Γερμανία: Αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Το 2022, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη Γερμανία ήταν υψηλότερες από ποτέ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικότερα, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ωστόσο, η τάση μπορεί σύντομα να αντιστραφεί.

  • Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξάνονται κατά 19 τοις εκατό το 2022
  • Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι κατά μέσο όρο 30 τοις εκατό ακριβότερα
  • Οι ελάχιστες αυξήσεις των τιμών τον Νοέμβριο δίνουν λόγο να ελπίζουμε σε αναστροφή της τάσης

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη Γερμανία έφτασαν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ το 2021.

Όποιος αγοράζει τώρα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα πληρώσει κατά μέσο όρο άλλο 19 τοις εκατό περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Αυτό προκύπτει από τον τρέχοντα Δείκτη Τιμών Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων (AGPI) της Autoscout24 για το 2022 συνολικά.

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: ηλεκτρικά αυτοκίνητα 30 τοις εκατό ακριβότερα

Σύμφωνα με τον δείκτη, ιδίως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται σημαντικά ακριβότερα: ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κοστίζει 43.968 ευρώ κατά μέσο όρο για το έτος – δηλαδή 30 τοις εκατό περισσότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.

Αυτό καθιστά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα την πιο ακριβή κατηγορία τύπων κίνησης μεταξύ των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Εκτοπίζουν τα υβριδικά οχήματα στη δεύτερη θέση της κατάταξης κόστους – παρόλο που και αυτά αυξάνονται κατά 17% σε μέση τιμή 41.844 ευρώ.

Σημαντικά άλματα τιμών παρατηρούνται επίσης στην περίπτωση των οχημάτων εσωτερικής καύσης.

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, αυξάνονται κατά 20% σε μια μέση τιμή 24.886 ευρώ, ενώ οι αγοραστές πετρελαιοκίνητων οχημάτων πληρώνουν 17% προσαύξηση και πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο 29.496 ευρώ.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων μικρών αυτοκινήτων αυξάνονται σημαντικά

Μια ματιά στα τμήματα οχημάτων δείχνει επίσης άλματα τιμών σε όλες τις κατηγορίες: Τα φορτηγά και τα μικρά λεωφορεία παρουσιάζουν τις σημαντικότερες αυξήσεις τιμών, καθώς αυξήθηκαν κατά 19 τοις εκατό σε 23.662 ευρώ κατά μέσο όρο.

Τα μικρά αυτοκίνητα παρουσιάζουν παρόμοια εξέλιξη, με αύξηση 18% σε μέσο όρο 13.795 ευρώ. Το μικρότερο άλμα τιμών πραγματοποιούν τα ακριβότερα οχήματα: τα σπορ αυτοκίνητα αυξάνονται μόνο κατά 5%, γεγονός που σημαίνει ωστόσο μια περήφανη μέση τιμή 64.119 ευρώ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνονται οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Ένας λόγος για τον εκτεταμένο πληθωρισμό στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι πιθανότατα η μειωμένη προσφορά.

Για παράδειγμα, τα αποθέματα των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 23% και τα αποθέματα των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων κατά 27%.

Επιπλέον, 39% λιγότερα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και 23% λιγότερα υβριδικά αυτοκίνητα τοποθετούνται στις εικονικές βιτρίνες.

Επιπλέον, το 2022 ήταν επίσης μια εξαιρετική χρονιά στην αγορά αυτοκινήτων: ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη άνοδος των τιμών της ενέργειας, η πανδημία Corona που εξακολουθεί να υφίσταται και να συνεχίζεται, οι ελλείψεις ημιαγωγών στην παραγωγή αυτοκινήτων και ο ισχυρός πληθωρισμός συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών, σύμφωνα με το Autoscout24.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν το 2023

Οι σχετικά μέτριες αυξήσεις των τιμών τον Νοέμβριο δίνουν ελπίδες για ομαλοποίηση της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι μόνο 1% ακριβότερα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.