Γερμανία: Απόφαση του BGH σχετικά με τις παραβάσεις στάθμευσης

Στο μέλλον, θα είναι ευκολότερο να σας ζητηθεί να πληρώσετε για στάθμευση σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς άδεια.

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να κατονομάζει τον οδηγό σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ADAC δεν θεωρεί ότι η απόφαση είναι φιλική προς τους καταναλωτές.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν κατονομάσει τον οδηγό όταν του ζητηθεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν να είχε παρκάρει εκεί ο ίδιος – και να πληρώσει τα έξοδα.

Μέχρι τώρα, ο οδηγός έπρεπε να πληρώσει το πρόστιμο, ο ιδιοκτήτης δεν ήταν υποχρεωμένος να τον κατονομάσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH), αυτό είναι δυνατό και λογικό χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση (Ref. XII ZR 13/19).

Στην προκειμένη περίπτωση, το αυτοκίνητο μιας γυναίκας στάθμευσε τρεις φορές χωρίς άδεια σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου που παρακολουθείται από ιδιωτική εταιρεία στάθμευσης.

Η ιδιοκτήτρια δεν απάντησε στις απαιτήσεις πληρωμής και αρνήθηκε ότι είχε σταθμεύσει η ίδια το αυτοκίνητο εκεί.

Αρνήθηκε επίσης να κατονομάσει τον οδηγό και να πληρώσει τα 215 ευρώ για αυξημένα τέλη στάθμευσης, τα έξοδα για το αίτημα του ιδιοκτήτη και τα έξοδα είσπραξης.

Τι λένε οι δικηγόροι της ADAC

Η ADAC αντιμετωπίζει κριτικά την απόφαση. “Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι επιβολής της στάθμευσης συχνά αποκτούν τα έσοδά τους μόνο από τα τέλη για την παράνομη στάθμευση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον εντοπισμό του πραγματικού παραβάτη, για παράδειγμα με την τοποθέτηση καμερών, εμποδίων κ.λπ.”.

Η νέα δικαιοδοσία διευκολύνει την ταχεία είσπραξή τους εδώ”, λέει ο δικηγόρος της ADAC Klaus Heimgärtner.

“Όσο χαμηλότερες είναι οι επενδύσεις και όσο υψηλότερα είναι τα έσοδα, ιδίως από τις συμβατικές ποινές, τόσο υψηλότερα είναι τα κέρδη της εταιρείας.

Πρέπει να αναμένεται ότι στο μέλλον, οι οδηγοί που αρχικά σταθμεύουν το όχημά τους σε τέτοιους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης με άδεια, αλλά υπερβαίνουν για λίγο το χρόνο στάθμευσης ή ξεχνούν να ρυθμίσουν το δίσκο στάθμευσης, θα καλούνται επίσης να πληρώσουν αμέσως”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίεςΕιδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.