Φθηνή ηλιακή ενέργεια για τους ενοικιαστές στη Γερμανία;

Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών στη Γερμανία κάνουν εγκατάσταση ηλιακά πάνελ στις στέγες τους για να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ενοικιαστές δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τόσο εύκολα. Γι’ αυτούς, υπάρχει το μοντέλο του “ενοικιαστή ηλεκτρισμού”. Αν και δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένο, αυτό αλλάζει σταδιακά.

Το μοντέλο της ηλεκτρικής ενέργειας των ενοικιαστών λειτουργεί ως εξής: ένας πάροχος υπηρεσιών εγκαθιστά ηλιακά πάνελ, πληρώνει στον ιδιοκτήτη κάποιο ενοίκιο για την οροφή και στη συνέχεια πωλεί την ηλεκτρική ενέργεια σε μειωμένη τιμή.

Ειδικά τώρα, με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα, λέει η Angela Lutz-Plank από την Ένωση Ενοικιαστών του Μονάχου: “Οι ενοικιαστές έχουν σχετικά λίγες επιλογές σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες”.

Δεν μπορούν ούτε να μονώσουν τα διαμερίσματά τους ούτε να αλλάξουν το σύστημα θέρμανσης και οι επιλογές των ενοικιαστών για φωτοβολταϊκά περιορίζονται σε μικρές εγκαταστάσεις σε μπαλκόνια.

Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος των ενοικιαστών τονίζει: “Θα θέλαμε να δούμε πολλούς ιδιοκτήτες να προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στους ενοικιαστές.”

Η ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών στη Γερμανία υπάρχει εδώ και 5 χρόνια

Ωστόσο, παρόλο που το μοντέλο του ενοικιαστή ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει από το 2017, δεν έχει σχεδόν καθόλου απήχηση μέχρι στιγμής.

Σε μια πόλη ενάμισι εκατομμυρίου κατοίκων όπως το Μόναχο, με πολλές πολυκατοικίες, δεν έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα ούτε 6.000 φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οι λόγοι: τα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολύ υψηλά και η διαφορά τιμής με την κανονική ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ μικρή.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των εταιρειών στέγασης στη Γερμανία

Πρόσφατα, ωστόσο, το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών έχει αυξηθεί αισθητά, αναφέρει η ενεργειακή εταιρεία “Polarstern” με έδρα το Μόναχο, η οποία ειδικεύεται σε αυτό το μοντέλο.

Σήμερα εγκαθιστούν περίπου πέντε φορές περισσότερα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενοικιαστές σε σχέση με τις πρώτες ημέρες, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Florian Henle. “Η αποδοχή στον κλάδο των ακινήτων και μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη, το μοντέλο δεν είναι πλέον τόσο εξωτικό”.

Η Stadtwerke München (SWM) αναφέρει επίσης ότι το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Η βαυαρική ένωση ηλιακής ενέργειας αναφέρει μια μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για την ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών από τις ενώσεις ιδιοκτητών διαμερισμάτων, για τις οποίες το μοντέλο είναι επίσης κατάλληλο.

Φθηνή ηλιακή ενέργεια για τους ενοικιαστές στη Γερμανία;
Τι είναι η ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών στη Γερμανία; | By Los Muertos Crew

Αποδίδει περισσότερο στην ενεργειακή κρίση

Το υπόβαθρο είναι η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας. Με την αυτοπαραγόμενη ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια, είναι δυνατή η εξοικονόμηση πολύ περισσότερων χρημάτων ανά κιλοβατώρα από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό διευκολύνει καταρχήν την προσφορά στους ενοικιαστές σημαντικά μειωμένης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο που τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας θέλουν επίσης να αποκομίσουν οικονομικά κέρδη.

Σύμφωνα με το νόμο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ενοικιαστές στο μοντέλο ενοικιαζομένου ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να είναι τουλάχιστον δέκα τοις εκατό χαμηλότερη από την τοπική βασική παροχή.

Οι ενοικιαστές είναι πάντα ελεύθεροι να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την προσφορά ή θα προτιμήσουν άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού έχει βελτιώσει τις συνθήκες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλέον εξαλείψει επίσης ένα μειονέκτημα για τους ενοικιαστές σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Προηγουμένως, οι ενοικιαστές έπρεπε να πληρώνουν την προσαύξηση του EEG για την ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών, σε αντίθεση με τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια σε μια μονοκατοικία, πιο πρόσφατα 3,72 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αυτή η εισφορά EEG έχει γενικά καταργηθεί από την 1η Ιουλίου 2022. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά θεωρούν μάλλον απογοητευτικό το γεγονός ότι ελάχιστα έχουν γίνει όσον αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους ενοικιαστές ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και υπό τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα

“Η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να τηρήσει την υπόσχεσή της στη συμφωνία συνασπισμού να προωθήσει την ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών”, επικρίνει ο Tim Loppe της Naturstrom.

Αντιθέτως: μετά την τελευταία τροποποίηση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG), το τιμολόγιο τροφοδότησης για τους ηλιακούς σταθμούς που τροφοδοτούν πλήρως το δημόσιο δίκτυο έχει αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας λιγότερο ελκυστικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να “αναλάβουν τα πρόσθετα έξοδα μιας λύσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενοικιαστές”.

Ο Loppe εφιστά επίσης την προσοχή σε ένα πρόσθετο πρόβλημα: ακόμη και με την ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών, δεν είναι ποτέ δυνατόν να παρέχεται το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας με τα δικά μας φωτοβολταϊκά- το υπόλοιπο πρέπει να αντλείται από το δίκτυο.

Και επειδή το μερίδιο αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα εξαιρετικά ακριβό για τις νέες συμβάσεις, θα είναι δύσκολο να γίνει μια ευνοϊκή προσφορά.

Η ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών στη Γερμανία θα μπορούσε να γίνει πρότυπο στα νέα κτίρια

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό δεν θα διαρκέσει. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι ο εξοπλισμός των υφιστάμενων κτιρίων με ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών θα συνεχίσει να συμβαίνει μόνο σε μικρή κλίμακα. Στα νέα κτίρια, ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική.

Η ηλεκτρική ενέργεια των ενοικιαστών σημαίνει προστιθέμενη αξία για το ακίνητο, τονίζει ο Michael Joachim της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων “NEST Ecoarchitektur”, η οποία μόλις υλοποίησε ένα έργο ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενοικιαστές στη νέα περιοχή Prinz-Eugen-Park του Μονάχου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.