Φθινοπωρινό κύμα Covid: Γιατροί στη Γερμανία ζητούν μέτρα

Ο αριθμός των ασθενών με Corona στις κλινικές της Γερμανίας αυξάνεται – και αυτό επίσης αναθερμαίνει περαιτέρω τη συζήτηση για τα αντίμετρα.

Οι γιατροί στη Γερμανία ζητούν και πάλι περισσότερες εξετάσεις PCR, την επιστροφή των υποχρεωτικών μασκών και μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού.

Οι αριθμοί της Corona αυξάνονται εδώ και εβδομάδες. Το Ινστιτούτο Robert Koch αναφέρει για σήμερα 794 περιστατικά 7 ημερών σε παγγερμανικό επίπεδο, δηλαδή ελαφρώς λιγότερα από χθες (800), αλλά σημαντικά περισσότερα από ό,τι πριν από μία εβδομάδα (462), ενώ πριν από ένα μήνα ο αριθμός ήταν 230.

Στη Βαυαρία, η επίπτωση ανέρχεται σήμερα σε 1.017. Εν τω μεταξύ, 39 από τις 96 αστικές και αγροτικές περιφέρειες έχουν τιμές άνω των 1.000.

Γιατρός ζητά και πάλι περισσότερες εξετάσεις PCR

Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε πόσο υψηλή είναι στην πραγματικότητα η επίπτωση. Εδώ και αρκετό καιρό, οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο αριθμός των αδήλωτων κρουσμάτων είναι υψηλός, δεδομένου ότι στις στατιστικές περιλαμβάνονται μόνο οι θετικές εξετάσεις PCR και εκτιμάται ότι δεν υποβάλλονται σε τέτοια εξέταση όλα τα μολυσμένα άτομα.

Αυτό ακριβώς θέλει να αλλάξει και πάλι η γιατρός Lisa Federle από το Tübingen. Ζητά να χρησιμοποιηθούν και πάλι περισσότερες δοκιμές PCR, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της μόλυνσης και να είναι δυνατή η ανίχνευση των ασθενειών της κορόνας.

Η γιατρός, η οποία έγινε γνωστή στις αρχές της πανδημίας μέσω του μοντέλου μαζικών δοκιμών στο Tübingen, δεν θεωρεί πλέον ότι οι ταχείες δοκιμές έχουν αρκετή σημασία.

Σε πολλούς ασθενείς, αρκετές ταχείες εξετάσεις ήταν αρνητικές, αλλά η εξέταση PCR ήταν θετική. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο εμβολιασμός Corona, καθώς και η αλλαγμένη παραλλαγή του ιού επηρεάζουν την αξιοπιστία των ταχέων δοκιμών, δήλωσε η Federle.

Marburger Bund για υποχρεωτικές μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού υποθέσεων corona, το Marburger Bund θεωρεί υπεύθυνα τα ομόσπονδα κρατίδια. Πρέπει να αποφασίσουν βάσει αξιόπιστης παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο πώς μπορεί να περιοριστεί καλύτερα η συχνότητα των λοιμώξεων, ώστε να ανακουφιστούν τα νοσοκομεία, δήλωσε η πρόεδρος της ένωσης γιατρών, Susanne Johna, στη Funke-Mediengruppe.

Και γι’ αυτήν, αυτό σημαίνει: Όπου τα περιστατικά έχουν φτάσει στα ύψη, τα ομόσπονδα κρατίδια πρέπει να αντιδράσουν καθιστώντας υποχρεωτικές τις μάσκες FFP2 στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους προσβάσιμους από το κοινό εσωτερικούς χώρους.

Το ποσοστό πληρότητας των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στο Corona αυξήθηκε κατά το ήμισυ στους κανονικούς θαλάμους σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ περισσότεροι ασθενείς με Covid 19 εμφανίζονται και πάλι στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όλα αυτά επιβαρύνουν το προσωπικό και η ανάγκη για απομόνωση δεσμεύει επιπλέον χρόνο και κλίνες. “Πολλές αίθουσες επειγόντων περιστατικών είναι ήδη υπερφορτωμένες και σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια τα κέντρα συντονισμού διάσωσης δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερη χωρητικότητα για ασθενείς σε ασθενοφόρα”, περιέγραψε ο Johna.

Ο Lauterbach καλεί τα ομόσπονδα κρατίδια να δράσουν

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach προτρέπει επίσης να καταστούν υποχρεωτικές οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους προσβάσιμους στο κοινό – για παράδειγμα σε εστιατόρια. “Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, δεν θέλουμε να εκφοβίσουμε τα ομόσπονδα κρατίδια.

Αλλά πρέπει να επισημανθεί τώρα ότι κάποια στιγμή τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει να εξετάσουν αν θα ήταν καλύτερα να εισαγάγουν υποχρεωτικές μάσκες”, εξήγησε ο Lauterbach στην κοινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ARD και του ZDF.

Επί του παρόντος, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και στις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, τα ομοσπονδιακά κράτη μπορούν να θεσπίσουν μια απαίτηση μάσκας για τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Hajo Zeeb, επιδημιολόγος από τη Βρέμη, εξέφρασε παρόμοια άποψη. Η προσωπική συμπεριφορά το χειμώνα πρέπει να είναι και πάλι περισσότερο προσανατολισμένη προς την Κορόνα, δήλωσε στο Redaktionsnetzwerk Deutschland. Αυτό περιλαμβάνει το να φοράτε μάσκες και να κρατάτε αποστάσεις.

Επιπλέον, λέει ο Zeeb, “Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προθυμία να εμβολιάσουμε ξανά και μεγαλύτερη προσοχή”.

Οι οικογενειακοί γιατροί στη Γερμανία επιθυμούν μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού

Προκειμένου να αυξηθεί η προθυμία εμβολιασμού, η ένωση γενικών γιατρών διεξάγει εκστρατεία για μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού για τον δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό.

“Το αργότερο τώρα, το ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε να εκτοξευθεί – αλλά δυστυχώς δεν εκτοξεύεται”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Markus Beier στο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Είπε ότι υπήρχε αρκετό εμβόλιο προσαρμοσμένο στις τρέχουσες παραλλαγές του Corona, οπότε δεν χρειαζόταν να παρακρατηθεί τίποτα για τις ομάδες ασθενών για τις οποίες η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο.

Όσοι επιθυμούν εμβολιασμό μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το γραφείο του οικογενειακού τους γιατρού.

Ωστόσο, δήλωσε: “Χρησιμοποιούμε ήδη κάθε ευκαιρία στα ιατρεία μας για να εκπαιδεύσουμε τους ευάλωτους ασθενείς μας σχετικά με τον εμβολιασμό, αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός πυλώνας αυτής της εκστρατείας εμβολιασμού”.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια προσαρμοσμένη εκστρατεία εμβολιασμού με βελτιστοποιημένη στρατηγική που θα περιλαμβάνει επίσης την περίοδο της γρίπης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης