Ευρώπη: Μειωμένη η παραγωγή κρασιού λόγω καιρικών φαινομένων

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να κινηθεί η φετινή παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, ασθενειών της αμπέλου και ξηρασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του παγκόσμιου οργανισμού οινοποιίας OIV.

Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο οργανισμός εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή κρασιού είναι μειωμένη κατά 27% σε σχέση με πέρυσι στη Γαλλία, 9% στην Ιταλία και 14% στην Ισπανία.

Η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση στην παραγωγή κρασιού, με την Ισπανία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη Γαλλία.

Ευνοημένες φέτος ήταν η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, με τις τοπικές καιρικές συνθήκες να οδηγούν σε αυξημένο όγκο και βελτιωμένη ποιότητα σοδειάς.

Στις ΗΠΑ, παρά τη συνεχιζόμενη ξηρασία και τις πυρκαγιές στη βόρεια Καλιφόρνια, η παραγωγή κρασιού αυξήθηκε φέτος κατά 6%, με το Νότιο Ημισφαίριο να καταγράφει και αυτό αύξηση παραγωγής σε Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Αυστραλία.

Στη Γαλλία, οινοπαραγωγές περιοχές όπως η Βουργουνδία και το Μποζολέ κατέγραψαν σοδειές μειωμένες κατά το ήμισυ, ενώ ορισμένα κτήματα (domaines) ανακοίνωσαν ότι δεν θα εμφιάλωναν φέτος καθόλου κρασί.

Στις αρχές φθινοπώρου, κύμα καλοκαιρίας ξεγέλασε τα κλήματα, πριν υποστούν λίγες ημέρες αργότερα τις καταστροφικές συνέπειες απότομης πτώσης της θερμοκρασίας με πρωινό παγετό.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στις αρχές του καλοκαιριού στην κεντρική Γαλλία ευνόησαν την αναπαραγωγή παρασιτικών οργανισμών, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde.

Στον Νότο, η ξηρασία αποτελείωσε όσα κλήματα είχαν αντέξει τους καύσωνες και τις πυρκαγιές των αρχών Αυγούστου.

Η ένωση Γάλλων οινοπαραγωγών παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες στο υπουργείο Γεωργίας λεπτομερές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Οι παραγωγοί προτείνουν έτσι την αύξηση των υβριδικών ποικιλιών αμπέλου, αποτέλεσμα διασταυρώσεων με πιο ανθεκτικά είδη.

Κάποια από τα νέα είδη είναι ανθεκτικά στον παγετό, όπως αυτά που καλλιεργούνται στον Καναδά και στη Σουηδία. Αλλα αποδείχθηκαν απρόσβλητα σε ασθένειες, επιτρέποντας στους καλλιεργητές να αποφύγουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Το άρωμα και η γεύση των υβριδίων, όμως, δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί επαρκώς. «Η Γαλλία ήταν παραδοσιακά διστακτική με τα υβρίδια.

Τα πειράματα του κρατικού ινστιτούτου γίνονταν κάτω από άκρα μυστικότητα. Βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια», λέει ο βιολόγος ερευνητής Ζιλ ντε Ρεβέλ, που συνεχίζει: «Βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, όπως την εποχή της κρίσης της φυλλοξήρας, που αφάνισε το σύνολο των καλλιεργειών.

Ο χρόνος πιέζει. Σε 15 χρόνια, η θερμοκρασία στο Μπορντό θα είναι πολύ υψηλή για την παραγωγή Μερλό, που αντιπροσωπεύει σήμερα το ήμισυ της παραγωγής κρασιού της περιοχής».

Ορισμένοι επιστήμονες και οινολόγοι εκτιμούν ότι η λύση βρίσκεται στον Βορρά. Το αμπέλι ευδοκιμεί πια σε ζώνες οι οποίες θεωρούνταν ακατάλληλες πριν από 30 με 40 χρόνια.

Ολλανδία, Δανία και Βρετανία έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι, με περισσότερα από 700 οινοπαραγωγά κτήματα στη Βρετανία.

Αν, όμως, η θερμοκρασία σημειώσει άνοδο της τάξης των 5 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, η παραγωγή γαλλικού κρασιού, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, θα πάψει να υπάρχει.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.