Εργασία στη Γερμανία: Από τους Gastarbeiter στους Zeitarbeiter

Μια γρήγορη βόλτα στο διαδίκτυο θα σας ανοίξει πύλες αναζήτησης εργασίας στη Γερμανία και μέσα από αυτές, σελίδες ολόκληρες που διαφημίζουν τον σχετικά χαμηλό στατιστικά αριθμό ανέργων, τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, αλλά και τη γρήγορη ανέλιξη στην καριέρα σας, εάν φυσικά πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Αγγελίες εταιρειών βρίσκονται σε όλες τις πλατφόρμες, αναζητώντας εργάτες όλων των ειδικοτήτων, αλλά και χωρίς καμία εξειδίκευση. Σπάνια θα βρείτε – αν βρείτε – αγγελία για γιατρό ή πολιτικό μηχανικό. Θα βρείτε όμως χιλιάδες για εργάτες, με εμπειρία σε τομείς δουλειάς ή όχι.

Εάν βάλετε τώρα και τις αγγελίες αναζήτησης προσωπικού στην ελληνική εστίαση που δραστηριοποιείται στη χώρα, τότε θα νομίσει κανείς ότι η Γερμανία είναι ένας εργασιακός παράδεισος, που στην κυριολεξία σε παρακαλούν να πας να δουλέψεις και να κερδίσεις υψηλά μεροκάματα και ποιοτικό τρόπο διαβίωσης.

Εργασία στη Γερμανία-Cleyder Quiroz
Εργασία στη Γερμανία: Από τους Gastarbeiter στους Zeitarbeiter

Gastarbeiter – Zeitarbeiter – Leiharbeiter

Στην Ελλάδα μας είναι γνωστός ο όρος Gastarbeiter. Για όσους δε το γνωρίζουν, σημαίνει «φιλοξενούμενος εργάτης» και με αυτόν τον όρο περιγράφουμε τους εργάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι δούλευαν στις φάμπρικες της Γερμανίας, κάνοντας κατά κύριο λόγο τις πιο βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές, ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

Ο όρος αφορά κυρίως τα χρόνια προ της συνθήκης Σένγκεν, της ενοποίησης της ΕΕ κ.λπ. Σήμερα έχουμε έναν άλλο όρο, αυτόν του Zeitarbeiter, «εργάτης χρόνου», ή Leiharbeiter, «δανεικός εργάτης», που ενώ έχει γίνει γνωστός και εξαιρετικά δημοφιλής στους εργοδότες τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γερμανός νομοθέτης τον εισήγαγε στο Εργατικό Δίκαιο ήδη από το μακρινό έτος 1972.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ανήκω στο εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας, που το μοναδικό έργο που «παράγει» είναι να με νοικιάζει σε άλλες εταιρείες για χρονικό διάστημα που αυτή με χρειάζεται.

Κατά κανόνα λιγότερο από 9 μήνες, γιατί αν ξεπεραστεί αυτό το όριο, τότε ο «εργάτης χρόνου» θα πρέπει να πάρει τον ίδιο μισθό που παίρνει και ο απευθείας εργαζόμενος του μισθωτή.

Όλες αυτές οι αγγελίες λοιπόν που θα δείτε στις πύλες προσφοράς εργασίας, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, έρχονται από αυτές τις εταιρείες. Αν πάμε τώρα μια βόλτα στην ιστοσελίδα της Budesagendur fur Arbeit, τον «δικός μας» αντίστοιχο ΟΑΕΔ, θα δείτε πως διαφημίζει αυτή την κατάσταση εργασίας ως ιδανική για αυτούς που θέλουν «να γεφυρώσουν το χάσμα» ανάμεσα σε δύο δουλειές και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους.

Παρακάτω εξηγεί τον όρο, τα γενικά δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και στο τέλος έρχεται το «καλό». Εκεί δηλαδή που αναφέρεται στους μετανάστες – γιατί ας μην ξεγελιόμαστε, αυτές οι εταιρείες ζουν πίνοντας κατά κύριο λόγο το αίμα των μεταναστών.

Παραθέτω αυτολεξεί τη μετάφραση: «Ως μετανάστης, μπορείτε να επωφεληθείτε ιδιαίτερα από την προσωρινή εργασία. Τα προσόντα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό είναι συχνά δύσκολο να εκτιμηθούν από τους εργοδότες.

Η προσωρινή εργασία σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητες και τις γνώσεις σας – στην καλύτερη περίπτωση, με την προοπτική μιας μεταγενέστερης μόνιμης θέσης στον μισθωτή. Ταυτόχρονα, μαθαίνετε Γερμανικά πιο γρήγορα και μπορείτε να εξοικειωθείτε με τη γερμανική εταιρική κουλτούρα».

Αν τώρα πάτε και στις ιστοσελίδες αυτών των εταιρειών, θα δείτε και άλλα «ιδανικά» πράγματα να συμβαίνουν. Ωραίο το όνειρο; Ξυπνήστε τώρα. Εργάτης χρόνου σημαίνει στην κυριολεξία χαμηλόμισθος, κάτω από τα στατιστικά όρια της φτώχειας, περιφερόμενος, χωρίς κανένα δικαίωμα συνδικαλισμού ή γενικότερα δυνατότητα αντίδρασης στα «θέλω» του αφεντικού.

Οι εταιρείες εκμίσθωσης εργατών, εκμεταλλευόμενες και «βολικά κενά» της εργατικής νομοθεσίας, έχουν μετατρέψει τους εργάτες σε σύγχρονους σκλάβους. Και αν νομίζετε πως τελειώσαμε εδώ, κάνετε λάθος!

Οι εταιρείες εκμίσθωσης εργατών διαχωρίζουν το προσωπικό τους σε δύο κατηγορίες: Τους μόνιμους και αυτούς που έρχονται με τρίμηνες συμβάσεις, είτε από τις χώρες της ΕΕ είτε εκτός.

Οι μόνιμοι συνήθως έχουν μια βασική γνώση της γλώσσας, σπίτι όπου διαμένουν με φίλους ή τις οικογένειές τους, υποτυπώδη γνώση των δικαιωμάτων τους, έχουν στήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τις εδώ υπάρχουσες κοινότητες της χώρας από όπου έρχονται. Οι εποχιακοί όμως είναι αυτοί που φέρνουν τα μεγάλα κέρδη και είναι εξ ορισμού τα μεγάλα θύματα.

Γερμανία-Zeitarbeiter-Kerkez
Εργασία στη Γερμανία: Από τους Gastarbeiter στους Zeitarbeiter

Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία

Στη Γερμανία από την κρίση του 2010 έως σήμερα υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες πως έχουν μεταναστεύσει 160.000 Έλληνες. Κάποιες χιλιάδες επέστρεψαν, αλλά ο αριθμός αυτών που διαμένουν στη χώρα παραμένει σταθερός, μιας και έρχονται συνεχώς και νέοι Ελληνες οικονομικοί μετανάστες.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τους 160.000 Ελληνες μόνο το 27% έχει ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που σημαίνει πως το υπόλοιπο 63% οδεύει στο χωνευτήρι τη φάμπρικας ή στην ελληνική εστίαση, το οποίο είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει τη γλώσσα ή δεν μπορεί να αναγνωρίσει την όποια εξειδίκευση διαθέτει, με αποτέλεσμα να μένει επ’ αόριστον απασχολούμενος ως Zeitarbeiter.

Ένας νέος μετανάστης στη Γερμανία

Η Deutsche Welle αναφέρεται στο θέμα σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο Zeitarbeiter – οικονομικοί σκλάβοι; (σσ. zeitarbeiter κατά λέξη «προσωρινοί» … «απασχολήσιμοι»), μιλάει για «ανεπιθύμητες εξελίξεις» με εταιρείες (στον τομέα της εφοδιαστικής και του εμπορίου περισσότερο) που «βρήκαν ευκαιρία με τις τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης χρήματος από τους zeitarbeiter και ξεσάλωσαν» …μειώνοντας (σ.σ προφανώς απολύοντας) το μόνιμο προσωπικό τους.

Αναφέρει μεταξύ άλλων την πτωχευμένη αλυσίδα φαρμάκου -φαρμακείων «Schlecker», η οποία με «πρακτικές που απαγορεύονται από το νόμο» απολύει υπαλλήλους αντικαθιστώντας τους με zeitarbeiter και πληρώνοντας 30% μισθούς, με τον Volker Enkerts, πρόεδρος των εργοδοτών της περιοχής να παραδέχεται πως «κάτι τέτοια μας πάνε στη λίθινη εποχή».

Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες: 900.000 είναι σήμερα καταμετρημένες (σσ. άγνωστη προφανώς η μαύρη εργασία) ενώ τα «άπειρα» γραφεία δανείζουν τους υπαλλήλους τους σε άλλες εταιρείες σαν εργαζόμενους για μικρό χρονικό διάστημα (μια μέρα ή μια βδομάδα) με βάση την πολιτική «η γερμανική οικονομία να μπορεί να αντιδρά ευέλικτα στα οικονομικά σκαμπανεβάσματα) και αυτές οι περιπτώσεις «αντιπροσωπεύουν το 34% του “όγκου πωλήσεων”» (!!), μια και οι απασχολήσιμοι «δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση, καθαρίζουν εργοτάξια, γεμίζουν ράφια, μεταφέρουν παλέτες σε αποθήκες και -κατά συνέπεια, τους δείχνουν ελάχιστο σεβασμό… δεν τους δίνουν καν σημασία».

Video

Τα συνδικάτα, κυρίως η IG-Metall (σσ. κυρίαρχη ομοσπονδία μετάλλου στη Γερμανία, η μεγαλύτερη της χώρας και της Ευρώπης, «κοινωνικός εταίρος» κατά τα άλλα, που οι αναλυτές των γερμανικών εργασιακών σχέσεων τον θεωρούν σημαντικό παράγοντα στις εθνικές διαπραγματεύσεις»), έχουν τεκμηριώσει πολλές περιπτώσεις σχετικά με αυτούς τους εργαζόμενους που καλούνται προκαταβολικά να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους.

Οι ημέρες ασθένειας αναδιαμορφώνονται σε ημέρες άδειας, για παράδειγμα, ή χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να μην καταβληθούν τα σπάνια μπόνους.

Οι Zeitarbeiter ως “ευκαιρία”

Η Anne Rosner από την ομάδα συμφερόντων προσωρινής απασχόλησης (IGZ) διευθύνει η ίδια ένα πρακτορείο και «ενοχλείται από εταιρείες που δεν ακολουθούν τους κανόνες του παιχνιδιού»: «Μας σπρώχνουν συνεχώς στη βρώμικη γωνιά και αυτό είναι άδικο γιατί υπάρχουν κυρίως θετικά παραδείγματα».

Η Rosner το δικαιολογεί με το ότι τα δύο τρίτα των προσωρινών εργαζομένων θα μπορούσαν να εργάζονται πανεύκολα σε εξειδικευμένες και καλές δουλειές (!!) – ως υπάλληλοι γραφείου, τεχνικοί μηχανικής ή μηχανικοί για τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο ή η αυτοκινητοβιομηχανία.

«Το 70% των Zeitarbeiter είναι τόσο ικανοποιημένοι που θέλουν να μείνουν στα γραφεία προσωρινής απασχόλησής τους», αναφέρει η Anne (σσ. προφανώς κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία…).

«Θα έπρεπε να είχα σταματήσει μετά από κήλη δίσκου, αλλά ως προσωρινός εργαζόμενος είχα μια δεύτερη ευκαιρία», λέει ενθουσιασμένος ο πρώην μηχανικός αυτοκινήτων Roland Seiberlich, ο οποίος δουλεύει τώρα σε κλαρκ κλπ ανυψωτικά μισθωμένος από γραφείο…

Ο υπάλληλος γραφείου Sascha Eisenhut βλέπει επίσης πλεονεκτήματα στην προσωρινή εργασία. «Μπορείς να πας σε διαφορετικές εταιρείες με βάση την αγαπημένη σου περιοχή», επίσης –αν είσαι καλός έχεις την ευκαιρία να αναλάβεις εσύ την επιχείρηση στην οποία σε δάνεισαν»…

Leiharbeiter Γερμανία-DAPA images
Εργασία στη Γερμανία: Από τους Gastarbeiter στους Zeitarbeiter

Με πληροφορίες: www.atexnos.gr | www.rizospastis.gr | iivenceremos

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.