Έρευνα: Υψηλά τα χρέη των πολιτών του Μονάχου

Σύμφωνα με μια έρευνα, υψηλά τα χρέη των πολιτών του Μονάχου. Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν χάσει αρκετό εισόδημα λόγω της πανδημίας στο Μόναχο. Περίπου 134.000 κάτοικοι είναι υπερχρεωμένοι.

Ο αριθμός των κατοίκων του Μονάχου που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αυξάνεται.

Η κρίση της πανδημίας έβαλε πολλές οικογένειες, χαμηλόμισθους, φοιτητές, συνταξιούχους, μεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους σε οικονομικές δυσκολίες.

134.200 άτομα στο Μόναχο είναι υπερχρεωμένα ή κινδυνεύουν από υπερχρέωση

Επειδή πολλοί από τους πληγέντες κατάφεραν να επιβιώσουν πέρυσι με αποθεματικά ή κεφάλαια ενίσχυσης, ο άτλαντας οφειλετών για το Μόναχο 2020 που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία Creditreform δείχνει την κατάσταση ακόμη καλύτερη από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Σύμφωνα με αυτόν, 108.200 άνθρωποι στο Μόναχο είναι υπερχρεωμένοι – περισσότερο από κάθε δωδέκατο ενήλικα. Κάποιος θεωρείται υπερχρεωμένος εάν τα έξοδά του είναι μόνιμα υψηλότερα από το εισόδημά του.

Ωστόσο, πρέπει να υποθέσουμε ότι “σήμερα, 26.000 άτομα στο Μόναχο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ή είναι ήδη υπερχρεωμένα από ό,τι το προηγούμενο έτος”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Creditreform Philipp Ganzmüller – παρά τα μέτρα κρατικής βοήθειας. Ο αριθμός θα μπορούσε τώρα να είναι περίπου 134.200.

Κάθε έβδομος κάτοικος της πόλης του Μονάχου έχει οικονομικά προβλήματα

Ο χάρτης δείχνει ότι τα προβλήματα κατανεμήθηκαν πολύ διαφορετικά στις περιοχές του Μονάχου το 2020.

Οι πολίτες στο Obermenzing είχαν τις λιγότερες οικονομικές ανησυχίες (1.310 περιπτώσεις, κάθε 20 κάτοικος). Το υψηλότερο επίπεδο υπερχρέωσης σημειώθηκε στο κέντρο του Μονάχου (1.180 περιπτώσεις, κάθε έβδομος κάτοικος).

Οι άνδρες έχουν περισσότερα χρέη

Οι άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με χρέη δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες: Το 2020, 70.400 άνδρες (10,86%) και 37.900 γυναίκες (5,64%) στο Μόναχο βρέθηκαν υπερχρεωμένοι.

Τις περισσότερες φορές οι άνδρες στο κέντρο της πόλης παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα.

Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες αγωνίζονται με το εισόδημά τους. Μια άλλη τάση είναι επίσης εμφανής.

Οι άνθρωποι άνω των 70 γίνονται όλο και πιο φτωχοί

Αυτό έχει ήδη γίνει εμφανές – και συνεχίζει να διαφαίνεται: Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 πέφτουν όλο και περισσότερο σε ένα φαύλο κύκλο χρέους.

Η ηλικιακή ομάδα από 40 έως 49 ετών (11,15 τοις εκατό) παραμένει η πιο χρεωμένη, ακολουθούμενη από άτομα ηλικίας 50 έως 59 ετών (10,52 τοις εκατό).

310.000 νοικοκυριά χάνουν πολύ εισόδημα

Μια διαδικτυακή έρευνα από την Creditreform και την εφημερίδα SZ μεταξύ περίπου 1.600 πολιτών δείχνει πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή για πολλούς κατοίκους του Μονάχου.

Επομένως, τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχασαν εισόδημα λόγω της πανδημίας τον Ιανουάριο – ειδικά πολλοί χαμηλόμισθοι.

Περίπου 310.000 νοικοκυριά επηρεάζονται από Kurzarbeit, απώλεια θέσεων εργασίας ή μη αυτοαπασχόληση.

Εκτιμάται ότι περίπου 36.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί σοβαρά, και λόγω του κορωνοϊού, βγάζουν μόνο μισά χρήματα από ό,τι πριν.

Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες φοβάται ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ειδικά το ενοίκιο, τους επόμενους δώδεκα μήνες.

“Βλέπω την εξέλιξη με μεγάλη ανησυχία”, λέει η υπεύθυνη κοινωνικών υποθέσεων Dorothee Schiwy.

Ζητεί από τους πληγέντες να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη, για παράδειγμα από τα Sozialbürgerhäuser του Μονάχου.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.