Προσοχή – έρχεται αλλαγή ώρας: Πότε αρχίζει ο χειμώνας;

Τη νύχτα του Σαββάτου, 29 Οκτωβρίου, προς την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, γίνεται η αλλαγή της ώρας. Ποιο είναι όμως το υπόβαθρο της αλλαγής; Και δεν θα έπρεπε στην πραγματικότητα να καταργηθεί;

Η αλλαγή της ώρας σημαίνει: στις τρεις το πρωί, η ώρα στη Γερμανία γυρίζει πίσω στις δύο η ώρα. Αυτό σημαίνει μία νύχτα δυνητικά περισσότερου ύπνου – και την αλλαγή όλων των ρολογιών που δεν λαμβάνουν αυτόματα την τρέχουσα ώρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι νωρίτερα το πρωί φωτεινά, αλλά νωρίτερα το βράδυ πιο σκοτεινά.

Ο σκοπός της αλλαγής της ώρας συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Είναι αμφίβολο αν χρησιμεύει σε κάτι. Η θερινή ώρα εισήχθη στη Γερμανία το 1980 με αυτόν τον σκοπό.

Η χειμερινή ώρα είναι επομένως η πραγματική “κανονική ώρα”. Συγκεκριμένα, ο στόχος ήταν να χρειάζεται λιγότερο ηλεκτρικό φως τα καλοκαιρινά βράδια – και να προσαρμοστεί στις γειτονικές χώρες που είχαν ήδη εισαγάγει την αλλαγή της ώρας.

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, τα ρολόγια γυρίζουν – σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ελβετία.

Η Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) στο Braunschweig φροντίζει για την ομαλή αλλαγή της ώρας στη Γερμανία.

Οι υπάλληλοί της προγραμματίζουν έναν πομπό ώρας στο Mainflingen της Έσσης, ο οποίος στέλνει το σήμα στα ρολόγια δύο φορές το χρόνο για την αλλαγή του χρόνου.

Θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας;

Το 2021, η αλλαγή της ώρας θα πρέπει στην πραγματικότητα να καταργηθεί, τουλάχιστον αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

Πριν από αυτό, μια σαφής πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε πανευρωπαϊκή έρευνα τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της αλλαγής της ώρας. Η πλειοψηφία των Γερμανών θα ήθελε ακόμη να καταργήσει την αλλαγή της ώρας.

Ωστόσο, είναι πλέον αμφίβολο αν θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας. Ένα γρήγορο τέλος στην εξαμηνιαία αλλαγή της ώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι προς το παρόν ορατό, επειδή η “μπάλα” βρίσκεται στο γήπεδο των 27 κρατών μελών.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ τους ως προς το ποια ώρα θα πρέπει να ισχύει στο μέλλον.

Επιπλέον, δεν θέλουν όλες οι χώρες να καταργήσουν την αλλαγή της ώρας: Η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα προτιμούσαν να το κρατήσουν.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφευχθεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών ζωνών ώρας μεταξύ γειτονικών κρατών. Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για τη σιδηροδρομική και την αεροπορική κυκλοφορία, για παράδειγμα. Στην πραγματικότητα, το θέμα βρίσκεται σε αναμονή εδώ και αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, λόγω της κρίσης στην Κορόνα και τώρα και του πολέμου στην Ουκρανία, άλλα ζητήματα βρίσκονται στο προσκήνιο του μυαλού των πολιτικών.

Η εξαμηνιαία συζήτηση σχετικά με το νόημα και τον σκοπό αυτού του μέτρου απουσίαζε σχεδόν παντελώς κατά την αλλαγή ώρας την άνοιξη του 2022.

Την εντύπωση αυτή συμμερίζονταν και οι φυσικοί της PTB, οι οποίοι κατά τα άλλα ασχολήθηκαν με πολύ περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Με τη μόνιμη θερινή ώρα, θα ξημερώνει πολύ αργά το χειμώνα στα δυτικά της ηπείρου. Με μόνιμη χειμερινή ώρα, ο ήλιος θα ανέβαινε πολύ νωρίς το καλοκαίρι στην ανατολή.

Την άνοιξη του 2021, ένας βουλευτής πρότεινε συνεπώς έναν συμβιβασμό: μισή θερινή ώρα. Σύμφωνα με αυτό, τα ρολόγια θα μετατοπίζονταν κατά 30 λεπτά μία φορά την άνοιξη και η κανονική ώρα θα παρέμενε έτσι. Ωστόσο, το Συμβούλιο των κρατών μελών δεν έχει λάβει θέση επ’ αυτού.

Προσοχή - έρχεται αλλαγή ώρας: Πότε αρχίζει ο χειμώνας;
Αλλαγή ώρας στη Γερμανία – Χειμερινή ώρα | By izzzy71

Πώς να θυμάστε πώς λειτουργεί η αλλαγή ώρας

  • “Την άνοιξη πρέπει να σηκώνεσαι νωρίτερα”. Κοιμάστε λιγότερο, επειδή το ρολόι είναι ρυθμισμένο μία ώρα μπροστά.
  • “Την άνοιξη τα έπιπλα κήπου βγαίνουν έξω, ενώ το φθινόπωρο επιστρέφουν στο υπόστεγο”.
  • “Η αλλαγή του χρόνου είναι σαν θερμόμετρο”. Την άνοιξη η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, ενώ το χειμώνα είναι χαμηλότερη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.