Γερμανία: Αυξάνονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο Βερολίνο

Οι εικόνες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου από προχθες είναι πρωτόγνωρες.

Πάνω από 1.300 πρόσφυγες από την Ουκρανία έφτασαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης με τρία τρένα στον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου, αναζητώντας καταφύγιο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους.

Μία μέρα πριν, ο αριθμός τους ήταν μόλις 350. Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn) πρόκειται – ακόμη τουλάχιστον – για τακτικά δρομολόγια τρένων Eurocity που ξεκινούν από την Πολωνία με προορισμό τη Γερμανία.

Γερμανία: Αντιπολεμική διαδήλωση με πάνω από 50.000 άτομα στο Μόναχο

Όπως ανέφερε η Κάτια Κίπινγκ, υπεύθυνη Κοινωνικών Θεμάτων στην τοπική διοίκηση του Βερολίνου από το κόμμα της Αριστεράς, συνολικά 1.400 άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει σε χώρους υποδοχής προσφύγων της γερμανικής πρωτεύουσας.

Εκτιμάται πάντως ότι ο αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία που φτάνει στο Βερολίνο είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι πολλοί συνεχίζουν από το Βερολίνο για άλλους προορισμούς ή άλλοι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους τους.

Το Βερολίνο ζητά τη βοήθεια άλλων κρατιδίων

Οι αφίξεις αντίστοιχων δρομολογίων συνεχίστηκαν και την Τετάρτη, με τους επιβαίνοντες να υπολογίζονται σε 500 με 1.000 ανά δρομολόγιο.

Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι ακόμη γνωστοί, ωστόσο τόσο οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι όσο και οι αρχές του Βερολίνου αναμένουν μεγάλη αύξηση των αφίξεων τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την τοπική πρωθυπουργό του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκιφάι από τους Σοσιαλδημοκράτες, το Βερολίνο έχει ζητήσει τη συνδρομή και άλλων γερμανικών κρατιδίων για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων που καταφθάνουν από την Ουκρανία.

Προς το παρόν η τοπική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κρατίδια του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας-Άνχαλτ και του Μεκλεμβούργου- Πομερανίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, η γερμανική πρωτεύουσα υπολογίζει σε αφίξεις περίπου 20.000 προσφύγων από την Ουκρανία.

Κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Στο μεταξύ από το Σένεφελντ στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου έχουν ξεκινήσει από χθες κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία αλλά και την Πολωνία, η οποία δέχεται μαζικά πρόσφυγες.

Σύντομα η βοήθεια αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα, ρούχα, κουβέρτες, στρώματα, σκηνές κλπ. ενώ στην όλη προσπάθεια δραστηριοποιούνται πολλές οργανώσεις αρωγής, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η Caritas της Καθολικής Εκκλησίας, η Diakonie από την Ευαγγελική Εκκλησία αλλά και η Γερμανική ΜΚΟ Ukraine Forum.

Στο Πότσνταμ και η Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης συγκέντρωσε τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, ενώ πολλές δράσεις αρωγής βρίσκονται σε εξέλιξη και στο Κότμπους.

Πολλές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση και για χρηματικές δωρεές σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για την κάλυψη άμεσων αναγκών των προσφύγων και την υποστήριξη των προσπαθειών αρωγής τους.

Ταυτόχρονα μεγάλη είναι και η κινητοποίηση απλών πολιτών και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι σπεύδουν με κάθε τρόπο να συνεισφέρουν στους ανθρώπους που αναγκάζονται εξαιτίας του πολέμου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη | DW | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.