Γερμανία: Αυτό θα είναι το “φρένο έκτακτης ανάγκης” για χαλάρωση

Πριν από τις διαβουλεύσεις σχετικά με το lockdown, έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα “φρένο έκτακτης ανάγκης” εάν ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών αυξηθεί σε πάνω από 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Λίγο πριν από τις συζητήσεις των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων για τα επόμενα βήματα στην πολιτική κατά της πανδημίας, τα σχέδια γίνονται πιο συγκεκριμένα.

Ένα ενημερωμένο σχέδιο ψηφίσματος από το πρωί της Τετάρτης, το οποίο είναι διαθέσιμο στο BR24, παρέχει τώρα ακριβείς οδηγίες προς αποφυγή της αύξησης των αριθμών λοίμωξης και τυχόν επιστροφή σε αυστηρότερους περιορισμούς επαφής.

Η σύνοδος κορυφής της Καγκελαρίου με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 2 μ.μ.

Φρένο έκτακτης ανάγκης με γρήγορους περιορισμούς επαφής

“Εάν ο δείκτης επίπτωσης 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξηθεί σε πάνω από 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες, οι κανόνες που ίσχυαν έως τις 7 Μαρτίου επανέρχονται σε ισχύ τη δεύτερη επόμενη εργάσιμη ημέρα (φρένο έκτακτης ανάγκης)”, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Αυτό θα περιόριζε και πάλι τη δυνατότητα ιδιωτικών συγκεντρώσεων σε ένα νοικοκυριό μαζί με ένα άλλο άτομο. Δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά έως 14 ετών.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι περιορισμοί των ιδιωτικών επαφών θα χαλαρώσουν από τη Δευτέρα: Στη συνέχεια, επιτρέπεται να συναντηθούν έως και πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά.

Σύσταση: Αυτοδιαγνωστικά τεστ

Ωστόσο, το προσχέδιο εισηγείται ότι “ο αριθμός των νοικοκυριών με τα οποία πραγματοποιούνται τέτοιες συναντήσεις πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερός και όσο το δυνατόν μικρότερος”.

Αυτό θα συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της συχνότητας των λοιμώξεων, λέγεται. Επιπλέον, συνιστάται να πραγματοποιείται αυτοδιαγνωστικό τεστ από όλους τους συμμετέχοντες πριν από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, το εύρος των τεστ πρέπει να επεκταθεί σημαντικά. Το προσωπικό σε σχολεία και σε νηπιαγωγεία/παιδικούς σταθμούς καθώς και σε όλους τους μαθητές θα πρέπει να προσφέρεται τουλάχιστον ένα δωρεάν γρήγορο τεστ ανά εβδομάδα.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να δίνουν στους υπαλλήλους τους την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν τεστ μία φορά την εβδομάδα. Αυτά τα σχέδια πρόκειται να υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Ένα δωρεάν γρήγορο τεστ ανά εβδομάδα για κάθε πολίτη

Όλοι οι “ασυμπτωματικοί πολίτες πρόκειται να λαμβάνουν ένα δωρεάν γρήγορο τεστ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Συμπεριλαμβανομένου πιστοποιητικού αποτελέσματος τεστ σε ένα κέντρο που λειτουργεί από τον αντίστοιχο δήμο, από τρίτα μέρη που έχουν οριστεί από τον αντίστοιχο δήμο ή από γιατρούς σε ιδιωτικά ιατρεία”, σύμφωνα με το προσχέδιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει τα έξοδα.

Εάν ένα γρήγορο τεστ ή ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ βγει θετικό, το άτομο που δοκιμάστηκε πρέπει αμέσως να μπει σε καραντίνα. Και να ελέγξει το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας και ένα τεστ PCR.

Το τεστ PCR θα είναι επίσης δωρεάν για τον ενδιαφερόμενο.

Λιανικό εμπόριο

Στο ενημερωμένο ψήφισμα, οι όροι για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου χαλαρώθηκαν ελαφρώς. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά μέτρα λιανικού χώρου.

Το τρέχον σχέδιο προβλέπει τώρα την αποδοχή ενός πελάτη ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα “για τα πρώτα 800 τετραγωνικά μέτρα της περιοχής πωλήσεων”.

Η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών πολιτειών θα συζητήσουν από τις 2 μ.μ. σχετικά με το πώς να προχωρήσουν με τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Σύμφωνα με τα σχέδια, το lockdown θα πρέπει να παραταθεί έως τις 28 Μαρτίου.

Προβλέπεται αρκετή συζήτηση σχετικά με τα μεμονωμένα βήματα ανοίγματος και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο τέλος των συνομιλιών της σημερινής συνόδου.

Παρακολουθήστε σήμερα σε απευθείας μετάδοση την σύνοδο κορυφής της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, σχετικά με τα νέα μέτρα, στην Ελληνική γλώσσα.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

ΜΕΙΝΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

 

 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.