Φινλανδία και Σουηδία θα υποβάλουν μαζί αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο ότι θα ζητήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ΜΜΕ των δύο χωρών.

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί τον Μάιο την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γράφουν σήμερα η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti και η σουηδική Expressen, επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές.

Μολονότι έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέλεξαν να μην ενταχθούν σε αυτό.

Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν και οι δύο στροφή 180 μοιρών.

Σύμφωνα με την Iltalehti, οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Μαΐου και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν δημοσίως ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, η φινλανδική Iltalehti αναφέρει σήμερα αφενός ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας εξέφρασε την επιθυμία στη Φινλανδία να υποβληθεί αίτηση στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και από τις δύο χώρες.

Την ίδια επιθυμία να δράσουν και να υποβάλουν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει εκφράσει και η Φινλανδία, σύμφωνα με την Expressen.

Σουηδία: Η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς για την υποβολή της αίτησης

Είναι προφανές ότι και οι δύο χώρες έχουν τη φιλοδοξία ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη επίσημες αποφάσεις και ότι η Σουηδία βρίσκεται κάπως πίσω από τη Φινλανδία στην πολιτική διαδικασία.

Αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου, η σουηδική κυβέρνηση ανέβασε σημαντικά τους ρυθμούς της σαφούς πορείας που διαγράφει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτή περιλαμβάνει εκτενείς συνομιλίες με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για να διασφαλιστεί η υποστήριξη σε τυχόν σουηδική αίτηση και άλλες προετοιμασίες στα Κυβερνητικά Γραφεία.

Διεξάγεται επίσης διάλογος με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Σουηδίας κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Φινλανδία: Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί προσεκτικά

Η Φινλανδία θα αποφασίσει σχετικά με την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

«Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, να υποβάλουμε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ή να μην υποβάλουμε και αυτό πρέπει να το αναλύσουμε πολύ προσεκτικά.

Αλλά πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη, θα είναι ζήτημα εβδομάδων, όχι μηνών», είχε δηλώσει στις 13 Απριλίου η Σάνα Μαρίν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την σουηδή ομόλογό της.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει απειλήσει με απροσδιόριστες συνέπειες τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: iefimerida

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.