Σύγκριση με γειτονικές χώρες: Στη Γερμανία τα ακριβότερα καύσιμα

Τα καύσιμα έχουν ακριβύνει και πάλι στη Γερμανία. Στα τέλη Αυγούστου έληξε η λεγόμενη έκπτωση στα καύσιμα και οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Τα καύσιμα κοστίζουν στη Γερμανία περισσότερο από ό,τι σε όλες τις γειτονικές χώρες. Τα φθηνότερα καύσιμα βρίσκονται στην Πολωνία.

Τα καύσιμα δεν είναι τόσο ακριβά όσο στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε γειτονική της χώρα. Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι μέσες ημερήσιες τιμές στη Γερμανία ήταν 2,07 ευρώ για ένα λίτρο Super E5 και 2,16 ευρώ για ένα λίτρο ντίζελ, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

“Μόλις στα μέσα Αυγούστου, οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στα γερμανικά πρατήρια ήταν χαμηλότερες ή παρόμοιες με εκείνες των περισσότερων άμεσων γειτόνων της Γερμανίας“, εξήγησαν οι στατιστικολόγοι.

Τιμές βενζίνης στα γειτονικά κράτη της Γερμανίας

Μόνο στη Δανία (2,04 ευρώ) και στις Κάτω Χώρες (2,01 ευρώ) η βενζίνη ήταν τόσο ακριβή όσο στη Γερμανία κατά την καταληκτική ημερομηνία. “Η σύγκριση είναι ακόμη πιο σαφής για το ντίζελ”, διαπίστωσαν οι στατιστικολόγοι. Στη Δανία, τη χώρα με τις υψηλότερες τιμές ντίζελ μεταξύ των γειτόνων της, το λίτρο κόστιζε 2,07 ευρώ, εννέα λεπτά λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία.

Αξίζει ο τουρισμός καυσίμων στη Γερμανία; -> Δείτε ΕΔΩ

Στις Κάτω Χώρες ήταν ακόμη και έντεκα λεπτά λιγότερο, στα 2,05 ευρώ. Μεταξύ των γειτονικών χωρών, οι τιμές ήταν φθηνότερες στην Πολωνία στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούσαν να γεμίσουν ένα λίτρο Super με 1,38 ευρώ και ένα λίτρο ντίζελ με 1,61 ευρώ. Αλλά και στο Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Τσεχική Δημοκρατία, το Βέλγιο και την Αυστρία ο ανεφοδιασμός με καύσιμα ήταν σημαντικά φθηνότερος από ό,τι στη Γερμανία.

Η έκπτωση της δεξαμενής έληξε στη Γερμανία

Η λεγόμενη έκπτωση καυσίμων έληξε στα τέλη Αυγούστου. Οι συντελεστές για τη βενζίνη είχαν μειωθεί κατά 29,55 λεπτά ανά λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης κατά 14,04 λεπτά ανά λίτρο – περιορισμένα για τρεις μήνες από την 1η Ιουνίου. Εάν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στον ΦΠΑ, η ελάφρυνση ανήλθε σε 35,16 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης και 16,71 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ.

Αμφισβητήθηκε ο βαθμός στον οποίο η φορολογική ελάφρυνση μεταβιβάστηκε πράγματι στους τελικούς πελάτες. Από την 1η Σεπτεμβρίου εφαρμόζονται οι κανονικοί φορολογικοί συντελεστές. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία είναι και πάλι μία από τις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ.

Τα καύσιμα είναι ακριβότερα από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συνολικά, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλότερες από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, ένα λίτρο Ε5 εξακολουθούσε να κοστίζει 1,80 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης 1,66 ευρώ ανά λίτρο. Η αύξηση των τιμών είναι ιδιαίτερα έντονη για το πετρέλαιο κίνησης. Τα ακριβότερα καύσιμα ήταν τον Μάρτιο.

** Σύγκριση με γειτονικές χώρες της Γερμανίας που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.