Γερμανία: 4 ομοσπονδιακά κρατίδια τερματίζουν την καραντίνα

Οι αριθμοί των λοιμώξεων από την Corona μειώνονται και η βασική ανοσία στον πληθυσμό ανέρχεται στο 90% – με βάση αυτό, τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια καταργούν τώρα την υποχρέωση απομόνωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν συστάσεις για όλους όσους νοσούν

Τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια συμφώνησαν να καταργήσουν την υποχρέωση απομόνωσης για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από Corona στις 16 Νοεμβρίου.

Τα εν λόγω κρατίδια είναι η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Βαυαρία, η Έσση και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Στουτγάρδη.

Οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ “αμέσως” σε αυτά τα κρατίδια και οι λεπτομέρειες βρίσκονται υπό επεξεργασία. Η γενική υποχρέωση απομόνωσης των ατόμων που έχουν δοκιμαστεί θετικά πρόκειται να αρθεί.

“Στη θέση του, τα ομόσπονδα κρατίδια θα εισαγάγουν προσαρμοσμένα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας, όπως η περιορισμένη υποχρέωση κάλυψης των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικά, καθώς και επείγουσες συστάσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στουτγάρδης.

Μπαίνουμε σε μια νέα φάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας”, εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης Manne Lucha (Πράσινοι).

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Στουτγάρδης, τα ομόσπονδα κρατίδια αναφέρονται “μεταξύ άλλων στις εμπειρίες από γειτονικές χώρες, όπως η Αυστρία, όπου από το καλοκαίρι του 2022 εφαρμόζονται προστατευτικά μέτρα που αντικαθιστούν την απομόνωση”. Δεν είναι γνωστά αρνητικά ευρήματα από τις χώρες αυτές.

Συμφωνία επί των συστάσεων

“Κατά τη γνώμη των ομόσπονδων κρατιδίων, η μείωση του αριθμού των λοιμώξεων, ο αποτελεσματικός εμβολιασμός, ένα βασικό ποσοστό ανοσίας άνω του 90% στον πληθυσμό, γενικά η απουσία σοβαρών περιόδων της νόσου και τα αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα δικαιολογούν τη λήψη αυτού του βήματος στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ομόσπονδα κρατίδια συμφώνησαν σε κοινές συστάσεις ως βάση για τους νέους κανονισμούς τους.

Αυτές προβλέπουν, για παράδειγμα, ότι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί πρέπει να φορούν μάσκα εκτός του σπιτιού τους – εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, εάν μπορεί να διατηρηθεί μια ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου.

Προβλέπεται επίσης ότι τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικά δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται ως επισκέπτες σε ιατρικές και νοσηλευτικές εγκαταστάσεις.

Κριτική από τους προστάτες των ασθενών

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach επέκρινε την ανακοίνωση των τεσσάρων ομόσπονδων κρατιδίων. Είπε ότι ήταν λάθος.

Αυτό θα οδηγούσε σε ένα συνονθύλευμα διαφορετικών κανονισμών σε όλη τη Γερμανία. Ο πολιτικός του SPD δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για την κατάργηση της απαίτησης απομόνωσης.

Το Γερμανικό Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών τάχθηκε επίσης κατά της κατάργησης. Η υποχρεωτική απομόνωση αποτρέπει την απρόσκοπτη εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο Eugen Brysch, διευθυντής του ιδρύματος.

Θα ήταν χαοτικό αν σε κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο ίσχυαν τώρα διαφορετικοί κανονισμοί σε αυτό το κεντρικό ζήτημα.

RKI: Τέλος της αυτοαπομόνωσης μετά από αρνητικό τεστ

Τα τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια, τα οποία ανακοίνωσαν τώρα από κοινού την άρση της απαίτησης απομόνωσης, είχαν αποστείλει κοινή επιστολή στον Lauterbach στα τέλη Σεπτεμβρίου ζητώντας του να διασφαλίσει ότι το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) θα αλλάξει τις συστάσεις απομόνωσης για τα άτομα που έχουν μολυνθεί από κορόνα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP) είχε ήδη επισημάνει, ωστόσο, ότι τα ομόσπονδα κρατίδια μπορούν να αγνοήσουν τη σύσταση του RKI.

Το RKI συνιστά στα ομόσπονδα κρατίδια να διατάξουν πενθήμερη απομόνωση για τα μολυσμένα άτομα. Προτείνεται επειγόντως να τερματιστεί η αυτοαπομόνωση στη συνέχεια, μόνο εάν το (αυτο)τεστ είναι αρνητικό.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένοι από συμπτώματα για 48 ώρες πριν από τη διενέργεια της εξέτασης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.