Fitch και Moody’s υποβάθμισαν τη Ρωσία στην κατηγορία «σκουπίδια»

Κατά έξι βαθμίδες στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) υποβάθμισαν τη Ρωσία οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s, σημειώνοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις θέτουν εν αμφιβόλων την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα αποδυναμώσουν την οικονομία της.

Γερμανία: Προς «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας κλυδωνίζονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εισβολή προκάλεσε ζοφερές προειδοποιήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, ενώ και η S&P είχε υποβαθμίσει την περασμένη εβδομάδα την αξιολόγηση της Ρωσίας στην κατηγορία junk.

Επίσης, οι FTSE Russel και MSCI ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι αφαιρούν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους, ενώ εκπρόσωπος της επενδυτικής MSCI δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «δεν μπορείς να επενδύσεις» στο ρωσικό χρηματιστήριο.

Εξάλλου το Institute of International Finance προέβλεψε προ ημερών ότι η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος σε διψήφιο ποσοστό.

Η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ», με αρνητικό το outlook. Η Moody’s, η οποία είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης την περασμένη εβδομάδα, μείωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας κατά έξι βαθμίδες, σε Β3 από Baa3.

Η Fitch είπε ότι το μοναδικό προηγούμενο τόσο μεγάλης υποβάθμισης έξι βαθμίδων ήταν η Νότια Κορέα το 1997.

«Η σφοδρότητα των διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους μακροοικονομικής σταθερότητας, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο σοκ για τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βούλησή της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος», αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τη Fitch οι κυρώσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. που απαγορεύουν οιεσδήποτε συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν πιθανώς «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ρωσίας από οποιεσδήποτε προηγούμενες κυρώσεις» καθιστώντας μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεμάτων άχρηστο για συναλλαγματική παρέμβαση.

«Οι κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν τη βούληση της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος», προειδοποιεί η Fitch.

«Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού φαίνεται να μειώνει την προοπτική να αλλάξει πορεία αναφορικά με την Ουκρανία στον βαθμό που απαιτείται για να αντιστραφεί η ταχεία αυστηροποίηση των κυρώσεων».

Η Fitch δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση των κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες.

Η Moody’s είπε ότι το εύρος και η σφοδρότητα των κυρώσεων «έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες της Moody’s και θα έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις».

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες θα αποδυναμώσουν επίσης σημαντικά το δυναμικό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ρωσίας σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης στο 1,6%, ανέφερε η Fitch.

Η Ρωσία απάντησε στις κυρώσεις με μια σειρά μέτρων για να ενισχύσει ι την οικονομική της άμυνα.

Αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 20%, απαγόρευσε σε Ρώσους χρηματιστές να πωλούν τίτλους που κατείχαν ξένοι, διέταξε εξαγωγικές εταιρείες να στηρίξουν το ρούβλι και είπε ότι θα εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να πουλούν περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: iefimerida

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.