Γερμανία: Αναστάτωση για το AstraZeneca – Τι θα γίνει με τη 2η δόση;

Την ώρα που στη Γερμανία και τον Καναδά αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, με αφορμή την καταγραφή σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, ορισμένα από τα οποία απέβησαν μοιραία, το ερώτημα είναι: 2,2 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

Τι θα γίνει με τη 2η δόση του Astrazeneca;

Η απόφαση της Γερμανίας και του Καναδά προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές των χωρών σε όλο τον κόσμο την ώρα που η Ισπανία συνεχίζει κανονικά την χορήγηση του του εμβολίου της AstraZeneca.

To αν θα κάνουν την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανών ή εάν θα τους χορηγηθεί κάποιο άλλο ενέσιμο σκεύασμα θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας έως τα τέλη Απριλίου, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Aπό την πλευρά της, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη βρετανοσουηδικό εμβόλιο. «Θα έκανα και το εμβόλιο της ΑstraZeneca», δηλώνει η 66χρονη Μέρκελ που περιμένει το ραντεβού της για τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν θεωρεί ότι η προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca είναι αναμφίβολα μία οπισθοδρόμηση.

Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στην «υψηλή αποτελεσματικότητα» του εμβολίου.

Κάλεσε μάλιστα τους άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς, όπως είπε, για αυτή την ηλικιακή ομάδα η διαδικασία τώρα θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό, κυρίως για τους μεγαλύτερους», δήλωσε.

Χθες, η διάσκεψη των υπουργών Υγείας ομοσπονδίας και κρατιδίων κατέληξε στην απόφαση να υιοθετηθεί η σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών.

Από σήμερα το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε όσους και όσες έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Όσοι βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο, αλλά επιθυμούν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα, θα έχουν ωστόσο τη δυνατότητα, πρόσθεσαν οι υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων.

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, τόνισε ότι ύστερα από την υιοθέτηση της σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού, ο εμβολιασμός με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca εγείρει τεράστιο θέμα εμπιστοσύνης για τους πολίτες.

Στο Βρανδεμβούργο, πάντως, στους πολίτες κάτω των 60 ετών, που είχαν ραντεβού για να λάβουν την πρώτη δόση της AstraZeneca, θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biontech, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου , Μιχαελ Στιμπγκεν σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Από την πλευρά της, η εταιρεία AstraZeneca υποστηρίζει ότι θα συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναλύει τα δεδομένα της για να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες, τόνισε ωστόσο ότι, ούτε οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχουν ακόμη αποδείξει αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των περιστατικών θρομβώσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

«Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών», σύμφωνα με την σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko).

Ο εμβολιασμός κάτω από αυτό το όριο ηλικίας θα πρέπει, -σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης- να παραμείνει δυνατός, αλλά να γίνεται μόνο κατά την κρίση του γιατρού.

Ο λόγος είναι οι θρομβώσεις οι οποίες πρόσφατα εμφανίστηκαν ιδίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών και συμπίπτουν χρονικά με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Καναδάς: Αναστολή χορήγησης του εμβολίου για τους κάτω των 55 ετών

Καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, ενώ ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Στον Καναδά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη χορηγηθεί στον Καναδά.

«Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης των οφελών και των κινδύνων», ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Νζου αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.

Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι «από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών».

Από την πλευρά της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση τoυ καναδικού εμβολιαστικού κέντρου και πρόσθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές αρχές.

Παράλληλα η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το μονοδοσικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών.

Η επιτροπή δημόσιας υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη χθεσινή της συνεδρίαση, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία είχε αποφασίσει να επαναλάβει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για τα άτομα από 18 έως 65 ετών.

Στη Γαλλία, το εμβόλιο χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Σε τρεις σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία έχει ανασταλεί εδώ και μέρες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ύστερα από περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στη Δανία.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.