Γερμανία: Είναι υποχρεωτικό να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας;

Σε όλους τους Γερμανούς πολίτες χορηγείται δελτίο ταυτότητας, το οποίο οι περισσότεροι φέρουν μαζί τους όταν κυκλοφορούν. Είναι όμως υποχρεωτικό να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας σε δημόσιους χώρους; Ακολουθεί ότι πρέπει να γνωρίζετε.

Όταν φτάνετε για πρώτη φορά στη Γερμανία, η κατανόηση των νόμων της χώρας και του τρόπου λειτουργίας των πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει απίστευτη σύγχυση.

Είτε πρόκειται για φόρουμ είτε για διαδικτυακές ομάδες ομογενών, μπορεί να ακούσετε αντικρουόμενες συμβουλές από διαφορετικούς ανθρώπους και να καταλήξετε ακόμη πιο μπερδεμένοι από ό,τι ήσασταν πριν.

Το ζήτημα του αν χρειάζεστε ταυτότητα – και αν είστε νομικά υποχρεωμένοι να την έχετε μαζί σας – είναι ένα από αυτά τα ζητήματα που προκαλούν σύγχυση.

Για πολλούς αλλοδαπούς που δεν είναι μέλη της ΕΕ, η μεταφορά διαβατηρίου παντού είναι η μόνη επιλογή – και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθεί ή να κλαπεί.

Αλλά είναι επίσης ανησυχητικό ότι μπορεί να σας ζητηθεί να ταυτοποιηθείτε κάποια στιγμή και να μην έχετε κανένα τρόπο να το κάνετε.

Για να αποσαφηνιστεί το θέμα, δείτε τι λέει ο νόμος όσον αφορά την ταυτότητα που πρέπει να φέρουν οι αλλοδαποί.

Η κατοχή ταυτότητας είναι υποχρεωτική στη Γερμανία – αλλά η μεταφορά της όχι

Από το μακρινό 1951, οι Γερμανοί πολίτες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν δελτίο ταυτότητας ή/και διαβατήριο μετά τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας τους.

Όχι μόνο πρέπει να έχουν στην κατοχή τους αυτά τα έγγραφα, αλλά πρέπει επίσης να είναι έγκυρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει επίσης να φροντίζουν να ανανεώνουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους πριν από τη λήξη τους.

Ένας παρόμοιος κανόνας ισχύει και για τους αλλοδαπούς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, όποιος εκμεταλλεύεται την ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να έχει μαζί του διαβατήριο (ή αποδεκτή εναλλακτική λύση) κατά τη διέλευση των συνόρων και να το κρατάει για όλη τη διάρκεια της παραμονής του εδώ.

Ομοίως, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι αλλοδαποί θα πρέπει να είναι σε θέση να επιδεικνύουν έγκυρο έγγραφο ταυτότητας μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, εάν οι αρχές το ζητήσουν.

Ωστόσο, το βασικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι η υποχρέωση κατοχής επίσημης ταυτότητας δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την υποχρέωση να την έχετε μαζί σας.

Στην πραγματικότητα, μια σημαντική απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου Dessau-Roßlau διευκρίνισε ότι οι ξένοι πολίτες δεν υποχρεούνται να έχουν πάντα μαζί τους ταυτότητα – πρέπει απλώς να είναι σε θέση να την επιδεικνύουν (και πάλι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος) όταν τους ζητηθεί.

Η μόνη προφανής εξαίρεση σε αυτό είναι η είσοδος ή η έξοδος από τη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία στον ιστότοπό της: “Γερμανοί και αλλοδαποί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν έγκυρα έγγραφα ταυτοποίησης (διαβατήριο, ταυτότητα, παιδικό διαβατήριο κ.λπ.) κατά τη διέλευση των συνόρων.

Οι αλλοδαποί πρέπει επίσης να διαθέτουν έγκυρη άδεια παραμονής/visa, εφόσον απαιτείται”.

Γερμανά: Είναι υποχρεωτικό να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας;
Η κατοχή ταυτότητας είναι υποχρεωτική στη Γερμανία – αλλά η μεταφορά της όχι

Είναι απαραίτητο για ορισμένες ομάδες να φέρουν ταυτότητα στη Γερμανία;

Παρόλο που δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να υπαγορεύει ότι οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου εξακολουθείτε να είστε νομικά υποχρεωμένοι να την έχετε μαζί σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό γίνεται για να καταπολεμηθούν οι παράνομες πρακτικές απασχόλησης και να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες προσλαμβάνουν μόνο άτομα που έχουν το νόμιμο δικαίωμα να εργάζονται στη Γερμανία και τις κατάλληλες άδειες ή/και έγγραφα.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, τα άτομα που απασχολούνται στους ακόλουθους τομείς είναι υποχρεωμένα να φέρουν διαβατήριο ή άλλο έγκυρο επίσημο έγγραφο ταυτότητας κατά την εργασία τους ή στο εργοτάξιο:

  • Κατασκευές και οικοδομικές εργασίες
  • Φιλοξενία και υπηρεσίες
  • Δημόσιες μεταφορές ή μεταφορά επιβατών
  • Logistics
  • Εργασία σε λούνα παρκ
  • Δασοκομία
  • Συντήρηση και καθαρισμός κτιρίων
  • Εταιρείες που εγκαθιστούν και αποσυναρμολογούν εκθέσεις και εμπορικές εκθέσεις
  • Βιομηχανία κρέατος

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να απαιτείται νομικά η ταυτότητα, οι οποίες δεν αφορούν απαραίτητα τη δουλειά σας.

Η οπλοφορία για κυνήγι είναι μια τέτοια περίπτωση: όχι μόνο θα πρέπει να αποδείξετε ποιος είστε σε αυτή την περίπτωση, αλλά θα χρειαστείτε επίσης ταυτότητα που να ταιριάζει με την άδεια κυνηγιού ή την άδεια οπλοκατοχής.

Πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας στη Γερμανία;

Όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να έχετε μαζί σας το διαβατήριο ή άλλη ταυτότητα – αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι μπορεί να είναι μια καλή κίνηση και μπορεί να σας γλιτώσει από κάποια ταλαιπωρία στο μέλλον.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για τον κίνδυνο να κλαπεί το διαβατήριό τους, αλλά όπως επισημαίνουν οι συντάκτες ενός άρθρου στο Juraforum, αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει με οτιδήποτε έχετε την τάση να βγάζετε έξω σε δημόσιους χώρους – συμπεριλαμβανομένου του κινητού σας τηλεφώνου και του πορτοφολιού σας.

Από την άλλη πλευρά, το να σας σταματήσουν χωρίς ταυτότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος – ειδικά αν το άτομο που τη ζητάει τυχαίνει να είναι αστυνομικός.

Αυτό συμβαίνει επειδή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να καταλήξετε να τεθείτε υπό αστυνομική επιτήρηση μέχρι οι αρχές να διαπιστώσουν ποιος είστε.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν επίσης ορισμένες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να καταλήξετε να σας ζητηθεί η ταυτότητά σας, ακόμη και αν δεν απαιτείται από το νόμο.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται στους πολίτες να έχουν μαζί τους ταυτότητα όταν συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση όπου η αστυνομία μπορεί κάλλιστα να τη ζητήσει.

Σε πιο καθημερινό επίπεδο, μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικό να προσπαθείτε να παραλάβετε ένα δέμα από την αποθήκη και να σας απορρίπτουν επειδή δεν έχετε μαζί σας επίσημη, κρατική ταυτότητα.

Για τους οδηγούς, μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να έχουν μαζί τους ταυτότητα – ειδικά για τους οδηγούς που έχουν μια ιδιαίτερα παλιά φωτογραφία στην άδεια οδήγησής τους.

Και αν ταξιδεύετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιώντας μηνιαία ή ετήσια κάρτα, μπορεί να χρειαστεί να αποδείξετε την ταυτότητά σας κατά την επίδειξη του εισιτηρίου σας.

Πράγματι, η κατοχή ταυτότητας που μπορεί να ταυτίζεται με οποιοδήποτε είδος διπλώματος ή άδειας – όπως άδεια ψαρά ή κυνηγού – είναι γενικά σκόπιμο να υπάρχει όταν ασκείτε οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες.

Σε γενικές γραμμές, το διαβατήριο ή το προσωρινό διαβατήριο, το δελτίο ταυτότητας της ΕΕ ή η ηλεκτρονική άδεια διαμονής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έγκυρη ταυτότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.