Επανεκκίνηση του πυρηνικού σταθμού στη Βαυαρία;

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η βαυαρική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Gundremmingen, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Aiwanger. Έκλεισε μόλις στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Βαυαρία εξετάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Gundremmingen, ο οποίος έκλεισε στις αρχές του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προκαταρκτικό δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομίας Hubert Aiwanger δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine ότι, εκτός από την πιθανή παράταση της διάρκειας λειτουργίας του τελευταίου πυρηνικού σταθμού της Βαυαρίας, Isar 2, στις σκέψεις περιλαμβάνεται και ο πυρηνικός σταθμός Gundremmingen.

Τελικά, όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να λειτουργήσουν οι πυρηνικοί σταθμοί περισσότερο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βαυαρίας εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και επικεφαλής του CSU Markus Söder να δοθεί προτεραιότητα στη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών έναντι της πρόσθετης ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

“Είμαι λίγο πιο επιφυλακτικός από τον κ. Söder όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια έναντι του άνθρακα”, δήλωσε ο Aiwanger. “Βιώνουμε έναν πόλεμο στο κατώφλι μας, ένας πυρηνικός σταθμός προσφέρει επίσης δυνατότητες εκβιασμού”, είπε. “Έχουμε ήδη βιώσει το Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα σε καιρό ειρήνης. Το μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι το ζήτημα της ασφάλειας”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βαυαρίας Thorsten Glauber εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την άρνηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας.

“Δεν μπορώ να καταλάβω τις δηλώσεις ότι η ισόβια παράταση δεν είναι υπεύθυνη”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa την Πέμπτη, αναφερόμενος σε δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η παράταση δεν θα ήταν υπεύθυνη “για λόγους ασφαλείας”.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα πάντα”, τόνισε ο Glauber. Τώρα, είπε, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να προωθηθεί με κάθε τρόπο, ώστε να χρειάζεται να εισάγονται λιγότερες πρώτες ύλες στη Γερμανία. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανή η προσωρινή συνέχιση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

“Η απόφαση για την παράταση της διάρκειας λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών λαμβάνεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Γεγονός είναι ότι οι προετοιμασίες για το οριστικό τέλος της πυρηνικής ενέργειας στη Βαυαρία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη”, δήλωσε ο Glauber.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί γρήγορα”, πρόσθεσε. “Ακόμα και στην παρούσα κρίση, η ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος παραμένει ύψιστη προτεραιότητα στη λειτουργία των βαυαρικών πυρηνικών σταθμών”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.