Γερμανία: Αντιδράσεις για το νέο ειδικό τέλος στο φυσικό αέριο

Το νέο «ειδικό τέλος» των 2,4 λεπτών ανά kWh που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας για το φυσικό αέριο και τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Οκτώβριο, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, οι οποίο φοβούνται το υψηλότερο κόστος στις ήδη επιβαρυμένες τιμές ενέργειας, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες στην περίπτωση των νοικοκυριών και περικοπές παραγωγής στην περίπτωση της βιομηχανίας.

Το «ειδικό τέλος» πιθανότατα θα αυξήσει τον πληθωρισμό σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους και με βάση το έτος 2023, τα νοικοκυριά θα στερηθούν 8 δισεκατομμύρια ευρώ αγοραστικής δύναμης – που αντιστοιχεί στο 0.4% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, όπως ανέφερε ο Stefan kooths, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (Kiel Institute for the World Economy/IfW).

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος, η εισφορά ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να αναγκάσει τους πελάτες να συνάψουν νέες συμβάσεις με «πολύ υψηλότερες ημερήσιες τιμές».

Από την πλευρά τους, οι σύλλογοι κοινωνικής πρόνοιας έχουν προειδοποιήσει για ένα σπιράλ φτώχειας που μπορεί να περιλαμβάνει έως και απώλεια στέγης εάν τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν εφαρμοστούν γρήγορα.

«Αυτό που χρειάζεται εδώ δεν είναι ένα πακέτο ανακούφισης για όλους, αλλά ένα μεγάλο πακέτο για τους φτωχούς», μεταδίδει σχετικά το n-tv news, επικαλούμενο τον επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Deutscher Paritatischer Wohlfahrtsverband.

Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (Federation of German Industries/BDI) ανέφερε πως το κόστος της εισφοράς θα επιβαρύνει πολλές εταιρείες σε σημείο να αναγκαστούν να περιορίσουν την παραγωγή τους έως και να την εγκαταλείψουν εντελώς.

Πηγή: energypress

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.