Οι ενοικιαστές στη Γερμανία χρειάζονται προστασία από έξωση

Οι ενοικιαστές στη Γερμανία χρειάζονται προστασία από έξωση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, λέει ο προϊστάμενος στέγασης

Γερμανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα στέγασης λένε ότι οι ενοικιαστές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πρόσθετα έξοδα – γνωστά ως Nebenkosten – κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δεν θα πρέπει να εκδιώκονται.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Στέγασης και Ακινήτων (GdW) καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στους ενοικιαστές μεγαλύτερη προστασία από την καταγγελία των μισθωμάτων τους, εάν η άνοδος των τιμών τους καθιστά ανίκανους να πληρώσουν τα πρόσθετα έξοδα (Nebenkosten).

Ο πρόεδρος της GdW Άξελ Γκεντάσκο δήλωσε την Τρίτη στον όμιλο Funke Mediengruppe ότι οι στεγαστικές εταιρείες που ανήκουν στην ένωσή του δεν θα καταγγείλουν καμία μίσθωση λόγω καθυστερημένων πληρωμών λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Αντίθετα, λέει ότι οι ενοικιαστές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τα καθυστερημένα έξοδα σε δόσεις σε βάθος χρόνου – με το σχέδιο πληρωμής να καθορίζεται μαζί με τους ενοικιαστές ατομικά.

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία ζουν σε χώρους που ανήκουν σε μία από τις 3.000 στεγαστικές εταιρείες που ανήκουν στην GdW.

Ταυτόχρονα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς από τους 83 εκατομμύρια κατοίκους της Γερμανίας νοικιάζουν, αντί να έχουν την ιδιοκτησία της κατοικίας τους.

Ήδη το 2021, ένας στους οκτώ Γερμανούς ενοικιαστές ήταν οικονομικά επιβαρυμένος λόγω του κόστους στέγασης.

Εν μέρει για να βοηθήσει τους ενοικιαστές που δεν ζουν σε τόπο μέλος της GdW, ο Gedaschko λέει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των κατοικιών.

Μέχρι στιγμής, αυτό είναι κάτι που ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει αποκλείσει, λέγοντας ότι τα πακέτα ανακούφισης της κυβέρνησης είναι ήδη σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος.

Η γερμανική ένωση ενοικιαστών λέει ότι η προστασία πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. “Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι ένα μορατόριουμ στις καταγγελίες, όπως αυτά που είδαμε στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού”, δήλωσε ο πρόεδρος Lukas Siebenkotten στις εφημερίδες Funke.

Αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει τόσο μακριά.

Προς το παρόν, η ομοσπονδιακή υπουργός Οικοδομών Clara Geywitz δηλώνει ότι είναι υπέρ της παράτασης της περιόδου χάριτος για τις καθυστερημένες πληρωμές.

Προς το παρόν, οι ενοικιαστές στους οποίους έχει επιδοθεί ειδοποίηση έξωσης λόγω απλήρωτων λογαριασμών έχουν δύο μήνες για να εξοφλήσουν τυχόν καθυστερήσεις. Εάν το κάνουν αυτό, ακυρώνεται η ειδοποίηση έξωσης και μπορούν να παραμείνουν.

Η Geywitz λέει ότι θέλει να κάνει αυτή την περίοδο χάριτος μεγαλύτερη και να εφαρμόζεται σε περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει ακόμη να συμφωνήσει σε αυτό το βήμα.

Ορισμένοι ενοικιαστές στη Γερμανία αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις ενοικίων

Οι άνθρωποι με μισθωτήρια συμβόλαια που αναπροσαρμόζονται στον πληθωρισμό (indexmiete) πλήττονται ιδιαίτερα από την αύξηση του κόστους, με το ενοίκιο τους να αυξάνεται με τον ρυθμό του πληθωρισμού -ή και κατά 8% το επόμενο έτος.

Η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών ζήτησε το πάγωμα των αναπροσαρμοσμένων συμβολαίων νωρίτερα φέτος, ενώ οι εκπρόσωποι της πολιτικής για τα ενοίκια Bernhard Daldrup για τους Σοσιαλδημοκράτες και Canam Bayram για τους Πράσινους έχουν ήδη ζητήσει να τεθεί όριο στο πόσο μπορούν οι ιδιοκτήτες να αυξάνουν τα αναπροσαρμοσμένα συμβόλαια.

Ωστόσο, το FDP ήταν ψυχροί απέναντι στην ιδέα αυτή πρόσφατα, λέγοντας ότι τα πακέτα ελαφρύνσεων της κυβέρνησης θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κόστους αυτού, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κρατήσουν περισσότερα από τα χρήματά τους μέσω μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.