Γερμανία – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αντισυνταγματική ή όχι;

Πλέον, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι υπόθεση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου: Έχουν ήδη υποβληθεί πολλές καταγγελίες. Οι αντίπαλοι του κανονισμού παρέχουν πολλά επιχειρήματα.

Καρλσρούη – Από το Σάββατο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ. σε περιοχές με δείκτη επίπτωσης άνω του 100.

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας είναι πιθανώς το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του λεγόμενου φρένου έκτακτης ανάγκης.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό – ή μήπως αντιπαραγωγικό, επειδή οι άνθρωποι συναντώνται όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους;

Και: Θίγει η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα θεμελιώδη δικαιώματα;

Χωρίς σκληρά μέτρα όπως οι νυχτερινές απαγορεύσεις, καμία χώρα δεν κατάφερε να σπάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας μέχρι στιγμής, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Αλλά λίγο μετά την έναρξη ισχύος του φρένου έκτακτης ανάγκης, εκκρεμούσαν ήδη 25 αγωγές ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες στράφηκαν κατά των απαγόρευσης κυκλοφορίας ή του συνολικού πακέτου μέτρων.

Ο αριθμός αυξήθηκε περισσότερο το σαββατοκύριακο. Θα σταματήσουν δικαστές της Καρλσρούης την απαγόρευση κυκλοφορίας;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ούτε τις αρμοδιότητες ούτε τα μέσα για να μπορεί να κυβερνά με αυτόν τον τρόπο

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, Hubert Aiwanger, δήλωσε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γίνεται παρεμβατική με μια πολιτική που δεν έχει νόημα», είπε.

Περιγράφει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας ως «μεγάλο λάθος που είναι συνταγματικά απαράδεκτο».

«Αυτή η προσέγγιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι επιζήμια για τη δημοκρατία επειδή υπονομεύει άλλους θεσμούς, κρατίδια και δήμους».

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι ήταν από τους πρώτους που απευθύνθηκαν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο βουλευτής του SPD Florian Post ακολούθησε, όπως και το FDP.

Την Κυριακή, η Gesellschaft für Freiheitsrechte (GFF) ανακοίνωσε ότι υπέβαλε συνταγματική καταγγελία στην Καρλσρούη. Η GFF είναι μια ένωση που ειδικεύεται σε στρατηγικές διαμάχες.

Ο Ulf Buermeyer, πρόεδρος, ήταν ήδη βοηθός έρευνας στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η πρότασή του υποστηρίζεται από πολιτικούς από το SPD, το FPD, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Η GFF θέλει να δεσμευτεί ρητά στον στόχο της καταπολέμησης της πανδημίας και να μην ανατρέψει ολόκληρο τον νόμο σχετικά με το φρένο έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Buermeyer.

Τα όρια του συντάγματος θα πρέπει να τηρούνται. Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Αρχικά ήταν ανοιχτό εάν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα χαρακτήριζε την νυχτερινή απαγόρευση ως αντισυνταγματική.

Η «ελευθερία του ατόμου» ορίζεται στο δεύτερο άρθρο του συντάγματος.

Ωστόσο, οι συνταγματικοί δικαστές θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν στο ότι ο προσωρινός χαρακτήρας μετρά περισσότερο και ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αποτρέψει μεγαλύτερη καταστροφή κατά την πανδημία.

Ωστόσο, από την αρχή του νέου κανονισμού, επικράτησε ένα άλλο πρόβλημα σχετικά με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας:

Είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι ρυθμιστικοί φορείς το ποιος επιτρέπεται να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 10 μ.μ..

«Ο συνολικός έλεγχος των απαγορεύσεων κυκλοφορίας είναι σχεδόν αδύνατος για την αστυνομία και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των δήμων», δήλωσε ο Dietmar Schilff, αντιπρόεδρος της αστυνομικής ένωσης, στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.