Γερμανία: Επιδοτήσεις ως 30.000 ευρώ για νέα συστήματα θέρμανσης

Γερμανική στροφή στις αντλίες θερμότητας

Στις τελευταίες λεπτομέρειες που προκύπτουν σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη θέρμανση, θα τεθούν ανώτατα όρια στο ποσό των χρημάτων που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες ως κρατικές επιδοτήσεις για την αλλαγή του συστήματος θέρμανσής τους.

Τα κόμματα του συνασπισμού του φωτεινού σηματοδότη συμφώνησαν ότι οι μονοκατοικίες θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδοτήσεις έως 30.000 ευρώ του συνολικού κόστους της αναβάθμισης, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια που αγοράζει μια νέα αντλία θερμότητας έναντι 35.000 ευρώ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να διεκδικήσει 30.000 ευρώ από τη δαπάνη αυτή και να λάβει έως και 21.000 ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις.

Το υπόλοιπο του κόστους θα μπορούσε στη συνέχεια να καλυφθεί με χαμηλότοκο κρατικό δάνειο.

Για τις πολυκατοικίες, εν τω μεταξύ, ο συνασπισμός προβλέπει επίσης ανώτατο όριο 30.000 € – αλλά μόνο για την πρώτη οικιστική μονάδα.

Στη συνέχεια, θα προστίθεται ένα επιπλέον επίδομα για κάθε πρόσθετη μονάδα στο κτίριο.

Η διάκριση μεταξύ σπιτιών και διαμερισμάτων έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολυκατοικιών χρησιμοποιεί ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε αντίθεση με τις ατομικές λύσεις για κάθε διαμέρισμα.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος συχνά μοιράζεται από τα μέλη της ένωσης ιδιοκτητών κατοικιών, σε αντίθεση με το κόστος που βαρύνει αποκλειστικά ένα νοικοκυριό ή μια οικογένεια.

Πρόληψη της υπερτιμολόγησης στη Γερμανία

Η θέσπιση ανώτατου ορίου στις επιδοτήσεις αποσκοπεί εν μέρει στην αποτροπή της υπερτιμολόγησης εκ μέρους των πωλητών συστημάτων θέρμανσης και των εργολάβων.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι, χωρίς ένα ανώτατο όριο στο ποσό του λογαριασμού που θα επιδοτεί, οι εργολάβοι θέρμανσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τις τιμές τους γνωρίζοντας ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στο κράτος.

Αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες του συστήματος επιδότησης, πιστεύεται ότι τα νοικοκυριά μπορούν να διεκδικήσουν πίσω έως και το 70 τοις εκατό του συνολικού κόστους της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσής τους.

Αυτό θα περιλαμβάνει μια γενική επιδότηση 30 τοις εκατό, μια επιδότηση 20 τοις εκατό για την ανταλλαγή πριν από την καταληκτική ημερομηνία και 30 τοις εκατό για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα – με ανώτατο όριο το συνολικό 70 τοις εκατό.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή πρόταση για το σύστημα επιδότησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο νόμος θα ορίζει ότι από το επόμενο έτος, τα νεοεγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης πρέπει να τροφοδοτούνται τουλάχιστον κατά 65% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και μετά από μήνες αντιδράσεων εισήχθησαν πρόσφατα πολυάριθμες εξαιρέσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης