Ευρώπη: Μόνο κλιματικά ουδέτερα νέα κτίρια από το 2030;

Στην ΕΕ, από το 2030 και μετά θα κατασκευάζονται μόνο κτίρια κατοικιών με ουδέτερη κλιματική συμπεριφορά – τουλάχιστον αυτό έχει συμφωνήσει το Συμβούλιο των κρατών μελών. Από το 2050, το σύνολο του στεγαστικού αποθέματος θα είναι απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων

Από το 2030 και έπειτα, σύμφωνα με το Συμβούλιο των κρατών μελών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέπεται η ανέγερση μόνο κλιματικά ουδέτερων κτιρίων κατοικιών.

Αυτό ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο μετά από συνάντηση των υπουργών που είναι αρμόδιοι για θέματα ενέργειας.

Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για τις υφιστάμενες κατοικίες και διαμερίσματα.

Στόχος είναι να καταστεί το σύνολο του κτιριακού αποθέματος στην ΕΕ απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων έως το 2050.

“Οι κύριοι στόχοι της αναθεώρησης είναι ότι όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών το αργότερο έως το 2030 και ότι τα υφιστάμενα κτίρια θα πρέπει να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να λάβει μέρος στην απόφαση

Πολλοί ιδιοκτήτες θα μπορούσαν επομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με δαπανηρές ανακαινίσεις μεσοπρόθεσμα. Η συμφωνία των υπουργών ενέργειας θα αποτελέσει τώρα τη βάση για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο τέλος, και τα δύο θεσμικά όργανα θα πρέπει να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αυστηροποίηση των απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών βασίστηκαν σε πολύ εκτεταμένες προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και για το 1/3 των αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Συνεπώς, οι νέες απαιτήσεις προορίζονται επίσης να αποτελέσουν σημαντικό δομικό στοιχείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Αυτές προβλέπουν ότι η ΕΕ θα καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.