Φυσικό αέριο: Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές στην Ευρώπη

Εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο πάνω από 20% μέσα σε λίγες ώρες οι τιμές του φυσικού αερίου.

Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή της, στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγουμένη τιμή – ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 6 Οκτωβρίου.

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική Gazprom έχει μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που οι ενεργειακές αποθήκες στη Γερμανία είναι σχεδόν άδειες.

Οι χαμηλότερες προμήθειες προς Γερμανία, που διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθήκες αερίου στην Ήπειρο, σε συνδυασμό με τον χειμώνα, σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να καταναλώνει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της – και καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο ( και πολύ ακριβότερο) αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, το εκτεταμένο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης – και ειδικά της Γερμανίας – δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με αιολική παραγωγή ενέργειας να πέφτει σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, λόγω του ότι οι άνεμοι που πνέουν είναι χαμηλής έντασης.

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τον σταθμό Mallnow, όπου τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Ευρώπη, έπεσαν στο μηδέν.

Η ρωσική πλευρά διατείνεται ότι λόγω των εορτών, οι παραγγελίες είναι μειωμένες.

«Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν περισσότερες ποσότητες σήμερα για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», αναφέρουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει περιορισμένη άνοδος των ποσοτήτων τον Ιανουάριο».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.