Γερμανία: Παραγγελία 40.000 δόσεων εμβολίου για ευλογιά των πιθήκων

Η απομόνωση των κρουσμάτων πιθανότατα αρκεί ως μέτρο για να συγκρατηθεί η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο οποίος πάντως ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προμηθευτεί προληπτικά 40.000 δόσεις εμβολίου.

Ειδικό εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το εμβόλιο για τη συγγενική ασθένεια της ευλογιάς, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη τον περασμένο αιώνα, προσφέρει υψηλά επίπεδα προστασίας.

Γερμανία: Προειδοποίηση για «τρομοκρατία» με την ευλογιά των πιθήκων

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει καταγράψει πέντε κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, η οποία ενδημεί στην κεντρική και δυτική Αφρική αλλά δεν έχει ξαναεμφανιστεί στην Ευρώπη σε τέτοιο επιδημικό ξέσπασμα.

Για την ώρα, μέτρα όπως η απομόνωση των ασθενών για 21 ημέρες επαρκούν για να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Αν οι λοιμώξεις επεκταθούν θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενους εμβολιασμούς δακτυλίου, οι οποίοι δεν συνιστώνται σε αυτή τη φάση αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστούν» δήλωσε ο Λάουτερμπαχ, αναφερόμενος στην πρακτική του εμβολιασμού των επαφών κάθε ασθενή.

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν βρισκόμαστε ενώπιον νέας πανδημίας.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέβη την Δευτέρα σε ανάλογες δηλώσεις, λέγοντας πως δεν απαιτείται μαζικός εμβολιασμός αλλά τήρηση απλών μέτρων όπως η καλή υγιεινή και η ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά.

Πολλά, όχι όμως όλα, τα κρούσματα αφορούν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, και το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης δείχνει πιθανό, χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα.

Σε όλο τον κόσμο, τα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα υπερβαίνουν τα 250, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Γερμανία παρήγγειλε το εμβόλιο της Bavarian Nordic, η οποία είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι υπέγραψε συμβόλαιο προμήθειας με ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονομάζεται,.

Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε στο μεταξύ ότι το απόθεμά της περιλαμβάνει 1.000 δόσεις του εμβολίου Bavarian Nordic, ποσότητα που σχεδιάζεται να αυξηθεί.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.