Έσση: “Είναι σα να μην υπάρχουμε”

Ακύρωση ή συνέχιση προγραμματισμού; Αυτή η ερώτηση τίθεται προς το παρόν για τους διοργανωτές φεστιβάλ στην Έσση.

Πολλοί έχουν ήδη αποφασίσει – να ακυρώσουν. Νιώθουν εγκαταλειμμένοι από την πολιτική. Μια συμμαχία δράσης αποσκοπεί τώρα στο να προσελκύσει περισσότερη προσοχή.

Είναι μπερδεμένοι, θυμωμένοι και απελπισμένοι. “Η κατάσταση τώρα είναι η ίδια όπως ήταν πέρυσι”, συνοψίζει ο Merlin Jost από το Trebur Open Air.

Οι διοργανωτές δεν γνωρίζουν εάν και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να διοργανώσουν φεστιβάλ το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν αντίστοιχες πολιτικές διατάξεις, αλλά οι συμβάσεις εκτελούνται και πρέπει να τερματιστούν εγκαίρως. Διαφορετικά, οι διοργανωτές θα μείνουν με το κόστος.

Προκειμένου να επιστήσει την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα, ο Jost ξεκίνησε την εκστρατεία συμμαχίας “Φεστιβάλ στην Έσση”.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, 42 διοργανωτές φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν και συνέταξαν ένα έγγραφο, μέσω του οποίου θέλουν να έρθουν σε επαφή με την πολιτική.

Οι απαιτήσεις είναι πολύ διαφορετικές, υπάρχουν μεγάλες εκδηλώσεις όπως το Open Flair στο Eschwege, αλλά και πολύ μικρές.

Μουσικά, υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα. Όλοι έχουν ένα κοινό: “Απαιτούμε προγραμματισμό με ασφάλεια”, λέει η Sabine Glinke, διοργανώτρια του Gleiberg rocks.

Η συμμαχία έχει υποβάλει τρεις απαιτήσεις για αυτό. Από τη μία πλευρά, οι διοργανωτές απαιτούν διαφάνεια από την πολιτική.

Αυτό περιλαμβάνει μια τακτική ανταλλαγή, συγκεκριμένα άτομα επαφής, σχόλια σχετικά με τις προϋποθέσεις υγιεινής, τη συμμετοχή των διοργανωτών στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών και σαφή διατύπωση.

Για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι απολύτως ασαφές το τι ακριβώς είναι ένα “σημαντικό γεγονός”, λέει ο Jost.

Δεύτερον, οι συμμετέχοντες απαιτούν προγραμματισμό με σαφείς προϋποθέσεις, όπως διαδικασία έναρξης και απαραίτητα μέτρα.

Επιπλέον, θέλουν να επιτύχουν πληρωμές αποζημίωσης 90 τοις εκατό για το υπόλοιπο της σεζόν, προκειμένου να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα έσοδα και το κόστος προγραμματισμού που έχει ήδη καταβληθεί.

Το τρίτο σημείο που είναι σημαντικό για τους διοργανωτές σχετίζεται με προγράμματα βιώσιμης χρηματοδότησης.

Με το τρέχον πρόγραμμα του κρατιδίου της Έσσης με τον τίτλο “Ins Freie”, τα καθιερωμένα φεστιβάλ μένουν εκτός, λέει ο Jost.

Ειδικά σε φεστιβάλ που εξαρτώνται από τη συνεργασία εθελοντών, μια ιδέα που διαρκεί αρκετές εβδομάδες, όπως απαιτείται εδώ, δεν είναι εφικτή.

“Αυτό αγνοεί την πραγματικότητα όλων μας”. “Θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένα εντελώς νέο σχέδιο”, συμφωνεί ο Rike Kochem από το Tropen Tango Festival στο Lorch.

Και ο Dirk Klinner από το Besser als nix στο Rheingau, επίσης, πρόσθεσε ότι είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει το concept σε συνεργασία με δύο συλλόγους, αλλά “ακόμα κι αν το σχεδιάζει κανείς, δεν λειτουργεί”. Τα εμπόδια είναι πολύ υψηλά.

Ο Jost τονίζει ότι δεν είναι θέμα αμφιβολίας σχετικά με την ανάγκη περιορισμών και κανονισμών υγιεινής.

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής, από τεστ για τους επισκέπτες έως τη διαίρεση ολόκληρης της περιοχής του φεστιβάλ, προκειμένου να διατηρηθούν οι ομάδες μικρότερες.

“Ο καθένας ακολουθεί λίγο πολύ τη δική του οδό, γι’ αυτό θα ήταν σημαντικό να ερμηνευτούν οι κανονισμοί”. Αλλά είναι επίσης σαφές: “Τα μέτρα υγιεινής αποφέρουν λιγότερες πωλήσεις και υψηλότερο κόστος”.

“Είναι σαν να μην υπάρχουμε”, λέει ο Glinke. Οι διοργανωτές δεν θεωρούνται ως οικονομικός παράγοντας, τα εθελοντικά φεστιβάλ όχι ως τέχνη που αξίζει να διατηρηθούν.

Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα. Το έγγραφο έχει σταλεί στα μέλη του κρατικού κοινοβουλίου, υπάρχουν αρχικές συνομιλίες, αναφέρει ο Jost.

Οι διοργανωτές ελπίζουν τώρα σε γρήγορες επιβεβαιώσεις, επειδή ο χρόνος εξαντλείται. Ο Jost λέει ότι απομένουν ακόμη τρεις εβδομάδες για τα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο στην Έσση.

Έως τότε, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Έσση τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.