Φτηνό ξύλο – ακριβό χαρτί στη Γερμανία: Τι κρύβεται;

Μετανάστευση από Γερμανία σε άλλη χώρα

Τα τετράδια ασκήσεων γίνονται όλο και πιο ακριβά επειδή η παραγωγή χαρτιού έχει γίνει πιο ακριβή. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των δασών εξακολουθούν να λαμβάνουν πολύ λίγα χρήματα.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες δασών λάμβαναν κατά μέσο όρο 30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο χαρτοπολτού, ενώ σήμερα είναι 29,50 ευρώ. Επομένως, δεν μπορεί να οφείλεται στην πρώτη ύλη ξύλο, αν το χαρτί γίνεται όλο και πιο ακριβό.

Η εξήγηση της βιομηχανίας χαρτιού: οι πρώτες ύλες και τα ημιτελή υλικά, όπως τα απορρίμματα χαρτιού και ο χαρτοπολτός, αντιπροσωπεύουν μόνο το 25% του κόστους στην παραγωγή χαρτιού. Ο καθοριστικός παράγοντας είναι η τιμή της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού.

Υψηλές τιμές ενέργειας στην παραγωγή χαρτιού στη Γερμανία

Η παραγωγή χαρτιού είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Το φυσικό αέριο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην παραγωγή χαρτιού, με ποσοστό 58%, εξηγεί ο Gregor Andreas Geiger της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Χαρτιού. Και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Η χαρτοξυλεία παράγεται κυρίως κατά την αρχική αραίωση των δασικών εκτάσεων: λεπτοί κορμοί ερυθρελάτης μήκους δύο μέτρων και διαμέτρου μεταξύ οκτώ και το πολύ 30 εκατοστών, δηλαδή αδύνατο ξύλο, το οποίο δεν πρέπει να είναι ούτε ξηρό ούτε σάπιο.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Δασών της Βαυαρίας, οι δασικές ενώσεις παραδίδουν κάθε χρόνο περίπου 220.000 κυβικά μέτρα ξύλου χαρτιού στην UPM στο Plattling ή στο Augsburg.

Το υπόλοιπο ξύλο προέρχεται από τα κρατικά δάση της Βαυαρίας, δασικές εταιρείες και εμπόρους ξυλείας ή εισάγεται, κυρίως από την Τσεχία.

Ανταγωνισμός: καυσόξυλα στη Γερμανία

Οι τιμές του χαρτόξυλου διαπραγματεύονται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και ισχύουν για ολόκληρο το έτος. Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα τιμή των 29,50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ισχύει μόνο για λίγες εβδομάδες.

Πώς προσεγγίζουν οι δασοκαλλιεργητές τις διαπραγματεύσεις; Λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, οι τιμές των καυσόξυλων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Αυτή είναι μια καλή θέση εκκίνησης για τους δασοκτήμονες: “Επί του παρόντος, το χαρτί ξύλου βρίσκεται σε μεγάλο ανταγωνισμό με το ενεργειακό ξύλο.

Εάν δεν υπάρξει κίνηση στην τιμή της ξυλείας χαρτοπολτού, η κατάσταση εφοδιασμού της βιομηχανίας χαρτιού θα επιδεινωθεί”, λέει ο Hans Ludwig Körner, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Δασών της Βαυαρίας.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όποιος μπορεί να πουλήσει χαμηλής ποιότητας αδύναμο ξύλο για πάνω από 100 ευρώ ως καυσόξυλα για τη σόμπα, δεν θα το πουλήσει για 30 ευρώ ως χαρτοξυλεία.

“Η αγορά είναι σφιχτή”, επιβεβαιώνει ο Gregor Andreas Geiger της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Χαρτιού.

Ωστόσο, η ζήτηση, ή μάλλον η αγορά, της βιομηχανίας χαρτιού έχει επίσης μειωθεί. Από τα 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που κάποτε επεξεργαζόταν η UPM στο Plattling, μόνο 850.000 κυβικά μέτρα αγοράζονται πλέον εκεί μετά τη διακοπή λειτουργίας μιας γραμμής παραγωγής πέρυσι.

Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες δασών θα πάνε στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές τον Οκτώβριο με ανάμεικτα συναισθήματα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος Körner:

“Υποθέτω ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά στο μέλλον, αν οι χαρτοβιομηχανίες αγοράζουν λιγότερο ξύλο λόγω των τιμών της ενέργειας και της στασιμότητας της επεξεργασίας”. Αυτό, με τη σειρά του, θα είχε ενδεχομένως αντίκτυπο στις τιμές των καυσόξυλων.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.