Γερμανία: «Ακατάλληλος» να δικαστεί φρουρός του Ολοκαυτώματος

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο 96χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, είναι ακατάλληλος για να δικαστεί

Αποφάσισε ωστόσο ότι ο φρουρός του Ολοκαυτώματος θα έπρεπε να πληρώσει τα δικά του νομικά έξοδα.

Ο άντρας, που κατονομάζεται ως Harry S, κατηγορήθηκε για συνενοχή στη δολοφονία αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων στο στρατόπεδο του Stutthof.

Το δικαστήριο στο Βούπερταλ είπε ότι υπήρχαν «υψηλά ποσοστά πιθανοτήτων» να είναι ένοχος για τα εγκλήματα.

Πρόκειται για μία από τις τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, που σχετίζονται με το στρατόπεδο Stutthof, το οποίο βρισκόταν στην τότε κατεχόμενη ναζιστική Πολωνία.

Ο Bruno Dei, 93 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, που είχε ανασταλεί τον περασμένο Ιούλιο, αφού κρίθηκε ένοχος για συνενοχή στη δολοφονία περισσότερων από 5.000 κρατουμένων.

Τον Φεβρουάριο, η 95χρονη Irmgard F – γραμματέας στο Stutthof – έγινε μια από τις λίγες γυναίκες που κατηγορήθηκαν για βοήθεια και συνέργεια σε μαζικές δολοφονίες της ναζιστικής εποχής.

Ο Harry S ήταν φρουρός στο Stutthof μεταξύ Ιουνίου 1944 και Μαΐου 1945. Φέρεται να έχει επιβλέψει τη μεταφορά περίπου 600 κρατουμένων στους θαλάμους αερίων στο στρατόπεδο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου τον Σεπτέμβριο του 1944.

Κατηγορήθηκε για βοήθεια και συνέργεια στη δολοφονία τους το 2017.

Το Stutthof είχε επίσης θαλάμους αερίων και ήταν διαβόητο στρατόπεδο για τις φρικτές συνθήκες στις οποίες κρατήθηκαν περίπου 100.000 τρόφιμοι.

Πολλοί πέθαναν από ασθένειες και λιμοκτονία, ενώ άλλοι στους θαλάμους αερίων. Υπήρχαν και αυτοί που πυροβολήθηκαν ή δολοφονήθηκαν με θανατηφόρες ενέσεις.

Στα θύματα περιλαμβάνονται πολλοί Εβραίοι καθώς και μη Εβραίοι Πολωνοί αλλά και σοβιετικοί στρατιώτες.

Ακατάλληλος να δικαστεί ο 96χρονος φρουρός

Το δικαστήριο της Δυτικής Γερμανίας ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη ότι «λόγω της φυσικής του κατάστασης», ο Harry S «δεν ήταν πλέον σε θέση να εκπροσωπήσει εύλογα τον εαυτό του εντός και εκτός της δίκης».

Αλλά συνέχισε, λέγοντας πως, ως φρουρός στο στρατόπεδο, θα είχε επιβλέψει τα μεταφορικά μέσα και θα «αναγνώριζε το πεδίο και τη διάσταση της μαζικής δολοφονίας που διαπράχθηκε» εκεί.

Αν και το δικαστήριο αποφάσισε να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδά του, άγνωστο παραμένει πόσα είναι αυτά ή εάν ο εναγόμενος θα ασκήσει έφεση.

Το Stutthof ορίστηκε επίσημα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1942. Ήταν το πρώτο τέτοιο στρατόπεδο, που χτίστηκε εκτός γερμανικών συνόρων στον πόλεμο.

Και το τελευταίο που απελευθέρωσε ο σοβιετικός στρατό στις 9 Μαΐου 1945.

Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν στο στρατόπεδο. Οι φρουροί άρχισαν να χρησιμοποιούν θαλάμους αερίων εκεί τον Ιούνιο του 1944.

Η Γερμανία «κυνηγά» πλέον πρώην εργαζόμενους σε στρατόπεδα των Ναζί, έπειτα από μια απόφαση ορόσημο το 2011, η οποία καταδίκασε τον πρώην φρουρό, John Demjanjuk, ως συνεργό σε μαζικές δολοφονίες.

Πέθανε εν αναμονή της έφεσης, αλλά η ετυμηγορία έθεσε ένα νομικό προηγούμενο. Μέχρι τότε, τα δικαστήρια απαιτούσαν αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή πρώην φρουρών των SS στις φρικαλεότητες.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.