Οι εργαζόμενοι στη γερμανική βιομηχανία απεργούν από το Σάββατο

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας IG Metall κάλεσε την Παρασκευή τους εργαζόμενους στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρονικών ειδών να απεργήσουν, καθώς οι συνομιλίες για τους μισθούς έχουν βαλτώσει εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Οι “προειδοποιητικές απεργίες” στον τεράστιο κλάδο, που αριθμεί περίπου 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, θα ξεκινήσουν το Σάββατο.

Οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την πολυπληθέστερη περιφέρεια της Γερμανίας και τη βιομηχανική της καρδιά, ήταν μεταξύ των τελευταίων που ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η διοίκηση και τα συνδικάτα διεξάγουν εδώ και εβδομάδες συνομιλίες για μια νέα μισθολογική συμφωνία, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη λήξη της υποχρεωτικής περιόδου διαπραγμάτευσης.

Το IG Metall έχει ζητήσει αύξηση 8% για τους εργαζόμενους στον βασικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 26.000 επιχειρήσεις στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ηλεκτρονικών και της μεταποίησης.

Οι εργοδότες αντέδρασαν με την προσφορά ενός μπόνους 3.000 ευρώ, που θα ισχύει για τους επόμενους 30 μήνες.

Το μπόνους θα μπορούσε να “βοηθήσει”, αλλά θα εξαντληθεί γρήγορα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της IG Metall για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Knut Giesler.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονταν ένα “γρήγορο και ανθεκτικό” για να ανταποκριθούν στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, είπε.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε και πάλι τον Οκτώβριο στο 10,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας εργοδοτών Gesamtmetall Stefan Wolf δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι η βιομηχανία είχε κάνει μια “καλή προσφορά” παρά τους “πολύ αβέβαιους καιρούς” για τις επιχειρήσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν…

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης