Γερμανία: Αυξήθηκαν οι κλοπές φρούτων κατά την πανδημία

Κατακόκκινα μήλα ξεπροβάλλουν από τις φυλλωσιές στην άκρη του δρόμου – ένας πειρασμός στον οποίο πολλοί περαστικοί δεν μπορούν να αντισταθούν. Η ζημιά όμως βαραίνει τους αγρότες.

Θρασύτατοι κλέφτες

Περαστικός κοιτά δεξιά-αριστερά και κόβει γρήγορα γυαλιστερό κόκκινο μήλο που ξεπροβάλλει πάνω από τον φράχτη – πρόκειται για κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στους καλλιεργητές και όπως μπορεί κανείς να φανταστεί τους ενοχλεί αφάνταστα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι θρασύτατοι κλέφτες δεν αρκούνται σε ένα μήλο, αλλά μεταφέρουν ολόκληρα κιβώτια με το αυτοκίνητο, όπως αναφέρει ο Τόμας Ριλ από τη φραγκονική Ενωση Οπωροκαλλιεργητών στο Κίτζιγκεν.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι ο κανόνας, η ζημιά παρόλα αυτά για τους καλλιεργητές είναι τεράστια.

Επαγγελματίες κλέφτες φρούτων με γνώσεις.. γεωργίας

«Τις προάλλες άδειασαν ολόκληρο αμπελώνα», αναφέρει η Κάτριν Βάλτερ από την κρατική ένωση εμπορικής καλλιέργειας φρούτων της Βάδης-Βυρτεμβέργης (LVEO), στη Στουτγάρδη.

Πρόκειται για καλά μελετημένες ενέργειες, οι οποίες διαδραματίζονται κατά βάση σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές, νύχτα και, φυσικά, με μεταφορικά οχήματα.

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να βουτήξει κανείς νόμιμα φρούτα…

Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστες με καλές γνώσεις σε θέματα γεωργίας έκλεψαν περίπου 900 κιλά κεράσια τον περασμένο Ιούνιο στο Φράιμπουργκ.

Εκλεισαν και τις τρύπες

Επίσης, «επαγγελματίες» ήταν και οι κλέφτες που πήραν μαζί τους περί τα 300 κιλά σπαράγγια την άνοιξη στη νότια Εσση: Οχι μόνο έβγαλαν σωστά τα σπαράγγια από το χώμα, αλλά πριν αποχωρήσουν έκλεισαν και τις τρύπες στο έδαφος.

Οι ενώσεις των παραγωγών μπορούν μόνο με εκτιμήσεις να υπολογίσουν το μέγεθος της ζημιάς – και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες περνούν σε καταγγελίες μόνο όταν πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλες απώλειες.

Οι καλλιεργητές φρούτων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ανέφεραν όλο και πιο συχνά ότι οι άνθρωποι κλέβουν από τα δέντρα τους, τα χωράφια με τις φράουλες ή τους αμπελώνες τους, λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της LVEO, Βάλτερ.

Κατά τη γνώμη της, αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται και με την πανδημία του κοροναϊού καθώς οι άνθρωποι που περιπλανώνται στη φύση αυξήθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και τα χωράφια που βρίσκονται κοντά σε ποδηλατόδρομους είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο.

Κλοπή για ιδία κατανάλωση: Ενα ασήμαντο αδίκημα;

…από τα καταχωρημένα δέντρα, στα οποία οι καλλιεργητές κρεμούν μία κίτρινη κορδέλα

Μέχρι και σήμερα επιβιώνει η άποψη ότι η κλοπή τροφής για κατανάλωση είναι σχετικά ασήμαντο αδίκημα, επισημαίνει ο Ριλ.

Στο γερμανικό ποινικό δίκαιο, ωστόσο, ο όρος καταργήθηκε το 1975, κατατάσσοντας και τη συγκεκριμένη κλοπή στην ίδια κατηγορία με τις υπόλοιπες.

Παρ’ όλα αυτά όταν καλλιεργητές το επισημαίνουν σε όσους βουτάνε φρούτα, οι κλέφτες δεν πείθονται με τίποτα.

Σε πολλά μέρη της Γερμανίας όμως υπάρχει η δυνατότητα να κλέψει κανείς… νόμιμα από τα δέντρα – για ιδία κατανάλωση.

Στη γερμανική ιστοσελίδα Mundraub.org, δήμοι και ιδιώτες μπορούν να καταχωρήσουν δέντρα, από τα οποία μπορεί κανείς να κόψει φρούτα για να τα καταναλώσει.

Αυτά φέρουν συνήθως χαρακτηριστική κίτρινη κορδέλα. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τελικά οι κίτρινες κορδέλες θα συμβάλουν στο να μειωθούν οι κλοπές στην οπωροκαλλιέργεια.

Το ενδεχόμενο άλλωστε να υπάρχει δέντρο με κίτρινη κορδέλα περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από τη μηλιά με τα δελεαστικά μήλα που συνάντησε κανείς τυχαία, δεν θα αλλάξει την γνώμη περαστικών ή επιτήδειων κλεφτών φρούτων – το μόνο που μένει είναι η ελπίδα ότι δεν θα χάνονται μεγάλες ποσότητες φρούτων, τονίζει η Βάλτερ.

Πηγή: Deutche Welle

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.