Ο επικεφαλής του SPD ζητά κατώτατο μισθό 15€ για το Μόναχο

Από το φθινόπωρο και μετά, κανείς σε ολόκληρη τη Γερμανία δεν θα πρέπει να βγάζει λιγότερα από δώδεκα ευρώ την ώρα. Είναι αυτό αρκετό στην ακριβή πόλη του Μονάχου; Στην εφημερίδα AZ, ένας ενδιαφερόμενος μιλάει – και το SPD υπόσχεται να αγωνιστεί για περαιτέρω αύξηση.

Αν το πλυντήριο ρούχων χάλαγε αύριο, θα είχε τεράστιο πρόβλημα, λέει ο Sascha, 33 ετών. Επειδή στο τέλος του μήνα ο λογαριασμός του θα ήταν άδειος. Δεν έχει κομπόδεμα που θα μπορούσε να επενδύσει σε επισκευές ή σε βραχυπρόθεσμες διακοπές.

Ο Sascha εργάζεται ως οικονόμος και βγάζει 1.400 ευρώ. Επιπλέον, παραδίδει τρόφιμα για το Lieferando δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Παίρνει 450 ευρώ για να διανύει περίπου 50 χιλιόμετρα την ημέρα με το ποδήλατό του σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Ξεκίνησε τη δουλειά του όταν τον έβαλαν να εργαστεί με μειωμένο ωράριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εκείνη την εποχή εργαζόταν ακόμη ως σερβιτόρος και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το επίδομα βραχείας απασχόλησης στο Μόναχο δεν είναι αρκετό.

“Δουλεύω 43 ώρες την εβδομάδα και δεν μου περισσεύει τίποτα”

“Δουλεύω 43 ώρες την εβδομάδα και δεν μου περισσεύει τίποτα. Δεν είναι δίκαιο”, λέει.

Από το φθινόπωρο, ο Sascha μπορεί να έχει λίγο περισσότερα χρήματα στη διάθεσή του. Στη συνέχεια, ο κατώτατος μισθός πρόκειται να αυξηθεί από 9,82 ευρώ σε 12 ευρώ.

Από αυτό θα επωφεληθούν και οι εργαζόμενοι σε Minijob όπως ο Sascha. Το όριο αποδοχών τους θα αυξηθεί από 450 σε 520 ευρώ. Μόνο στο Μόναχο, υπάρχουν 70.000 άτομα που εργάζονται με μερική απασχόληση παράλληλα με την κύρια εργασία τους.

Σύμφωνα με το SPD, συνολικά 90.000 κάτοικοι του Μονάχου θα επωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή περίπου ένας στους δέκα που εργάζεται στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τη Simone Burger, πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων στο Μόναχο, αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο ανειδίκευτους εργάτες, αλλά και κομμωτές, πωλητές αρτοποιείων και ανθοπώλες.

Ο νέος κατώτατος μισθός παρέχει μόνο μια μικρή ανακούφιση

“Το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα δώδεκα ευρώ είναι ένα μεγάλο άλμα”, λέει η Burger. Μίλησε με ανθρώπους στο Μόναχο, οι οποίοι είναι ευτυχείς που σύντομα δεν θα χρειάζεται πλέον να κοιτάζουν τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ για να δουν τις προσφορές τους.

Κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό δημόσια, λέει η Burger. “Ειδικά στο Μόναχο, υπάρχει μεγάλη ντροπή για το γεγονός ότι βγάζει κανείς τόσο λίγα χρήματα”.

Και πόσα αποφέρει στην πραγματικότητα αυτή η αύξηση του μισθού στο Μόναχο, όπου ένας καφές κοστίζει όσο ένα λουκάνικο σε άλλες γερμανικές πόλεις; “Ο νέος κατώτατος μισθός σίγουρα δεν είναι λόγος για να χειροκροτήσουμε”, λέει ο Sascha. “Το πολύ-πολύ μια ευκαιρία να ανασάνουμε λίγο”.

Οι συνάδελφοί του που εργάζονται σε πλήρη απασχόληση για το Lieferando λένε επίσης ότι ο νέος κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός. Σήμερα αμείβονται με έντεκα ευρώ την ώρα, λέει ο Sascha.

Μετά την 100ή παράδοση, λαμβάνουν μπόνους ενός ευρώ για κάθε επιπλέον διαδρομή. “Πολλοί αισθάνονται τέτοια πίεση που οδηγούν πολύ γρήγορα, πολύ απερίσκεπτα, μόνο και μόνο για να φτάσουν στο μπόνους”.

Στη συνέχεια, κάποιος παθαίνει ατύχημα. Ο Sascha είναι σίγουρος: “Στο Μόναχο δύσκολα τα βγάζεις πέρα με ένα ωρομίσθιο των 15 ευρώ”.

Αύξηση του κατώτατου μισθού: πολλές επικρίσεις από τους εργοδότες

Έτσι το βλέπει και ο επικεφαλής του SPD του Μονάχου Christian Köning. Θεωρεί επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα “τεράστιο βήμα”. Αλλά πρέπει να ακολουθήσει το επόμενη, λέει.

Ο Köning υπολογίζει: Με δώδεκα ευρώ κατώτατο μισθό, ένας εργαζόμενος θα έβγαζε περίπου 1.500 ευρώ καθαρά. Αλλά μόνο το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων στο Μόναχο είναι συχνά 900 ευρώ. Αυτό αφήνει 600 ευρώ. “Αυτό δεν επιτρέπει την πραγματική κοινωνική συμμετοχή”, λέει ο Köning.

Ως εκ τούτου, ζητά να είναι υψηλότερος ο κατώτατος μισθός για ιδιαίτερα ακριβές περιοχές όπως το Μόναχο. Ο επικεφαλής του SPD προτείνει 15 ευρώ για το Μόναχο.

Ήδη το 2018, το Ίδρυμα Hans Böckler υπολόγισε ότι ο κατώτατος μισθός στο Μόναχο θα έπρεπε να είναι 12,77 ευρώ. Εκείνη την εποχή, ο κατώτατος μισθός ήταν 8,84 ευρώ.

Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στο Μόναχο, θα πρέπει να κερδίζουν 45% περισσότερα, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε τότε.

Ο συνδικαλιστής Burger πιστεύει επίσης ότι ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός στο Μόναχο είναι το σωστό. Αλλά πριν από αυτό, θα έπρεπε να εξασφαλιστούν τα δώδεκα ευρώ για ολόκληρη τη Γερμανία, επειδή υπάρχει πολλή κριτική από τους εργοδότες.

Πολλοί από τους συναδέλφους του αμφιβάλλουν ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα εισαχθεί πραγματικά, λέει ο Sascha. “Πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.