Γερμανία: Αλλαγή της νομοθεσίας περί πανδημίας

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και ο δείκτης θετικότητας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο.

Το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε 50.196 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή ο μέσος αριθμός κρουσμάτων εντός των τελευταίων 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε στο 249,1.

Την Πέμπτη πριν μια εβδομάδα ο δείκτης αυτός κυμαίνονταν στο 154,4.

Λογική των στοχευμένων μέτρων

Παρ’ ότι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα κρούσματα κορωνοϊού, στις 25 Νοεμβρίου θα τερματιστεί η «επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας» που ισχύει από το Μάρτιο.

Η κήρυξη αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επέτρεψε μεταξύ άλλων την επιβολή ενός γενικού lockdown, το κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων.

Τα κόμματα που σκοπεύουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, Σολιαλδημοκράτες, Πράσινοι και προπαντός οι Φιλελευθέροι, εκτιμούν πως από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού, δεν μπορεί πλέον να τεκμηριωθεί νομικά ο περιορισμός θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων.

Συνεπώς, τα δικαστήρια εύκολα θα απέρριπταν την επιβολή περιορισμών που θα αφορούν ανεξαρτήτως όλους. Για το λόγο κατέθεσαν σχέδιο με τροποποιήσεις του νόμου περί επιδημιών, το οποίο συζητήθηκε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση στη βουλή.

Η λογική που διέπει το νομοσχέδιο, είναι – τα μέτρα να περιορίζουν στοχευμένα τα δικαιώματα των ανεμβολίαστων.

Για παράδειγμα, κρατίδια κα δήμοι θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν τον κανονισμό 2G, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, για την πρόσβαση σε χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια.

Σε ό,τι αφορά τους τόπους εργασίας, θα ισχύει ο κανονισμός 3G, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από κορωνοϊό, είτε αρνητικό τεστ σε καθημερινή βάση.

Σε ιδρύματα όπως γηροκομεία θα πρέπει και το προσωπικό που είναι εμβολιασμένο ή έχει αναρρώσει από κορωνοϊό να υποβάλλεται σε μοριακό τεστ PCR. Τα τεστ θα είναι ξανά για όλους δωρεάν.

Επίσης, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει. Σε ισχύ παραμένουν μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης ασφαλείας

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολινο |DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.