Έρχονται επιδόματα: Οι επιδοτήσεις αναλυτικά για πολίτες στη Γερμανία

Χαμηλότερες τιμές καυσίμων, επιδοτήσεις για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος θέρμανσης, υψηλότερα επιδόματα μετακινούμενων, κατάργηση της εισφοράς EEG, εισιτήρια των εννέα ευρώ: το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει πολλά μέτρα. Αυτά προορίζονται να αμβλύνουν τα αυξανόμενα βάρη.

Τι ισχύει με το εισιτήριο των εννέα ευρώ στη Γερμανία;

Ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ένα πρώτο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των καταναλωτών και της οικονομίας. Αυτό συνέβη μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εκείνη την εποχή, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συνέχεια, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυβέρνηση αποφάσισε στις 23 Μαρτίου τη δεύτερη δέσμη μέτρων ανακούφισης, που επισήμως ονομάζεται “ομοσπονδιακή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους”.

Και τα δύο πακέτα έχουν περάσει από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο και έχουν ήδη τεθεί εν μέρει σε ισχύ.

Αρκετά μέτρα αποσκοπούν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Μια επισκόπηση:

Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: κατάργηση της εισφοράς EEG

Για την προώθηση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) ισχύει από το 2000.

Ρυθμίζει την προνομιακή τροφοδότηση του δικτύου με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και εγγυάται στους παραγωγούς σταθερά τιμολόγια τροφοδότησης.

Δεδομένου ότι οι τιμές που επιτυγχάνονται στην αγορά για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι χαμηλότερες από αυτές τις εγγυημένες τιμές, η εισφορά EEG ύψους 3,723 λεπτών ανά κιλοβατώρα χρεώνεται στους τελικούς πελάτες μέσω των λογαριασμών τους για την κάλυψη της διαφοράς.

Η εισφορά αυτή θα καταργηθεί την 1η Ιουλίου. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαχειριστές του δικτύου θα μετακυλήσουν το πλήρες ποσό στους πελάτες.

Κόστος ενέργειας και θέρμανσης: κατ’ αποκοπή και επιδότηση

Όλοι οι μισθωτοί που είναι υπόχρεοι σε φόρο εισοδήματος θα λάβουν εφάπαξ ποσό για την τιμή της ενέργειας ύψους 300 ευρώ.

Στην περίπτωση των μισθωτών, το ποσό θα καταβάλλεται μέσω του μισθού- στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα μειώνεται μία φορά κατά το ποσό αυτό.

Αυτό το εφάπαξ ποσό θα υπόκειται επομένως σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με υψηλότερα εισοδήματα θα λάβουν συνολικά λιγότερα από τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα.

Όσοι λαμβάνουν επίδομα στέγασης ή Bafög ή βοήθεια επαγγελματικής κατάρτισης ή επίδομα κατάρτισης λαμβάνουν εφάπαξ επίδομα δαπανών θέρμανσης.

Το ποσό του επιδόματος κλιμακώνεται για τους δικαιούχους επιδόματος στέγασης: 270 ευρώ για ένα άτομο, 350 ευρώ για δύο άτομα, 70 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο.

Οι φοιτητές και οι ασκούμενοι λαμβάνουν 230 ευρώ. Η πληρωμή γίνεται αυτόματα και αναμένεται να φθάσει στους δικαιούχους το καλοκαίρι.

Κόστος καυσίμων: μείωση του φόρου ενέργειας για τρεις μήνες

Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, η φορολογία της βενζίνης και του ντίζελ θα μειωθεί όσο το επιτρέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε ότι αυτό θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τη βενζίνη κατά 29,55 λεπτά και για το ντίζελ κατά 14,04 λεπτά.

Και πάλι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποθέτει ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μετακυλήσουν το ποσό αυτό στους καταναλωτές στο σύνολό του.

Σιδηρόδρομος και λεωφορεία: χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς με εννέα ευρώ για τρεις μήνες

Εκτός από τους οδηγούς αυτοκινήτων, την ίδια περίοδο θα ανακουφιστούν και οι χρήστες των δημόσιων μεταφορών. Προβλέπεται ότι το μηνιαίο εισιτήριο για τις τοπικές και περιφερειακές μεταφορές θα κοστίζει μόνο εννέα ευρώ από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να απαιτεί την έγκριση των ομόσπονδων κρατιδίων στο Bundesrat, καθώς οι περιφερειακές μεταφορές είναι θέμα των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσέφερε στα κρατίδια επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές για το μέτρο αυτό. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ λίγο για τα κρατίδια μέχρι στιγμής.

Οι μετακινούμενοι μεγάλων αποστάσεων λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα

Όποιος μετακινείται πάνω από 21 χιλιόμετρα (απλή διαδρομή) μεταξύ κατοικίας και εργασίας θεωρείται μετακινούμενος μεγάλων αποστάσεων.

Για το έτος 2022, οι επιβάτες υπεραστικών μετακινήσεων θα λαμβάνουν κατ’ αποκοπήν ποσό που σχετίζεται με το εισόδημα, ύψους 38 λεπτών ανά χιλιόμετρο και εργάσιμη ημέρα από το 21ο χιλιόμετρο και μετά.

Δεν έχει σημασία ποιο μέσο μεταφοράς χρησιμοποιείται. Για αποστάσεις μικρότερες των 21 χιλιομέτρων, θα διατηρηθούν τα προηγούμενα 30 λεπτά. Αυτό μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.

Φόρος εισοδήματος: υψηλότερα αφορολόγητα επιδόματα

Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο διαβίωσης που καθορίζεται από το κράτος και για το οποίο δεν καταβάλλεται φόρος εισοδήματος. Αυτό το λεγόμενο βασικό επίδομα αυξήθηκε κατά 363 ευρώ σε 10.347 ευρώ για κάθε υπόχρεο σε φόρο εισοδήματος με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το εφάπαξ ποσό για δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα των εργαζομένων, το εφάπαξ ποσό των εργαζομένων, θα αυξηθεί επίσης αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 από 1.000 ευρώ σε 1.200 ευρώ. Αυτό θα μειώσει επίσης το φορολογητέο εισόδημα.

Παιδιά: Συμπλήρωμα στο επίδομα τέκνων και βοήθεια για τους άπορους

Εκτός από το επίδομα τέκνων, τον Ιούλιο θα καταβληθεί εφάπαξ 100 ευρώ για κάθε παιδί μέσω των γραφείων οικογενειακών επιδομάτων. Αυτό το επίδομα παιδιού θα συμψηφίζεται με το κανονικό επίδομα τέκνων.

Όσοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα θα λάβουν 200 ευρώ. Επιπλέον, τα παιδιά που χρειάζονται ειδική οικονομική στήριξη θα λαμβάνουν 20 ευρώ μηνιαίως από την 1η Ιουλίου.

Εν μέρει ήδη σε ισχύ, εν μέρει όχι ακόμη

Μερικά από αυτά τα μέτρα ανακούφισης έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ άλλα πρέπει ακόμη να περάσουν από το νομοθετικό σώμα – αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία. Μόνο το εισιτήριο των εννέα ευρώ θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη, καθώς ορισμένα κρατίδια ζήτησαν βελτιώσεις.

Κριτική του ποσού και της ακρίβειας

Η Verena Bentele, πρόεδρος της κοινωνικής ένωσης VdK, επέκρινε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν καταπολεμά “τη φτώχεια με συνέπεια και ακρίβεια”. Το ποσό των μέτρων στήριξης δεν είναι επαρκές.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) καταλήγει σε μελέτη που επικαλείται η “Handelsblatt” στο συμπέρασμα ότι τα πακέτα είναι κοινωνικά ανισόρροπα.

Το φτωχότερο δέκα τοις εκατό των καταναλωτών θα πρέπει να δαπανήσει περίπου 6,7 τοις εκατό του καθαρού εισοδήματός του περισσότερο για ενέργεια τους επόμενους μήνες, αλλά θα υποστηριχθεί μόνο με 3,7 τοις εκατό. Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν επομένως μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 3%.

Το πλουσιότερο δέκα τοις εκατό επιβαρύνεται με δύο τοις εκατό περισσότερο και θα λάβει 0,7 τοις εκατό πίσω από το κράτος. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, θα υπήρχε πρόσθετη επιβάρυνση μόνο 1,3%.

Από περιβαλλοντική άποψη, επικρίνεται η φορολογική ελάφρυνση της βενζίνης. Οι μειώσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων είναι αντίθετες με τον στόχο της στήριξης της μετάβασης στην κινητικότητα μέσω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Οι ειδικοί βλέπουν πολλά άλλα άλυτα ζητήματα εκτός από τη χρηματοδότηση του εισιτηρίου των εννέα ευρώ. Για παράδειγμα, το πώς θα αντιμετωπίζονται οι υφιστάμενοι πελάτες, πού θα ισχύει το εισιτήριο ή αν το εισιτήριο δεν θα οδηγήσει σε υπερφόρτωση των τοπικών και περιφερειακών δημόσιων μεταφορών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης