Γερμανία: Τα αερόθερμα μπορεί να επιδεινώσουν την ενεργειακή κρίση

Χιλιάδες νοικοκυριά στη Γερμανία προμηθεύονται ηλεκτρικά αερόθερμα για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Όμως οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική χρήση θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν αερόθερμα στη Γερμανία;

Το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού στη Γερμανία με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη θέρμανσης που δημοσίευσε την Τρίτη η μη κερδοσκοπική εταιρεία συμβούλων Co2online.

Λόγω του αυξανόμενου κόστους, οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 600.000 αερόθερμα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια αγοράστηκαν στη Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK.

Όμως αυτός ο τρόπος θέρμανσης θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πιο ακριβός για τους καταναλωτές – και να οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση αερίου από ό,τι με τη θέρμανση με φυσικό αέριο, δείχνει ανάλυση της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Oliver Wyman.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική χρήση αερόθερμων στη Γερμανία;

Εάν τα αερόθερμα χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους σε μεγάλο αριθμό, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα έπρεπε να παράγουν μεγάλο μέρος της πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα αερόθερμα θα επιδείνωναν τότε τις ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό αντί να τις μετριάσουν. Στη χειρότερη περίπτωση, θα υπήρχε ακόμη και η απειλή τοπικών διακοπών ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα αερόθερμα παρέχουν θερμότητα λιγότερο αποτελεσματικά από τις συνήθεις θερμάστρες αερίου, δήλωσε ο Jörg Stäglich, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρακτικής Ενέργειας & Φυσικών Πόρων.

“Επομένως, η χρήση τους είναι πιο ακριβή για τα νοικοκυριά από ό,τι η συμβατική θέρμανση”.

Για την παραγωγή της ίδιας θερμότητας, είπε ότι ένα αερόθερμο απαιτεί διπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου μέσω μιας παράκαμψης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου από ό,τι οι λέβητες που το καίνε απευθείας.

“Διαφαίνεται ένας φαύλος κύκλος”, δήλωσε ο Stäglich. “Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ποσότητα του διαθέσιμου φυσικού αερίου στη Γερμανία θα γίνει ακόμη πιο σπάνια και η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί”.

Σε ένα σενάριο όπου το 30 έως 50 τοις εκατό των 20 εκατομμυρίων γερμανικών νοικοκυριών με θέρμανση με φυσικό αέριο θα βασίζονταν σε αερόθερμα για να διατηρούν τα σπίτια τους ζεστά το χειμώνα ή τουλάχιστον να αντισταθμίζουν τη μειωμένη θερμοκρασία δωματίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξανόταν έως και κατά 25 τοις εκατό σε ώρες αιχμής, υπολογίζουν οι ειδικοί.

Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων δεν δικαιολογείται.

Παρόλο που η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει αυξηθεί τόσο δραματικά όσο το φυσικό αέριο, εξακολουθεί να έχει ανέβει σημαντικά φέτος.

“Γι’ αυτό η ηλεκτρική θέρμανση δεν συνιστάται καθόλου”, δήλωσε ο Norbert Endres, σύμβουλος ενέργειας στο βαυαρικό κέντρο καταναλωτών.

Ο Stäglich πρόσθεσε ότι η χρήση αερόθερμων δεν είναι “οικονομική, φιλική προς το κλίμα ή λογική”.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.