Έρχεται ξαφνικό κρύο στη Νότια Γερμανία τέλη Μαΐου

Φρέσκο χιόνι στις Άλπεις, παγετός στη βόρεια Βαυαρία και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη Βαυαρία. Μετά από τις θερμές ημέρες του Μαΐου που ήταν πάνω από το μέσο όρο, επικρατεί τώρα ψυχρός πολικός αέρας – δύο εβδομάδες μετά τους λεγόμενους Αγίους των Παγετώνων (Eisheilige).

Γερμανία: Γιατί οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύονται αυτή την εβδομάδα;

Το πρωί της Κυριακής, σε τμήματα της βόρειας Βαυαρίας σημειώθηκε παγετός στο έδαφος με υπομηδενικές θερμοκρασίες έως και έναν βαθμό Κελσίου, ενώ στη Νυρεμβέργη μετρήθηκε ακόμη και ελαφρύς παγετός στον αέρα.

Και στις Άλπεις πάνω από τα 1.700 έως 2.000 μέτρα, έπεσαν έως και πέντε εκατοστά φρέσκου χιονιού κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης μέτριες κατά τη διάρκεια της ημέρας: Η μέγιστη τιμή έφτασε τους 17 με 18 βαθμούς την Κυριακή – όπως και το Σάββατο.

Η καιρική κατάσταση πάνω από την Ευρώπη προκαλεί χαμηλές θερμοκρασίες

Η τρέχουσα καιρική κατάσταση στην Ευρώπη ευθύνεται για τις χαμηλές θερμοκρασίες στη Βαυαρία. Μεταξύ του ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων Burkhart πάνω από τη δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη και του ισχυρού συστήματος χαμηλών πιέσεων Hannah πάνω από τη βορειοανατολική Ευρώπη, ο πολικός ψυχρός αέρας φτάνει στη Βαυαρία με ένα βόρειο ρεύμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε θερμοκρασίες που ταιριάζουν περισσότερο με τον Απρίλιο – ή με τους λεγόμενους Αγίους των Παγετώνων, οι οποίοι αναμένονταν για την περίοδο από τις 11 έως τις 15 Μαΐου.

Η 20η Μαΐου έσπασε το ρεκόρ ζέστης στο Μόναχο

Στις 20 Μαΐου σημειώθηκαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας: Στο Μόναχο, ήταν 31,9 βαθμοί, ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί από το 1954 που ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές καταγραφές, ενώ στο Hohenpeißenberg το θερμόμετρο έφτασε τους 29,0 βαθμούς, και εδώ η σειρά μετρήσεων πηγαίνει πίσω στο 1879.

Αλλά και τα δύο μικρής κλίμακας χαμηλά βαρομετρικά Emmelinde και Finja προκάλεσαν τον Μάιο έντονες τοπικές καταιγίδες με χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 100 χλμ./ώρα.

Ο Μάιος ήταν πολύ θερμός και ξηρός στη Νότια Γερμανία

Ακόμα και αν οι χαμηλές θερμοκρασίες έρχονται στο τέλος του μήνα, ο Μάιος ήταν υπερβολικά ζεστός σε μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Σε αντίθεση με τα τελευταία τρία χρόνια, ο Μάιος ήταν πάντα πολύ κρύος.

Φέτος ο ήλιος έλαμπε περισσότερο από το κανονικό. Μόνο μεμονωμένες καταιγίδες έφεραν μεγάλες ποσότητες βροχής, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα ο καιρός ήταν πολύ ξηρός.

Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής με συνδυασμό ήλιου, νεφώσεων και καταιγίδων

Τη νέα εβδομάδα, οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν και πάλι. Θα σημειωθούν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες.

Και αν ρίξουμε μια πρώτη προσεκτική ματιά στο Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής, μπορούμε να αναμένουμε ένα μείγμα από ήλιο, νεφώσεις και, ειδικά στο δεύτερο μισό της ημέρας, μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες – όλα αυτά με θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.