Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πράσινη» η πυρηνική ενέργεια

Η Κομισιόν θέλει να ταξινομήσει τις επενδύσεις σε σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως φιλικές προς το κλίμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως προκύπτει από προσχέδιο της Επιτροπής, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πρωτοχρονιά λίγο μετά την αποστολή της στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο: Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως «πράσινες» υπό δύο προϋποθέσεις:

  • Αν τα πυρηνικά εργοστάσια πληρούν τα πιο πρόσφατα τεχνικά πρότυπα και το αργότερο μέχρι το 2050 υποβληθεί ειδικό σχέδιο για τη λειτουργία μονάδας διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας.
  • Και δεύτερον, οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να λάβουν οικοδομική άδεια έως το 2045,

όπως τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιεύει το Der Spiegel.

Οι επενδύσεις σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα πρέπει επίσης να μπορούν να θεωρηθούν προσωρινά ως πράσινες υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι υπάρξουν όρια στα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται: Για εγκαταστάσεις που θα εγκριθούν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2030, η πρόταση θα επιτρέπει μόνο έως και 100 γραμμάρια ισοδυνάμου CO2 ανά κιλοβατώρα ενέργειας

Η θεώρηση των οικονομικών δραστηριοτήτων από την Επιτροπή, έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να στραφούν σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες και εταιρείες και έτσι να συμβάλουν σημαντικά στην κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050.

Αμφιλεγόμενη πολιτική

Ωστόσο, το εάν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να θεωρούνται φιλικά προς το κλίμα, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας, αλλά βλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ως απαραίτητη τεχνολογία μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.

Για χώρες όπως η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, η πυρηνική ενέργεια είναι μια βασική τεχνολογία για μια οικονομία χωρίς CO₂.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον περιθώριο έως τις 12 Ιανουαρίου να σχολιάσουν το προσχέδιο της νομικής πράξης που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η εφαρμογή μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι αντίθετη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ ,οι οποίες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.