Έρχεται σύντομα νέος φόρος συσκευασίας στη Βαυαρία;

Θα βοηθήσει ένας φόρος κατά των απορριμμάτων μιας χρήσης;

Το Tübingen προχώρησε στην επιβολή φόρου στις συσκευασίες μίας χρήσης – και δικαιώθηκε στο δικαστήριο. Τώρα αρκετές βαυαρικές πόλεις εξετάζουν επίσης μια τέτοια λύση για τη μείωση των απορριμμάτων.

Μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου για τον φόρο συσκευασίας στο Tübingen, αρκετές βαυαρικές πόλεις εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας τέτοιας λύσης.

Αυτό προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγε η Deutsche Presse-Agentur μεταξύ έξι δήμων του κρατιδίου.

Το Tübingen εφαρμόζει φόρο συσκευασίας από τις αρχές του 2022 – ένα τέλος επιβάλλεται για τα επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσης και τις συσκευασίες και αποσκοπεί στην αποφυγή βουνών απορριμμάτων στην πόλη.

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας έκρινε αυτό νόμιμο με μια απόφαση-ορόσημο στα τέλη Μαΐου.

Η πόλη του Μονάχου είναι ουσιαστικά ανοιχτή σε μια παρόμοια λύση. Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο, το γραφείο του ταμία της πόλης πιστεύει ότι μια εισαγωγή είναι νομικά εφικτή.

Για όλα τα υπόλοιπα, η πόλη θα ήθελε πρώτα να περιμένει τη γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης από τη Λειψία.

Παράλληλα, δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν καταθέσει προτάσεις για να πράξουν το ίδιο με την πόλη του Tübingen.

Στο Μπάμπεργκ, θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι το τέλος του έτους πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο φόρος συσκευασίας, όπως δήλωσε ο δεύτερος δήμαρχος Jonas Glüsenkamp.

Στο Μπάμπεργκ, είπε, υπάρχουν πολλοί τουρίστες, αλλά και πολλά σκουπίδια.

Μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου, συναντήθηκε, λοιπόν, με τον δήμαρχο του Tübingen, Boris Palmer, για να συζητήσουν για την εφαρμογή.

Έγινε σαφές ότι θα χρειαζόταν περισσότερο προσωπικό για την αντιμετώπιση του διοικητικού φόρτου.

Η εισαγωγή του φόρου συσκευασίας θα εξεταστεί επίσης στη Νυρεμβέργη. Σύμφωνα με την Britta Walthelm, υπεύθυνη για το περιβάλλον της πόλης, η λειτουργία καθοδήγησης και παροχής κινήτρων που συνδέεται με τον φόρο συσκευασίας έχει πολύ νόημα.

Αλλά και εδώ η διοίκηση θα ήθελε να περιμένει τη γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης. Μια “λύση” μόνο για τη Νυρεμβέργη δεν έχει επίσης νόημα.

Η εισηγητής Walthelm βλέπει την “μπάλα στο γήπεδο” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να επεκτείνει τη νομοθεσία και να επεκτείνει την ειδική εισφορά για τα προϊόντα από πλαστικό μίας χρήσης στα κουτιά πίτσας, στις συσκευασίες αλουμινίου και στις τσίχλες.

Η πόλη του Passau βρίσκεται στο σωστό δρόμο με ένα σύστημα ποτηριών πολλαπλών χρήσεων στον τομέα της γαστρονομίας που έχει εισαχθεί από το καλοκαίρι του 2021.

Επιπλέον, διάφορα άλλα μέτρα για την αποφυγή αποβλήτων εξετάζονται επί του παρόντος, δήλωσε εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό περιλαμβάνει επίσης έναν φόρο συσκευασίας.

Το Άουγκσμπουργκ και το Ρόζενχαϊμ δεν το έχουν εξετάσει ακόμη. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν είναι ότι εκκρεμεί ακόμη η γραπτή αιτιολογία της απόφασης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης