Γερμανία: 7 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων που πρέπει να γνωρίζετε

Στη γερμανική φορολογική νομοθεσία υπάρχει πρόβλεψη για πολυάριθμες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε το φορολογητέο εισόδημά σας και να έχετε μεγάλη εξοικονόμηση φόρων.

Πολλές από αυτές δεν απαιτούν καν δικαιολογητικά ή αποδείξεις – και μερικές φορές μπορείτε να αφαιρέσετε ολόκληρο το ποσό, ακόμη και αν τα έξοδά σας δεν είναι τόσο υψηλά!

Ειδικός μας εξηγεί τους επτά πιο σημαντικούς φορολογικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ομογενείς στη Γερμανία.

Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από τις φορολογικές σας υποχρεώσεις; Φροντίστε να επωφεληθείτε από αυτές τις απαλλαγές και εκπτώσεις στην ετήσια φορολογική σας δήλωση!

1. Εφάπαξ δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα στη Γερμανία

Η γερμανική εφορία χορηγεί ένα κατ’ αποκοπήν ποσό 1.000 ευρώ (το 2021) για δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα (Werbungskostenpauschale), το οποίο μπορείτε να αφαιρείται για κάθε δαπάνη που προκύπτει από την εργασία σας.

Από το φορολογικό έτος 2022 και μετά, το εν λόγω εφάπαξ ποσό θα αυξηθεί σε 1.200 ευρώ ετησίως.

Αφαιρείται αυτόματα από το φορολογητέο εισόδημά σας, οπότε δεν χρειάζεται να προσκομίσετε αποδείξεις – ακόμη και αν τα πραγματικά σας έξοδα δεν φτάνουν αυτό το ποσό.

Εάν υπερβείτε το εφάπαξ ποσό με έξοδα ταξιδιού, εξοπλισμό εργασίας, περαιτέρω εκπαίδευση, έξοδα για το γραφείο στο σπίτι κ.ο.κ., οι δαπάνες μπορούν να αφαιρεθούν μεμονωμένα – και θα πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν εργαστήκατε ολόκληρο το έτος, θα λάβετε ολόκληρο το εφάπαξ ποσό για δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα μόνο αν υποβάλετε φορολογική δήλωση!

2. Βασικό αφορολόγητο επίδομα στη Γερμανία

Το βασικό αφορολόγητο επίδομα (Grundfreibetrag – το εισόδημα μέχρι το οποίο δεν πρέπει να καταβληθεί φόρος) διασφαλίζει ότι πληρώνετε φόρο εισοδήματος μόνο για το ετήσιο εισόδημά σας που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο.

Το 2021 το βασικό αφορολόγητο είναι 9.744 ευρώ και θα αυξηθεί σε 10.347 ευρώ το 2022.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και εδώ: αν δεν έχετε εργαστεί ολόκληρο το έτος, μπορείτε να έχετε επιστροφή φόρων με την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.

Γερμανία: 7 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων που πρέπει να γνωρίζετε
Φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων στη Γερμανία | By Mehaniq

3. Επίδομα μετακινούμενου στη Γερμανία

Εάν μετακινείστε για να εργαστείτε, μπορείτε να διεκδικήσετε 30 λεπτά ανά πλήρες χιλιόμετρο της μετακίνησής σας με το επίδομα μετακινούμενων (Entfernungspauschale).

Από το 2021 και μετά, οι μετακινούμενοι για μεγάλες αποστάσεις λαμβάνουν επίσης 35 λεπτά ανά χιλιόμετρο από το 21ο χιλιόμετρο της μονής διαδρομής και αυτό θα αυξηθεί και πάλι σε 38 λεπτά από το 2022 και μετά.

Λάβετε υπόψη ότι το επίδομα μπορεί να ζητηθεί μόνο για μία διαδρομή, δηλαδή είτε για το ταξίδι σας προς ένα προορισμό είτε για το ταξίδι του γυρισμού.

Το επίδομα μετακινούμενου μπορεί να διεκδικηθεί ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιείτε.

Είτε μετακινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με ποδήλατο, είτε με κοινόχρηστο αυτοκίνητο, είτε ακόμη και με τα πόδια, μπορείτε να διεκδικήσετε τα 30 λεπτά ανά χιλιόμετρο!

4. Εφάπαξ αποζημίωση για εργασία από το σπίτι

Ανήκετε στο 25 τοις εκατό του συνόλου των επαγγελματιών που εργάστηκαν από το σπίτι το 2021; Αν ναι, μπορείτε να επωφεληθείτε από το κατ’ αποκοπήν ποσό του κατ’ οίκον γραφείου (Home-Office-Pauschale): ένα κατ’ αποκοπήν ποσό 5 ευρώ ανά ημέρα εργασίας από το σπίτι, το οποίο μπορείτε να διεκδικήσετε στη φορολογική σας δήλωση – έως 120 ημέρες ετησίως!

Εάν εργαστήκατε από το σπίτι για (τουλάχιστον) 120 ημέρες, έχετε ήδη στην τσέπη σας 600 ευρώ σε δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα.

Μπορείτε εύκολα να υπερβείτε το εφάπαξ ποσό των δαπανών που σχετίζονται με το εισόδημα, για παράδειγμα, διεκδικώντας το επίδομα μετακίνησης για τις ημέρες που εργαστήκατε από το γραφείο.

Το κατ’ αποκοπήν ποσό του κατ’ οίκον γραφείου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Στην περίπτωση αυτή, το εφάπαξ ποσό αφαιρείται ως επαγγελματική δαπάνη.

5. Εξοικονομήστε φόρους με την εθελοντική εργασία στη Γερμανία

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, όποιος συμμετέχει σε εθελοντική εργασία ή εργάζεται εθελοντικά ως υπεύθυνος άσκησης στη Γερμανία μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα στη φορολογική του δήλωση.

Το επίδομα εθελοντικής εργασίας (Ehrenamtspauschale) αυξήθηκε στα 840 ευρώ και το εφάπαξ ποσό για τους εκπαιδευτές (Übungsleiterpauschale) αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ ετησίως.

Αυτά τα εφάπαξ ποσά μπορούν να ζητηθούν για τη δέσμευση εθελοντισμού μερικής απασχόλησης χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε γι’ αυτά φόρο ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Γερμανία: 7 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων που πρέπει να γνωρίζετε
Εξοικονομήστε φόρους στη Γερμανία | By Elnur

6. Εφάπαξ ποσά για πρόσθετα έξοδα μετακόμισης

Μπορείτε επίσης να διεκδικήσετε στη φορολογική σας δήλωση τα έξοδα που προκύπτουν από τη μετακόμιση για επαγγελματικούς λόγους, ως δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα.

Γίνεται, ωστόσο, διάκριση μεταξύ των “γενικών δαπανών μετακόμισης” (allgemeine Umzugskosten) και των “πρόσθετων δαπανών μετακόμισης” (sonstige Umzugskosten).

Τα γενικά έξοδα μετακόμισης, όπως τα έξοδα της μεταφορικής εταιρείας , των πρακτορείων αποστολής και τα διπλάσια ενοίκια, μπορούν να αφαιρεθούν στο σύνολό τους, εφόσον προσκομίσετε αποδείξεις.

Τα πρόσθετα έξοδα μετακόμισης μπορούν να αφαιρεθούν εφάπαξ χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων, ακόμη και αν τα έξοδα ήταν χαμηλά.

Από την 1η Απριλίου 2022, το επίδομα μετακόμισης είναι 886 ευρώ για το δικαιούχο άτομο και 590 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού.

Τα πρόσθετα έξοδα μετακόμισης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα έξοδα που προκύπτουν από:

 • Αγγελίες σε εφημερίδες
 • Νέες τηλεφωνικές συνδέσεις
 • Επανεγγραφές οχημάτων
 • Αλλαγές ταυτότητας
 • Ταξίδια σε διάφορες αρχές
 • Ένα μέρος του κόστους ανακαίνισης / αισθητικών επισκευών στην παλιά σας κατοικία
 • Φιλοδωρήματα/γεύματα για τους μεταφορείς
 • Κουρτίνες, κουρτινόξυλα και περσίδες
 • Εγκαταστάσεις φωτισμού στη νέα σας κατοικία
 • Αποσυναρμολόγηση / εγκατάσταση οικιακών συσκευών
 • Εγγραφή του/των παιδιού/ων σας σε διαφορετικό σχολείο

7. Ειδικά έξοδα στη Γερμανία

Ορισμένες δαπάνες που πραγματοποιούνται στην ιδιωτική σας ζωή μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν ως ειδικές δαπάνες (Sonderausgaben) και να δηλωθούν στη φορολογική σας δήλωση.

Η εφορία χορηγεί αυτόματα ένα κατ’ αποκοπήν ποσό 36 ευρώ για ειδικές δαπάνες (ή 72 ευρώ για τα έγγαμα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση), αλλά αυτό το κατ’ αποκοπήν ποσό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί με άλλου είδους δαπάνες, για παράδειγμα:

 • Εισφορές συνταξιοδότησης: Εισφορές σε νόμιμα και ιδιωτικά ταμεία συνταξιοδότησης, επαγγελματικές συνταξιοδοτικές εισφορές, συνταξιοδοτικά προγράμματα Riester και Rürup.
 • Ασφάλιση: Εισφορές για ασφάλιση υγείας, ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης, πρόσθετες ασφάλειες, όπως ασφάλιση ατυχήματος, αστικής ευθύνης ή εργασίας, και ασφάλιση επαγγελματικής ανικανότητας.
 • Γενικά ειδικά έξοδα: Διατροφή, έξοδα παιδικής μέριμνας, εκκλησιαστικός φόρος, δωρεές, εκπαιδευτικά δίδακτρα, έξοδα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης

Τα εφάπαξ ποσά, τα επιδόματα και οι κατ’ αποκοπή συντελεστές όχι μόνο απλοποιούν τη φορολογική σας δήλωση, επιτρέποντάς σας να μειώνετε δαπάνες χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζετε δικαιολογητικά ή αποδείξεις, αλλά σας επιτρέπουν επίσης να διεκδικήσετε την επιστροφή αρκετών φόρων!

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.