Γερμανία: 8 «μνηστήρες» για τη θέση του Βάιντμαν στην Bundesbank

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, κύριος εταίρος στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας που αποτελείται από τρία κόμματα, αναμένεται να επιλέξει καινούργιο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank.

Η επιλογή του νέου προέδρου πρέπει τυπικά να γίνει άμεσα.

Ο λόγος είναι ότι έχει προηγηθεί στις 20 Οκτωβρίου η παραίτηση του Γενς Βάιντμαν από το τιμόνι της Bundesbank.

Το σημαντικότερο είναι ότι θα αντικατασταθεί ίσως ο σκληρότερος από τους «ιέρακες» της ΕΚΤ, τους οπαδούς της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που θα αποχωρήσει έπειτα από 10 χρόνια ατελέσφορης και συνεχούς εναντίωσής του στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην άκρως χαλαρή νομισματική της πολιτική.

Η επικείμενη επιλογή του διαδόχου του έχει εμπνεύσει προσδοκίες ότι τη θέση του θα πάρει κάποιος πιο φιλικά προσκείμενος στην αναπτυξιακή νομισματική πολιτική και ίσως πιο ευρωπαϊστής.

Εντείνονται, έτσι, οι συζητήσεις για τον διορισμό του διαδόχου του αλλά ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους συγκαταλέγονται και κάποιοι εξίσου υποστηρικτές της περιοριστικής πολιτικής.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και δύο γυναίκες, με τη μία εξ αυτών να είναι στενή συνεργάτιδα του Βάιντμαν και κατά τα φαινόμενα ομοίων απόψεων.

Ιζαμπέλ Σνάμπελ

Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ αλλά ο διορισμός της θα σηματοδοτεί στροφή άνευ προηγουμένου για την Bundesbank.

Στα πρώτα δύο χρόνια της στην ΕΚΤ, η Σνάμπελ «έσπασε το καλούπι» της Γερμανίας και σε αντίθεση με την πάγια γερμανική αντίρρηση, τάχθηκε υπέρ των αγορών ομολόγων και των αρνητικών επιτοκίων, ενώ υπεραμύνθηκε της ΕΚΤ έναντι της κριτικής που της ασκούσε η πατρίδα της.

Προσφάτως, πάντως, έχει αλλάξει τόνο καθώς προειδοποιεί πως ο πληθωρισμός μπορεί να εκτοξευθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει η ΕΚΤ.

Χοακίμ Νέιτζελ

Σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος που εργάστηκε στην Bundesbank επί 17 χρόνια και αναρριχήθηκε στην ιεραρχία μέχρις ότου κατέλαβε θέση στο Δ.Σ. προτού αποχωρήσει το 2016.

Ηταν υπεύθυνος για θέματα αγορών και τεχνολογίας της πληροφορίας και δεν είχε αρμοδιότητα να σχολιάζει τη νομισματική της πολιτική.

Τώρα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, στην οποία προσχώρησε το 2020, αφού πρώτα εργάστηκε επί 4 χρόνια στη γερμανική περιφερειακή τράπεζα KfW.

Μάρκουος Μπρούνερμαϊερ

Ενδεχομένως η πιο διεθνής προσωπικότητα στον κατάλογο των υποψηφίων δεδομένου ότι είναι καθηγητής στο Princeton, ενώ έχει διεξαγάγει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς του και της σταδιοδρομίας του ως καθηγητής στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Έχει εκπονήσει ακαδημαϊκές εργασίες από κοινού με τον οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, μεταξύ των οποίων και η μελέτη τους περί της δημιουργίας «συνθετικών» ασφαλών τίτλων για την Ευρωζώνη που έτυχε ψυχρής υποδοχής από την Bundesbank.

Τζάκομπ φον Βαϊζάκερ

Υπήρξε επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επί Ολαφ Σολτς.

Ηταν μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014 ώς το 2019 και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Προέρχεται από αριστοκρατική οικογένεια, είναι ευρωπαϊστής και έχει τη συμπάθεια των Γερμανών κεντροαριστερών.

Γιεργκ Κούκις

Ως υφυπουργός Οικονομικών, υπήρξε δεξί χέρι του Ολαφ Σολτς.

Είναι δόκτωρ Χρηματοοικονομικής από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και εργάστηκε στην Goldman Sachs επί 17 χρόνια προτού γίνει μέλος της κυβέρνησης το 2018.

Εχει επικριθεί για τον ρόλο του στο σκάνδαλο Wirecard καθώς είχε στείλει στον Ολαφ Σολτς μνημόνιο εννέα σελίδων με το οποίο υποβάθμιζε τον κίνδυνο της εν λόγω εταιρείας πληρωμών και πρότεινε σχέδιο για τη διάσωσή της με κεφάλαια της κρατικής τράπεζας KfW.

Μαρσέλ Φράτσερ

Είναι σαφώς ο υποψήφιος με τα περισσότερα χαρακτηριστικά «περιστεράς», όπως χαρακτηρίζονται οι υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει ταχθεί υπέρ της άκρως αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, ενώ έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και η Γερμανία.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε προσφάτως πως ο πληθωρισμός «δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας» και ότι η ΕΤΚ δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να τον αντιμετωπίσει.

Έχει διατελέσει οικονομολόγος της ΕΚΤ, διδάσκει Μακροοικονομικά και Χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και είναι διευθυντικό στέλεχος του ερευνητικού ινστιτούτου DIW.

Κλάουντια Μπουχ

Είναι αντιπρόεδρος της Bundesbank από το 2014, αφού πρώτα υπήρξε επί δύο χρόνια μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.

Είναι 55 ετών, πρώην καθηγήτρια πανεπιστημίου και συνοδεύει τον Βάιντμαν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Εχει αποφύγει να παρέμβει στη δημόσια διαμάχη γύρω από τη νομισματική πολιτική και επιλέγει, αντιθέτως, να επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Γενς Ούλμπριχ

Κορυφαίος οικονομολόγος της Bundesbank που εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας από το 2005, έχοντας πρώτα υπηρετήσει πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.

Είναι 52 ετών και δραστηριοποιείται πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έχει, ωστόσο, αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για τα θέματα της νομισματικής πολιτικής και περιορίζεται κυρίως στο να εξηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ και να αναλύει την εικόνα της οικονομίας.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.