Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας

Επί του παρόντος, οι γονείς λαμβάνουν πληρωμές “Kindergeld” ύψους 250 ευρώ ανά παιδί στη Γερμανία, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα σταματήσει τα επόμενα χρόνια. Δείτε τι μπορούν να περιμένουν να λάβουν αντ’ αυτού.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει προτείνει να καταργηθεί το επίδομα τέκνων της Γερμανίας Kindergeld στις αρχές του 2025.

Αλλά ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο παροχών (Kindergrundsicherung, ή βασικό επίδομα τέκνων) πρόκειται να πάρει τη θέση του.

Προοριζόμενο να φτάσει σε όλες τις οικογένειες στη Γερμανία, η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι απλούστερο στην υποβολή αίτησης σε σχέση με τα σημερινά επιδόματα τέκνων και θα περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερη στήριξη για όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Πόσα λαμβάνουν σήμερα οι γονείς στη Γερμανία;

Όλοι οι γονείς στη Γερμανία, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους, δικαιούνται μηνιαίο επίδομα τέκνων.

Πρέπει απλώς να υποβάλουν αίτηση από το τοπικό Familienkasse και μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικές πληρωμές έως και έξι μηνών, εάν δεν έχουν στείλει αίτηση στο παρελθόν. Αυτό ισχύει ακόμη και για οικογένειες από το εξωτερικό που μόλις έφτασαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Την 1η Ιανουαρίου, το τρέχον επίδομα τέκνων (γνωστό ως Kindergeld) αυξήθηκε στο ποσό ρεκόρ των 250 ευρώ ανά παιδί.

Προηγουμένως το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, με τις οικογένειες να λαμβάνουν 219 ευρώ ανά παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, 225 ευρώ για το τρίτο παιδί και 250 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Οι φοροελαφρύνσεις που πρέπει να ξέρουν οι ξένοι γονείς στη Γερμανία
Πόσα λαμβάνουν σήμερα οι γονείς στη Γερμανία με το Kindergeld;

Τι θα αλλάξει με το Kindergrundsicherung;

Επί του παρόντος, οι οικογένειες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για περαιτέρω οικονομική στήριξη επιπλέον του Kindergeld.

Αλλά καλώς ήρθατε στον κόσμο της γερμανικής γραφειοκρατίας: αυτό μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο και περίπλοκο, απαιτώντας πολυάριθμες αιτήσεις και έγγραφα σε διάφορες υπηρεσίες.

Οι πολιτικοί που πιέζουν για τη μεταρρύθμιση, όπως η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι), υποστηρίζουν ότι οι γονείς κολλάνε στην ατελείωτη γραφειοκρατία – ή απλώς δεν συνειδητοποιούν ποια επιδόματα δικαιούνται εξ αρχής.

Μέσω του μεταρρυθμισμένου συστήματος παροχών, οι οικογένειες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ένα βασικό ποσό (που επί του παρόντος ορίζεται επίσης σε 250 ευρώ μηνιαίως) καθώς και για επιπλέον παροχές μέσω μίας μόνο ηλεκτρονικής αίτησης.

Επίσης, δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν για αποδείξεις εισοδήματος και άλλα έγγραφα, καθώς η νέα Kindergrundsicherungstelle θα είναι σε άμεση επαφή με την Finanzamt (φορολογική αρχή)

Μέσω της νέας διαδικασίας, η λήψη των επιδομάτων τέκνων πρόκειται να γίνει απλούστερη και πιο ομοιόμορφη, σύμφωνα με σχέδιο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας.

Πόσα θα λαμβάνουν οι οικογένειες με το νέο επίδομα τέκνων της Γερμανίας;

Σύμφωνα με τα σχέδια, το βασικό ποσό θα οριστεί σε τουλάχιστον 250 ευρώ το μήνα.

Το εφάπαξ ποσό θα επανεξετάζεται κάθε δύο χρόνια και θα αναπροσαρμόζεται από την κυβέρνηση εάν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, η πληρωμή δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες κοινωνικές παροχές, όπως το επίδομα του πολίτη (Bürgergeld), εάν οι γονείς λαμβάνουν και αυτά.

“Θέλουμε να ενισχύσουμε τις οικογένειες και να βγάλουμε περισσότερα παιδιά από τη φτώχεια”, αναφέρεται στο σχέδιο.

Το δεύτερο μηνιαίο επίδομα θα περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό επίδομα (επί του παρόντος θα είναι 15 ευρώ) και για τα έξοδα στέγασης των παιδιών (επί του παρόντος 150 ευρώ).

Σε αντίθεση με το εγγυημένο βασικό ποσό, το εισόδημα των γονέων θα καθορίζει αν θα λάβουν αυτές τις προσθήκες.

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
Το νέο επίδομα τέκνων της Γερμανίας Kindergrundsicherung

Πρέπει οι γονείς να κάνουν κάτι τώρα;

Οι γονείς δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια προς το παρόν. Δεν μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, διότι η Kindergrundsicherung είναι μέχρι στιγμής μόνο ένα πολιτικό σχέδιο – αν και συγκεκριμένο.

Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από την Bundestag αμέσως μετά.

Προς το παρόν, ωστόσο, έχει ξεσπάσει μια διαμάχη σχετικά με το πιθανό πρόσθετο κόστος της μεταρρύθμισης σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα – με τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner (FDP) να είναι ο μεγαλύτερος επικριτής.

“Οι υψηλότερες πληρωμές δεν είναι το μαγικό ραβδάκι”, δήλωσε στην ειδησεογραφική πύλη T-Online την περασμένη εβδομάδα.

Ο Paus αντέτεινε την Τρίτη στο “ARD-Morgenmagazin” ότι το βασικό επίδομα τέκνων θα κόστιζε περισσότερα χρήματα, έστω και μόνο επειδή τα υπάρχοντα επιδόματα θα έφταναν σε ανθρώπους στη Γερμανία.

Αυτό και μόνο θα κόστιζε στην κυβέρνηση περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Τα οποία όμως είναι χρήματα που ξοδεύονται καλά, διότι πρόκειται για μια επένδυση για τα παιδιά, το μέλλον μας”, δήλωσε ο Πάους.

Ως παράδειγμα ανέφερε το επίδομα παιδιού (Kinderzuschlag), μια κοινωνική παροχή για την οποία μόνο περίπου ένας στους τρεις έχει υποβάλει αίτηση μέχρι στιγμής.

Συνολικά, αναμένει κόστος περίπου 12 δισ. ευρώ για το νέο πακέτο παροχών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.