Γερμανία – Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;

Σκέφτεστε να μετακομίσετε στη γερμανόφωνη Ευρώπη, αλλά δεν είστε σίγουροι αν θα επιλέξετε τη Γερμανία ή την Αυστρία; Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τόσο η Αυστρία όσο και η Γερμανία είναι γερμανόφωνες χώρες με παρόμοιο πολιτισμό και υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Αλλά από πολλές απόψεις, οι ομοιότητες σταματούν εκεί και η ζωή στην Αυστρία μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τη Γερμανία (και αντίστροφα) – ανάλογα με το σε ποιο μέρος της χώρας ζείτε.

Σε ποια από αυτές τις δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι λοιπόν προτιμότερο να μετακομίσετε; Ας το μάθουμε.

Γερμανία – Αυστρία: Φόροι

Τα φορολογικά συστήματα τόσο στην Αυστρία όσο και στη Γερμανία είναι περίπλοκα, οπότε θα εξαρτηθεί φυσικά από τις προσωπικές σας συνθήκες το πού θα πληρώσετε λιγότερους φόρους.

Στην Αυστρία οι γενικοί συντελεστές φόρου εισοδήματος για το 2022 είναι:

 • 0 τοις εκατό για εισοδήματα έως 11.000 ευρώ.
 • 20 τοις εκατό για 11.000 έως 18.000 ευρώ.
 • 32,5 τοις εκατό για 18.000 έως 31.000 ευρώ.
 • 42 τοις εκατό για 31.000 έως 60.000 ευρώ.
 • 48 τοις εκατό για 60.000 έως 90.000 ευρώ.
 • 50 τοις εκατό για 90.000 έως 1.000.000 ευρώ.
 • 55 τοις εκατό για αποδοχές άνω των 1.000.000 ευρώ.

Ενώ στη Γερμανία οι φορολογικοί συντελεστές για το 2022 είναι:

 • 0 τοις εκατό για κέρδη έως 9.984 ευρώ.
 • 14 έως 42 τοις εκατό για τα 9.985 έως 58.596 ευρώ.
 • 42 τοις εκατό για τα 58.597 ευρώ έως 277.825 ευρώ.
 • 45 τοις εκατό για τα 277.826 ευρώ και άνω.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πιθανό να καταλήξετε να πληρώνετε περισσότερο φόρο εισοδήματος στην Αυστρία από ό,τι στη Γερμανία – ειδικά στις υψηλότερες κατηγορίες αποδοχών.

Στη συνέχεια, πρέπει να λάβετε υπόψη τις υποχρεωτικές πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη, τη σύνταξη και την ασφάλιση ανεργίας.

Στην Αυστρία, τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το ποσό εξαρτάται από το εισόδημα μέχρι ένα ανώτατο ποσό 62.640 ευρώ ετησίως ή 5.220 ευρώ μηνιαίως.

Στη Γερμανία, υπάρχει παρόμοιο σύστημα (πληρώνουν τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος) και η μέση συνολική εισφορά κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους είναι περίπου 20 έως 22% του ετήσιου μισθού σας.

Σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης, τα άτομα τόσο στην Αυστρία όσο και στη Γερμανία καταβάλλουν πληρωμές απευθείας στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Το πόσα τελικά πληρώνετε σε φόρους και κοινωνική ασφάλιση εξαρτάται από το πόσα κερδίζετε.

Στην Αυστρία μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε περίπου το 30 τοις εκατό των ακαθάριστων αποδοχών σας, ενώ στη Γερμανία το ποσό είναι συνήθως ελαφρώς υψηλότερο, δηλαδή 36-38 τοις εκατό.

Γερμανία - Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;
Γερμανία – Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;

Γερμανία – Αυστρία: Θωρήσεις (Visas)

Για άτομα από χώρες εκτός ΕΕ που θέλουν να μετακομίσουν είτε στην Αυστρία είτε στη Γερμανία, απαιτείται θεώρηση.

Στην Αυστρία, υπάρχουν τρεις τύποι αδειών εργασίας για τις οποίες μπορείτε να υποβάλετε αίτηση: περιορισμένη (για ένα έτος), κανονική (δύο έτη) και απεριόριστη (για πέντε έτη). Το τι μπορείτε να πάρετε εξαρτάται από την κατάστασή σας.

Υπάρχουν επίσης βίζες για φοιτητές και πτυχιούχους, καθώς και η οδός ίδρυσης μιας νεοφυούς επιχείρησης, η οποία απαιτεί επένδυση 50.000 ευρώ σε μια εταιρεία.

Μια άλλη βίζα επενδυτικού τύπου στην Αυστρία είναι γνωστή ως άδεια αυτοαπασχολούμενου βασικού εργαζόμενου (Self-Employed Key Worker permit) και προϋποθέτει την επένδυση 100.000 ευρώ στην αυστριακή οικονομία, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή τεχνολογιών.

Στη Γερμανία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι χορήγησης βίζας, όπως άδεια αναζήτησης εργασίας για πρόσφατους αποφοίτους αναγνωρισμένου πανεπιστημίου, άδεια σπουδών, βίζα εργασίας, βίζα au pair, βίζα πρακτικής άσκησης ή άδεια αυτοαπασχόλησης/ελεύθερης εργασίας.

Όπως και στην Αυστρία, έτσι και στη Γερμανία υπάρχει επίσης μια επενδυτική οδός για όσους θέλουν να ιδρύσουν επιχείρηση στη χώρα.

Δεν υπάρχει επίσημο ελάχιστο ποσό επένδυσης, αλλά υπάρχει η σύσταση να είναι τουλάχιστον 360.000 ευρώ.

Στη Γερμανία, υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής αίτησης για διπλή υπηκοότητα.

Ο νόμος επιτρέπει επί του παρόντος στους πολίτες της ΕΕ να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα χωρίς να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τους κανόνες ώστε να μπορούν όλοι οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις  να υποβάλουν αίτηση για διπλή υπηκοότητα στη Γερμανία.

Στην Αυστρία, η διπλή υπηκοότητα επιτρέπεται μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις, οπότε η Γερμανία βγαίνει πρώτη σε αυτόν τον γύρο.

Φιλική προς τους ψηφιακούς νομάδες;

Σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα τη θέσπιση νέας βίζας για ψηφιακούς νομάδες, δεν υπάρχει παρόμοια ειδική βίζα ούτε στην Αυστρία ούτε στη Γερμανία.

Ωστόσο, η Γερμανία διαθέτει μια βίζα για ελεύθερους επαγγελματίες που ονομάζεται Aufenthaltserlaubnis für selbständige Tätigkeit.

Επιτρέπει σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να ζήσουν στη Γερμανία για έως και τρία χρόνια και η αίτηση κοστίζει 100 ευρώ.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες αυτοαπασχόλησης, όπως δημοσιογράφοι ή καλλιτέχνες, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι αυτές διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Οι αιτούντες χρειάζονται επίσης απόδειξη αυτοσυντήρησης (εισόδημα) και διεύθυνση στη Γερμανία.

Η Αυστρία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει τη βίζα Self-Employed Key Worker (που περιγράφεται λεπτομερώς παραπάνω), αλλά απαιτεί μια οικονομική επένδυση και δεν είναι πραγματικά κατάλληλη για ψηφιακούς νομάδες, οπότε η Γερμανία κερδίζει και αυτή τη φορά.

Κόστος ζωής

Τόσο η Αυστρία όσο και η Γερμανία είναι γνωστές για το υψηλό κόστος ζωής τους.

Ωστόσο, η Γερμανία είναι σημαντικά φθηνότερη για ορισμένα είδη καθημερινής χρήσης, όπως το ψωμί και η εγχώρια μπύρα.

Η Γερμανία είναι επίσης φθηνότερη από την Αυστρία όταν πρόκειται για φαγητό σε εστιατόρια, αλλά είναι πολύ πιο ακριβή για είδη όπως το ενοίκιο και η βενζίνη.

Ακολουθεί μια ανάλυση ορισμένων από τα μέσα κόστη διαβίωσης στις δύο χώρες, σύμφωνα με το Numbeo.

Αυστρία

 • Ενοίκιο (διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, κέντρο της πόλης): €723
 • Φραντζόλα ψωμί: 1,94 ευρώ
 • Εγχώρια μπύρα: 1,07 ευρώ
 • Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (μηνιαίως): 217 ευρώ
 • Βενζίνη (1 λίτρο): €1.71
 • Γεύμα για δύο σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας: 55 ευρώ

Γερμανία

 • Ενοίκιο (διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, στο κέντρο της πόλης): €886
 • Φραντζόλα ψωμί: 1,63 ευρώ
 • Εγχώρια μπύρα: 0,57 ευρώ
 • Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (μηνιαίως): 234 ευρώ
 • Βενζίνη (1 λίτρο): €2.20
 • Γεύμα για δύο σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας: 50 ευρώ

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα μέσα έξοδα μπορεί να αυξηθούν σε μεγαλύτερες πόλεις ή δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ή να μειωθούν σε πιο αγροτικές περιοχές και μικρότερες πόλεις.

Τρόπος ζωής και πολιτισμός

Η ζωή στην Αυστρία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την έννοια της Gemutlichkeit. Στα αγγλικά σημαίνει “άνεση” ή “ζεστασιά”, αλλά στο πλαίσιο της αυστριακής κουλτούρας σημαίνει “απολαμβάνοντας τη ζωή”.

Τα οφέλη αυτής της πτυχής της αυστριακής κουλτούρας είναι ότι στη χώρα υπάρχει μια υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ότι οι άνθρωποι καταβάλλουν προσπάθεια να περνούν χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Το μειονέκτημα είναι ότι μερικές φορές υπάρχει έλλειψη ταχείας δράσης όταν απαιτείται, ιδίως όσον αφορά τη γραφειοκρατία ή τα επίσημα θέματα.

Η Αυστρία είναι επίσης καθολική χώρα, γεγονός που είναι εμφανές σε ορισμένους νόμους και έθιμα, όπως οι νόμοι για το κυριακάτικο εμπόριο (οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές τις Κυριακές) και ο εκκλησιαστικός φόρος.

Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία, όπως η διάσημη σκηνή των καφέ της Βιέννης και ο τρόπος ζωής στην ύπαιθρο που μπορεί κανείς να απολαύσει στα βουνά.

Το αποτέλεσμα είναι μια κουλτούρα που έχει τις ρίζες της στην παράδοση, ενώ παράλληλα βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Η Γερμανία, συγκριτικά, είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα με πιο ποικιλόμορφη κουλτούρα, ειδικά μεταξύ περιοχών όπως η παραδοσιακή Βαυαρία (η οποία έχει παρόμοια κουλτούρα με την Αυστρία) και το Βερολίνο, το οποίο φιλοξενεί έναν σύγχρονο διεθνή πληθυσμό και ένα κοινό που αγαπά τα πάρτι.

Οι διαφορές στη Γερμανία μπορεί να είναι έντονες. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε με κάποιον στα αγγλικά σε μικρότερες πόλεις της πρώην ανατολικής Γερμανίας, το να παραγγείλετε στα γερμανικά σε ορισμένα μέρη του Βερολίνου θα έχει σαν αποτέλεσμα να συναντήσετε ένα κενό βλέμμα και ένα αίτημα να μιλήσετε αγγλικά.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πτυχές της γερμανικής κουλτούρας που ισχύουν σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι γενικά συνεπείς και εργατικοί, και τους αρέσει να φροντίζουν ο ένας τον άλλον και να διασκεδάζουν.

Υπάρχουν επίσης μερικά λανθασμένα στερεότυπα για τη γερμανική κουλτούρα – κυρίως ότι οι άνθρωποι είναι ψυχροί.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι Γερμανοί είναι φιλικοί και φιλόξενοι, ακόμη και αν υπάρχει μια τάση ειλικρίνειας, η οποία μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο να συνηθίσετε.

Όσον αφορά το αν η αυστριακή ή η γερμανική κουλτούρα είναι καλύτερη, εξαρτάται από το τι ψάχνετε.

Αν θέλετε μεγάλες πόλεις και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες, πηγαίνετε στη Γερμανία. Αν θέλετε μια μικρότερη χώρα με ενδιαφέρουσες παραδόσεις, τότε η Αυστρία είναι το κατάλληλο μέρος.

Φύση και τοπία

Μπορεί η Γερμανία να έχει τις Βαυαρικές Άλπεις με το Zugspitze να υψώνεται στα 2.962 μέτρα, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο βουνό Grossglockner της Αυστρίας, το οποίο είναι 3.798 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όμως, η Γερμανία διαθέτει μια ακτογραμμή κατά μήκος των βόρειων συνόρων της – κάτι με το οποίο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η Αυστρία που είναι αποκλεισμένη από την ξηρά.

Οι ακτές της Γερμανίας χωρίζονται μεταξύ της Βαλτικής Θάλασσας και της Βόρειας Θάλασσας και εκτείνονται σε πάνω από 3.700 χιλιόμετρα – συμπεριλαμβανομένων νησιών και όρμων. Απλά μην περιμένετε Μεσογειακά vibes στη βόρεια Γερμανία.

Ενώ οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι ζεστές τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, τόσο η Βαλτική Θάλασσα όσο και η Βόρεια Θάλασσα έχουν κρύα νερά.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Γερμανούς παραθεριστές οι οποίοι συρρέουν κάθε καλοκαίρι στις παραλίες με λευκή άμμο και τα όμορφα νησιά κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής της χώρας.

Αν λοιπόν θέλετε μια χώρα με τη δυνατότητα να ζήσετε μια μέρα δίπλα στη θάλασσα (χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσετε αλλού), τότε η Γερμανία είναι το κατάλληλο μέρος για να πάτε.

Από την άλλη πλευρά, αν σας καλούν τα βουνά, τότε κατευθυνθείτε προς την Αυστρία, όπου μπορείτε να περάσετε τις μέρες σας εξερευνώντας τις Άλπεις.

 

Γερμανία - Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;
Γερμανία – Αυστρία: Σε ποια χώρα είναι καλύτερα να μετακομίσετε;

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.