Φιλελεύθεροι: Οι ρυθμιστές του μετεκλογικού παιχνιδιού στη Γερμανία;

Με την απόσταση που χωρίζει μετά τις εκλογές θρίλερ στη Γερμανία τα δύο κόμματα εξουσίας, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, τα μικρότερα κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι, εξελίσσονται σε ρυθμιστές της αυριανής πλειοψηφίας.

Οι Φιλελεύθεροι διαθέτουν αρκετή εμπειρία στο σχηματισμό κυβερνητικών συνασπισμών, αλλά στις τελευταίες εκλογές τράβηξαν με λίαν δραματικό τρόπο την πρίζα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τα άλλα κόμματα δεν το έχουν ξεχάσει.

Πόσο μεγάλη είναι η επιρροή του FDP;

Από τη στιγμή που ξεπέρασαν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) και αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη στη γερμανική Βουλή με ποσοστό γύρω στο 11,7% διαθέτουν αρκετά μεγάλη επιρροή.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε πριν, αλλά και μετά τις χθεσινές εκλογές, ότι θα προτιμούσε μια συμμαχία με την κεντροδεξιά παρά με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, αλλά δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τη σύνθεση του μελλοντικού συνασπισμού με τη συμμετοχή των μεγάλων κομμάτων ο Λίντνερ είπε χθες ότι θα επιδιώξει κάποιας μορφής προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, με τους οποίους θα αποτελέσουν μια λίαν υπολογίσιμη δύναμη με μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ.

Τι συνέβη μετά τις προηγούμενες εκλογές

Όταν έληξε η εκλογική αναμέτρηση του 2017 οι Φιλελεύθεροι μετείχαν σε διαβουλεύσεις για τη σύμπηξη κυβερνητικής συμμαχίας με τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU και τους Πράσινους, αλλά η απόπειρα αυτή απέτυχε παταγωδώς όταν το FDP αποσύρθηκε από τις διερευνητικές επαφές.

Τα κόμματα δεν κατάφεραν να βρουν αρκετά κοινά σημεία με τον Λίντνερ να δηλώνει τότε ότι «είναι καλύτερα να μην κυβερνάς, παρά να κυβερνάς λανθασμένα».

Ποιοι είναι οι Φιλελεύθεροι;

Το FDP ιδρύθηκε το 1948 κι είναι το μακροβιότερο από τα μικρά πολιτικά κόμματα της Γερμανίας. Είχε διαρκή παρουσία στη Μπούντεσταγκ επί δεκαετίες, που διακόπηκε στις εκλογές του 2013 όταν οι Φιλελεύθεροι απέτυχαν για πρώτη φορά να πιάσουν το όριο (5%) εισόδου στη γερμανική Βουλή και εκπροσωπήθηκαν σε κοινοβούλια κρατιδίων εκείνη την τετραετία μέχρι το 2017 που ανέκαμψαν υπό τον Λίντνερ εξασφαλίζοντας ποσοστό 10,7%.

Ο 42χρονος σήμερα Λίντνερ διεκδίκησε τα ηνία των Φιλελευθέρων μετά την ιστορική ήττα τους στις εκλογές του 2013 και εξελέγη πρόεδρος του κόμματος τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ως πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο του FDP είναι η κυρίαρχη προσωπικότητά του. Το κόμμα διαθέτει περί τα 73.000 μέλη.

Οι πολιτικές προτεραιότητες των Φιλελευθέρων

Οι Φιλελεύθεροι τάσσονται υπέρ του μικρού κράτους, λιγότερης κρατικής παρέμβασης και γραφειοκρατίας και είναι υπέρμαχη της ελεύθερης αγοράς και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή ενστερνίζονται τους στόχους που έχουν θέσει η Γερμανία και η ΕΕ και πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί είναι μέσω επέκτασης του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων.

Επιδιώκουν λιγότερους φόρους για ιδιώτες και επιχειρήσεις και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, ενώ ζητούν να επενδύεται το 1% των φόρων κατανάλωσης στην Παιδεία και να υπάρχει επιδότηση έως και χιλίων ευρώ ετησίως για την επανεκπαίδευση μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

Παράλληλα οι Φιλελεύθεροι επιδιώκουν τη δημιουργία νέου υπουργείου Φηφιακού Μετασχηματισμού και μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών , π.χ. από την παρακολούθηση από κρατικούς μηχανισμούς.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική το FDP θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που θα ασχολείται με επείγοντα ζητήματα και να δαπανά το 3% του ΑΕΠ της «στην άμυνα, την ανάπτυξη και τη διπλωματία», ενώ υποστηρίζουν ένα point system για τους οικονομικούς μετανάστες.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.