Έρχονται σύντομα 24ωρα Rewe Super Market;

Τα σούπερ μάρκετ στη Βαυαρία πρέπει να παραμένουν κλειστά τις Κυριακές. Ένας δήμος στην Άνω Φραγκονία ανέτρεψε τώρα αυτόν τον κανονισμό και επέτρεψε το μόνιμο άνοιγμα ενός καταστήματος. Θα είναι αυτό σύντομα δυνατό σε όλη τη Βαυαρία;

Στον δήμο Pettstadt της Άνω Φραγκονίας (περιφέρεια Bamberg), ένα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Rewe έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Γιατί τα καταστήματα στη Γερμανία είναι κλειστά τις Κυριακές;

Λόγω νομικών διατάξεων, το νέο 24ωρο σούπερ μάρκετ με την ονομασία “Josefs Nahkauf Box” δεν επιτρέπεται να ανοίγει τις Κυριακές και τις αργίες. Όμως ο δήμος Pettstadt δεν αρκέστηκε σε αυτό – και έδωσε άδεια για το μόνιμο άνοιγμα του καταστήματος.

Ο δήμαρχος Jochen Hack περιμένει με ανυπομονησία τη γνώμη της βαυαρικής κυβέρνησης για να δει αν το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου του οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο – και αν τα κυριακάτικα ψώνια θα είναι σύντομα δυνατά σε όλη τη Βαυαρία.

Το κρατικό κοινοβούλιο είναι ήδη εξοικειωμένο με την υπόθεση του Mini-Rewe στο Pettstadt. Εκεί, η συζήτηση για το άνοιγμα τις Κυριακές ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό. Τότε, το FDP υποστήριξε ιδιαίτερα το “walk-in store”, 39 τετραγωνικών μέτρων, με το οποίο το Rewe δοκιμάζει μια νέα μορφή χωρίς προσωπικό.

Το πρώτο 24ωρο σούπερ μάρκετ στη Βαυαρία

Το γεγονός ότι η Βαυαρία έχει “έναν από τους αυστηρότερους νόμους για το κλείσιμο των καταστημάτων σε εθνικό επίπεδο” θα περιορίσει “καινοτόμες ιδέες για τον τοπικό εφοδιασμό στις αγροτικές περιοχές” – σύμφωνα με το βαυαρικό FDP.

Σύμφωνα με τον Sebastian Körber, με το Nahkauf-Box θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια καινοτόμος ιδέα καταστημάτων, η οποία μάλιστα έχει τη “δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τοπικό εφοδιασμό στις αγροτικές περιοχές μακροπρόθεσμα”.

Η άποψη αυτή συμμερίζεται ο δήμος Pettstadt. Έτσι, ο δήμος αγωνίστηκε για το μίνι μάρκετ και του επέτρεψε να ανοίγει τις Κυριακές και τις αργίες – παρά την εθνική απαγόρευση των πωλήσεων αυτές τις ημέρες. Αυτό κατέστη δυνατό λόγω της δυνατότητας εξαίρεσης που παρέχει η βαυαρική νομοθεσία, την οποία επικαλέστηκε ο δήμος.

Ο δήμος επιβάλλει με δική του πρωτοβουλία την κυριακάτικη λειτουργία του Mini-Rewe

Το Pettstadt μπόρεσε να παρουσιάσει τα σωστά επιχειρήματα για να προωθήσει την εξαίρεση της μεμονωμένης περίπτωσης για το Mini-Rewe.

Για παράδειγμα, το σούπερ μάρκετ βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης σε μια βιομηχανική περιοχή όπου δεν υπάρχει “ηχητική ενόχληση για τους κατοίκους”, δήλωσε ο Hack.

Επιπλέον, το μίνι μάρκετ Rewe δεν θα απασχολεί προσωπικό τις Κυριακές και τις αργίες. Ένα άλλο αποφασιστικό σημείο ήταν η τοπική προσφορά στην κοινότητα, η οποία δεν υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μένει να δούμε αν το προηγούμενο του δήμου της Άνω Φραγκονίας θα οδηγήσει σε αλλαγή του νόμου για ολόκληρη τη Βαυαρία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι εξετάζει επί του παρόντος “αν και με ποιον τρόπο μπορεί να καταστεί δυνατή η λειτουργία ψηφιακών μικρών σούπερ μάρκετ τις Κυριακές και τις αργίες”.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους

Το πιλοτικό πρόγραμμα στο Pettstadt θα διαρκέσει προς το παρόν μέχρι το τέλος του έτους. Ο δήμαρχος είναι περίεργος να δει αν η νομική κατάσταση θα αλλάξει σε όλη τη Βαυαρία μέχρι τότε. “Αν δεν συμβεί τίποτα, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για παράταση”, εξήγησε.

Ο Hack πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό το άνοιγμα της θυρίδας πωλήσεων τις Κυριακές να τύχει θετικής υποδοχής: “Οι Κυριακές και οι αργίες είναι γενικά οι ημέρες με τον υψηλότερο τζίρο. Τα μικρά καταστήματα εξαρτώνται από αυτές τις ημέρες”.

Ως εκ τούτου, είναι αισιόδοξος για την απόφαση του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών Joachim Herrmann, η οποία αναμένεται στο εγγύς μέλλον.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.