Ελληνικό Φεστιβάλ Βερολίνου: Γνωρίζουμε την Σοφία Σταυριανίδου!

Η Σοφία Σταυριανίδου, επαγγελματίας του κινηματογράφου και υπεύθυνη του The Greek Film Festival in Berlin, μιλά σε συνέντευξή της στο GRland.info για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά φεστιβάλ του κόσμου, την ίδια, την έως τώρα πορεία της και τα μελλοντικά της σχέδια. Γνωρίστε την!

1. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς (όνομα, οικ. κατάσταση, χόμπι, καταγωγή κτλ.)

Λέγομαι Σοφία Σταυριανίδου, είμαι από την Αλεξανδρούπολη, και από μικρή ηλικία το σημαντικότερο χόμπι μου ήταν το σινεμά και η τηλεόραση.

2. Πώς ξεκινήσατε να απασχολείστε με το Φεστιβάλ και πόσον καιρό παράγετε έργο σε αυτό;

Είμαι επαγγελματίας του κινηματογράφου εδώ και 23 χρόνια. Εργάστηκα στην κινηματογραφική διανομή, τα film sales και σε φεστιβάλ. Η εμπλοκή μου με το The Greek Film Festival in Berlin έγινε από την πρώτη χρονιά το 2016, όταν έγινε η πρώτη του έκδοση. Αρχικά ήμουν Υπεύθυνη Τύπου (γιατί αυτή είναι η ειδικότητά μου και η εμπειρία μου μέσα στα χρόνια στο χώρο) και στη συνέχεια λόγω εμπειρίας ανέλαβα την διεύθυνση – πρέπει να πω δίχως να το επιθυμώ.

3. Ποια είναι τα καθήκοντα και οι εν γένει δραστηριότητες σας;

Εργάζομαι επιπλέον στο γερμανικό co-production market, connecting cottbus καθώς και το COSMO\RBB ως δημοσιογράφος και κινηματογραφικός συντάκτης. Στο Ελληνικό φεστιβάλ ασχολούμαι με τα πάντα σχεδόν, γιατί τρέχω τις χορηγίες , τον Τύπο, τις προσκλήσεις, του VIP και ένα σωρό άλλα πράγματα.

Από πλευράς διαχείρισης μοιραζόμαστε την δουλειά με την στενή συνεργάτη μου Ελίζα Δεύτου που κάνει τον Γενικό Συντονισμό. Και οι δύο κάνουμε 7 και 8 δουλειές για να βγει αυτό το φεστιβάλ με αυτή την ποιότητα και αυτό το επίπεδο.

4. Βελτιώνεστε προσωπικά μέσα και ο ρόλος στη ζωή σας από την ενασχόληση σας με τα κοινά;

Αν η διοργάνωση ενός φεστιβάλ είναι απασχόληση με τα κοινά, τότε ναι ασχολούμαι με τα κοινά (γέλια). Ένα φεστιβάλ είναι προσφορά με αυτή την έννοια και το κυριότερο είναι ότι πρέπει να ευχαριστήσεις πολλές πλευρές προς πολλές κατευθύνσεις: στις συνεργασίες, το κοινό, τους συναδέλφους, τους partners, τους προσκεκλημένους. Είναι η ευθύνη πολύ μεγάλη.

Προσωπικά αυτή η ένταση δεν με βελτιώνει – ίσως το κάνει σε επίπεδο εργασιακό – αλλά προσωπικό όχι. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για φίλους και τις ενασχολήσεις που ευχαριστούν και για μένα πλούσιος είναι αυτός που έχει χρόνο. Υπό αυτή την έννοια μάλλον με καταβάλλει η ενασχόληση (γέλια).

5. Ποια είναι τα έως τώρα επιτεύγματα του φορέα/συλλόγου σας όσο είστε εσείς μέρος;

Το φεστιβάλ έχει πάνω από 1000 δημοσιεύματα Τύπου αυτά τα 7 χρόνια της ύπαρξής του. Έχουν προβληθεί πάνω 280 ταινίες, έχουν έρθει συνολικά στο φεστιβάλ περίπου 15000 κόσμος.

Έχουν παρευρεθεί περίπου 200 κινηματογραφιστές και σημαντικοί καλεσμένοι με ονόματα όπως Costa Gavras, Ulrich Tukur, Wieland Speck, Knut Elsterman, Aγγελική Παπούλια και πάρα πολλοί άλλοι.

Όλοι χαίρονται να έρχονται και είμαστε περήφανοι για το επαγγελματικό αποτέλεσμα και την ποιότητα του προγράμματος που επιμελείται η Γιάννα Σαρρή.

6. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του φορέα σας;

Να είναι το καλύτερο εθνικό φεστιβάλ του κόσμου – ήδη από επιτεύγματα και δημοσιότητα το έχει πετύχει. Να είναι το φεστιβάλ με το καλύτερο πρόγραμμα καθαρά κινηματογραφικό, με το βραβείο μας Emerging Greeks Competition πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών να γίνει παράσημο στο στήθος των νικητών, να έχουμε όλο και περισσότερο κόσμο στις αίθουσες, να βγει από Βερολίνο και να ταξιδέψει και αλλού.

7. Λίγα λόγια για την πόλη που ζείτε.

Το Βερολίνο είναι μια πολυποίκιλη πόλη. Έχει από όλα και για όλους, αποπνέει μια ελευθερία. Είναι μοντέρνα, καλλιτεχνική, με άπειρα πράγματα να κάνεις. Είναι βέβαια και δύσκολη πόλη, έχει ανεργία και στον τομέα τον καλλιτεχνικό είναι δύσκολο να επιβιώσεις, πρέπει να πούμε.

8. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους και ποιος είναι ο λόγος να συμμετάσχει κάποιος στα κοινά;

Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ είναι δημιουργική και ευχάριστη, αλλά έχει μεγάλη ευθύνη και πολλή οργανωτική δουλειά. Και δεν ιδιαίτερα καλοπληρωμένη. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο των φεστιβάλ, να το σκεφτεί διπλά (γέλια).

Δείτε επίσης

Αφιέρωμα του GRland.info στο Ελληνικό Φεστιβάλ Βερολίνου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.