Ευρώπη: Πίεση για τα τέλη στην ραδιοτηλεόραση και στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση δέχεται πιέσεις, επίσης λόγω των σκανδάλων στο rbb. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η συζήτηση έχει ήδη προχωρήσει: στη Γαλλία, τα τέλη καταργούνται, το BBC απειλείται με το ίδιο.

Ο πρόεδρος Μακρόν τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση: Τον Ιούλιο, το τέλος αδείας καταργήθηκε. Τα νοικοκυριά στη Γαλλία θα εξοικονομούν 138 ευρώ ετησίως στο μέλλον, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει την αγοραστική τους δύναμη.

Προσωρινά, οι δημόσιοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί θα χρηματοδοτούνται πλέον από μέρος του φόρου προστιθέμενης αξίας:

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ- στο μέλλον θα λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αλλά από το 2025, αυτό θα είναι και το τέλος, καθώς ο ΦΠΑ μπορεί να καταχραστεί μόνο για δύο χρόνια το πολύ.

Αβέβαιο μέλλον για τους γαλλικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς

Η France Télévisions και το Radio France δεν έχουν επομένως καμία ασφάλεια σχεδιασμού, γεγονός που έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες του προσωπικού, του συνδικάτου των δημοσιογράφων, καθώς και των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

Θεωρούν ότι η ελευθερία της πληροφόρησης και η πολιτιστική εντολή κινδυνεύουν και φοβούνται ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να πέσει θύμα των μέτρων λιτότητας στον κοινοβουλευτικό προϋπολογισμό.

Η κατάργηση υποστηρίχθηκε από τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα.

Το BBC δέχεται μαζικές πιέσεις από τους Συντηρητικούς

Στην Αγγλία, το BBC απολαμβάνει ελάχιστη υποστήριξη από τη συντηρητική κυβέρνηση και αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον, καθώς ο Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε σχέδια για την κατάργηση του τέλους χρήσης. Αυτό είναι απίθανο να αλλάξει υπό τη νέα πρωθυπουργό Liz Truss.

Οι Συντηρητικοί βρίσκουν την κάλυψη πολύ επικριτική για την κυβέρνηση. Η γνωστή παρουσιάστρια του BBC Emily Maitlis κατηγορεί σήμερα τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι ασκεί αυτολογοκρισία από φόβο για την κυβέρνηση.

Έκτοτε γύρισε την πλάτη στο BBC, όπως και άλλοι εξέχοντες συνάδελφοι και παρουσιαστές-σταρ.

Το BBC βασίζεται στο “Royal Charter” και χρηματοδοτείται κυρίως από το λεγόμενο “Licence Fee”, το οποίο αντιστοιχεί στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό τέλος.

Αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 159 λίρες ετησίως, δηλαδή περίπου 189 ευρώ, και πρέπει να καταβάλλεται από όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τα τηλεοπτικά προγράμματα απευθείας ή μέσω της βιβλιοθήκης μέσων ενημέρωσης.

Υψηλή αποδοχή των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων στη Σκανδιναβία

Σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, η δημόσια ραδιοτηλεόραση χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Αυτό έχει να κάνει με την “κουλτούρα της εμπιστοσύνης” εκεί, εξηγεί η ανταποκρίτρια του ARD Sofie Donges: “Το κράτος, οι αρχές και τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζονται βασικά θετικά.

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για καλή δημοσιογραφία- τα μοντέλα συνδρομής στο διαδίκτυο και τα εμπόδια πληρωμής καθιερώθηκαν πολύ νωρίς”.

Στη Σκανδιναβία, τα τελευταία χρόνια το μοντέλο αμοιβής έχει μετατραπεί παντού σε μοντέλο που χρηματοδοτείται από φόρους.

Στη Σουηδία και τη Νορβηγία, για παράδειγμα, δεν πληρώνετε ανά νοικοκυριό αλλά ανά άτομο, ανάλογα με το εισόδημα: στη Σουηδία το πολύ 130 ευρώ/έτος, στη Νορβηγία το πολύ 170 ευρώ/έτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εφημερίδες υποστηρίζονται επίσης οικονομικά.

Ραδιοτηλεοπτικό τέλος για την εγγύηση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας

Για λόγους σύγκρισης: στη Γερμανία, οφείλεται μηνιαίο τέλος 18,36 ευρώ ανά νοικοκυριό, δηλαδή 220,32 ευρώ/έτος.

Στη Γερμανία, το ραδιοτηλεοπτικό τέλος εισήχθη από τους Συμμάχους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τις εμπειρίες από τον εθνικοσοσιαλισμό και την Gleichschaltung των μέσων ενημέρωσης από τους Ναζί, η αμερικανική στρατιωτική κυβέρνηση θέλησε να καταστήσει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ανεξάρτητους από κυβερνητικές, αλλά και οικονομικές ή άλλες επιρροές.

Το βρετανικό μοντέλο του BBC χρησίμευσε ως πρότυπο. Εν τω μεταξύ, το τέλος έχει μετονομαστεί σε συνεισφορά και δεν εξαρτάται πλέον από το αν υπάρχει τηλεόραση ή ραδιόφωνο στο σπίτι, δεδομένου ότι τα μέσα δημόσιας υπηρεσίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν διαδικτυακά με υπολογιστή ή smartphone.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.