Φρανκφούρτη: Η ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση βιβλίου

Με περισσότερους από 800 τίτλους βιβλίων, δεκατέσσερις εκδότες, πολλές εκδηλώσεις, τέσσερις συγγραφείς και πλήθος επαγγελματικές συναντήσεις συμμετέχει στη συνεχιζόμενη 72η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) της Φρανκφούρτης το Ελληνικό Περίπτερο

ΗΔΕΒ της Φρανκφούρτης είναι φέτος υβριδική. Αυτό σημαίνει πως πραγματοποιείται τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Έκθεσης όσο και διαδικτυακά, με τους περισσότερους συγγραφείς να λαμβάνουν μέρος ψηφιακά και τον Καναδά να αποτελεί την τιμώμενη χώρα.

Η Έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό όλο το Σαββατοκύριακο (λήγει την Κυριακή 24 Οκτωβρίου). Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις βιβλιοθήκες του Ελληνικού Περιπτέρου, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και να συναντήσουν τους προσκεκλημένους συγγραφείς: Ανδρέα Μήτσου, Νίκο Μπακουνάκη, Έρση Σωτηροπούλου και Λήδα Βαρβαρούση.

Οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Φρανκφούρτη

Σάββατο 23 Οκτωβρίου

11.00-12.30 / ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83

Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας

Διαδραστική παρουσίαση από τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση της επετειακής έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση. Ο χάρτης-σταθμός του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο σε ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο που φιλοδοξεί να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά του. Ένα ταξίδι με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΕΙΠ) ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛ. ΩΝΑΣΗΣ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου

19.00-20.30 / (Weltenleser Bookshop, Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt)

DAS KAVAFIS PROJECT

Παρουσίαση τριών νέων εκδόσεων για τον Καβάφη στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις Romiosini. Μια ανθολογία ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, μια «Ανοιχτή επιστολή του Joachim Sartorius προς τον Καβάφη» και η μυθιστορηματική βιογραφία του ποιητή «Τι μένει από τη νύχτα» της Έρσης Σωτηροπούλου συνθέτουν την τριλογία «Das Kavafis Projekt».

Ομιλητές: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Τι μένει από τη νύχτα» (Πατάκης 2015) και Κώστας Κοσμάς, επιμελητής εκδόσεων Romiosini. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: EDITION ROMIOSINI, ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (CeMoG) ΚΑΙ (ΕΙΠ).

Κυριακή 24 Οκτωβρίου

11.00 – 13.00 / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83

Ανοιχτή συνάντηση συνεργασίας με εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας.

Στην έκθεση βιβλίων που παρουσιάζει το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης συμμετέχουν φέτος 21 πολιτιστικοί φορείς και μουσεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΕΙΠ με πρόσφατες εκδόσεις τέχνης και πολιτισμού (λευκώματα, κατάλογοι μουσείων κλπ): Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ΜΟΜUS- Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Αθηνών, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca), Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλειδών, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (ΑΠΘ), Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Ούζου-ο κόσμος του Ούζου, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Στη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης συμμετέχει και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus, στην ενότητα THEARTS+, όπου συναντιέται ο εκδοτικός κόσμος με τον κόσμο εικαστικών τεχνών.

Το MOMus προσκλήθηκε από τη διοργάνωση ως εικαστικός οργανισμός μουσείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών συνεργασιών που επιθυμεί να αναπτύξει η Frankfurt Book Fair με αφετηρία την Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 28 Νοεμβρίου 2021, με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Β. Χατζηβασιλείου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.