Γερμανία: Οι αντιδράσεις για το οικονομικό πρόγραμμα

Κυρίως θετικές είναι οι αντιδράσεις του οικονομικού κόσμου της Γερμανίας για τα το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας που παρουσίασαν χθες Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, τα τρία κόμματα που θα σχηματίσουν σε τρεις περίπου εβδομάδες τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Εργοδοτικών Συνδέσμων (BDA), σε πολλά ζητήματα η συμφωνία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενδεικτικά αναφέρονται η μη αύξηση των φόρων ή και η δέσμευση ότι η Γερμανία θα επιστρέψει ξανά στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα όμως οι γερμανοί εργοδότες καταλογίζουν στα τρία κόμματα, ότι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, τη μετάβαση στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και τη δημογραφική αλλαγή.

Για πολλές «ασαφείς διακηρύξεις προθέσεων» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Ενώ αξιολογεί θετικά το στόχο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, επισημαίνει, ότι η αναγγελία από τα τρία κόμματα μιας «δεκαετίας των επενδύσεων στο μέλλον θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα.»

Αν και επικροτεί το «εποικοδομητικό πνεύμα» των αποφάσεων η δε Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), διακρίνει μια ασάφεια, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση «πολλών σχεδίων».

Αντιθέτως, τα σχέδια μπορούν να χρηματοδοτηθούν, εκτιμά ο Κλέμενς Φουστ, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IFO στο Μόναχο.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Μαρσέλ Φράτσερ, προέδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) στο Βερολίνο.

Όπως εκτιμά, τα οικονομικά σχέδια που κατέθεσαν τα τρία κόμματα είναι «ισορροπημένα και φιλόδοξα».

Η συμφωνία «τονώνει μια οικονομική αισιοδοξία τηρουμένης της δημοσιονομικής αξιοπιστίας», δηλώνει ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος, Λαρς Φέντερ, ο οποίος πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες.

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης | DW

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.