Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων στη Γερμανία;

Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά περίπου 20% τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία. Τα αγροτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 34,5% τον Αύγουστο, γεγονός που θα γίνει σύντομα αισθητό στα σούπερ μάρκετ.

Το κύμα των τιμών δεν έχει ορατό τέλος. Η Ομοσπονδιακή Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε αύξηση σχεδόν 20% στις τιμές χονδρικής για τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ειδικά τα καύσιμα και τα προϊόντα πετρελαίου έγιναν πιο ακριβά.

Αύξηση των τιμών, ιδίως για τα ζωικά προϊόντα και τα δημητριακά στη Γερμανία

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων διαδραματίζουν επίσης αυξανόμενο ρόλο στον πληθωρισμό. Τον Αύγουστο, ήταν πάνω από το ένα τρίτο υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος για τρίτο συνεχόμενο μήνα – και πάλι με ελαφρά ανοδική τάση.

Τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, βρίσκονταν στην κορυφή του καταλόγου με αύξηση 44%, σχεδόν το ήμισυ της περσινής τιμής. Η τιμή του γάλακτος αυξάνεται έντονα από τον Μάρτιο.

Για τα φυτικά προϊόντα, τη διαφορά κάνουν κυρίως οι τιμές των δημητριακών και ορισμένων επιλεγμένων λαχανικών, όπως τα αγγούρια.

Για τα φρούτα, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν κάποιες μειώσεις τιμών, όπως τα μήλα, τα οποία ήταν κατά 21% φθηνότερα χάρη στις καλές σοδειές – τουλάχιστον για τους παραγωγούς.

Το τι θα κάνει το λιανικό εμπόριο με αυτές τις τιμές στο τέλος δεν είναι ακόμη σαφές. Αλλά η τάση φαίνεται σαφής: Περαιτέρω αυξήσεις των τιμών σε όλους τους τομείς αναμένονται και για τα τρόφιμα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.