1φορά/έτος θα επιτρέπεται να αλλάζει κάθε πολίτης φύλο στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει τη βιολογία με έναν ιστορικό νόμο: Από τα μέσα του 2023, κάθε πολίτης από την ηλικία των 14 ετών και άνω θα μπορεί να αλλάξει φύλο και όνομα στο ληξιαρχείο!

Την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (44, FDP) και η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Lisa Paus (53, Πράσινοι) παρουσίασαν τα βασικά σημεία του νέου νόμου για την αυτοδιάθεση.

Τι προβλέπει ο νόμος αλλαγής φύλου στη Γερμανία;

Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να αλλάξει το φύλο του έπρεπε να περάσει από μια μακρά διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο του 1980 για τους τρανσέξουαλ (ο οποίος θα καταργηθεί με τη μεταρρύθμιση).

Αυτό περιελάβανε, μεταξύ άλλων, δύο ψυχολογικές αξιολογήσεις (κόστους περίπου 1.000 ευρώ η καθεμία), κατά τις οποίες έπρεπε να απαντηθούν πολυάριθμες προσωπικές ερωτήσεις (μεταξύ άλλων για τη συμπεριφορά αυνανισμού).

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας.

Τι ακριβώς σχεδιάζεται στη Γερμανία;

Στο ληξιαρχείο, οποιοσδήποτε άνω των 14 ετών μπορεί να καθορίσει το όνομα και το φύλο του – ακόμη και χωρίς χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.

Πόσο συχνά θα μπορεί κανείς να αλλάξει φύλο στη Γερμανία;

Μια φορά το χρόνο! Ωστόσο, οι Paus και Buschmann υποθέτουν ότι μόνο λίγοι άνθρωποι θα άλλαζαν το φύλο τους περισσότερες από μία φορές, το ποσοστό είναι μόλις 1% έως 1,5%.

Θα μπορούσαν οι άνδρες να εγγραφούν ως γυναίκες στο ληξιαρχείο για να αποκτήσουν επαγγελματικά πλεονεκτήματα;

Θεωρητικά, ναι! Ωστόσο, οι πολιτικοί τονίζουν ότι ο νόμος τους αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη των διακρίσεων στον χώρο εργασίας.

Τι ισχύει για τον αθλητισμό;

Οι αθλητικές ενώσεις αποφασίζουν για την είσοδο σε αθλητικούς αγώνες με δική τους αρμοδιότητα.

Τι ισχύει για τα παιδιά και τους νέους στη Γερμανία;

Για ανηλίκους ηλικίας έως 14 ετών, οι κηδεμόνες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση αλλαγής στο ληξιαρχείο. Οι έφηβοι από την ηλικία των 14 ετών και άνω μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωση με τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Και: Εάν οι γονείς είναι κατά της μετατροπής αλλά το παιδί τους επιμένει σε αυτήν, θα αποφασίζει το οικογενειακό δικαστήριο.
Το CDU/CSU το επικρίνει αυτό και εξακολουθεί να θέλει ψυχολογική έκθεση για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Υπάρχουν κυρώσεις;

Ναι, για παράδειγμα, όποιος χρησιμοποιεί το παλιό του όνομα μετά την αλλαγή, θα πρέπει να αναμένει πρόστιμο.

Τι ισχύει αν πάω σε “λάθος” δημόσια τουαλέτα με νέο όνομα αλλά χωρίς αλλαγή φύλου στη Γερμανία;

Ασαφές! Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξηγεί: “Η χρήση των δημόσιων τουαλετών δεν υπόκειται σε ειδικές νομικές ρυθμίσεις. Επίσης, δεν θα ρυθμίζεται από τον νόμο περί αυτοδιάθεσης”.

Η Kinderschutzbund (ένωση προστασίας παιδιών) εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βασικά σημεία – οι εκκλησίες, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ επιφυλακτικές.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.