Γερμανία: Απώλεια γεύσης έως και εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω του Covid

Ακόμα και με ήπια συμπτώματα λόγω Covid, μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές νευρολογικές ασθένειες. Οι Γερμανοί ερευνητές θέλουν να βρουν την αιτία.

Εάν μια λοίμωξη κορωνοϊού σχετίζεται με νευρολογικά συμπτώματα όπως μυϊκό πόνο, ζάλη, διαταραχές γεύσης ή οσμής, οι γιατροί μιλούν για το Neuro-Covid.

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα ακόμη και στην περίπτωση μάλλον ήπιων ασθενειών. Αυτό ισχυρίζεται ο Peter Berlit, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Νευρολογίας.

Μια γερμανική ερευνητική ομάδα μπόρεσε τώρα να δείξει πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών Neuro-Covid στον ιό.

Μια λοίμωξη από κορωνοϊό εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Όταν μερικοί παραπονούνται μόνο για ήπια συμπτώματα όπως αυτά του κρυώματος, άλλοι πρέπει να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το τρέχον επίπεδο γνώσεων, η γενική κατάσταση της υγείας και η ηλικία του ασθενούς παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου. Ωστόσο, οι ερευνητές βρίσκουν πάντα πρόσθετους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της νόσου.

Για παράδειγμα, μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Münster και το Duisburg-Essen, διερεύνησαν το ερώτημα ποιοι παράγοντες προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα όπως διαταραχές οσμής και γεύσης.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα από τη μελέτη τους: Εκείνοι που επηρεάστηκαν έδειξαν σημάδια μειωμένης ανοσοαπόκρισης στο Sars-CoV-2 στο νευρικό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα συμπτώματα

Τα ακόλουθα συμπτώματα υποδηλώνουν ότι τα νεύρα εμπλέκονται σε λοίμωξη από κορωνοϊό:

  • Διαταραχές οσμής και γεύσης
  • Εγκεφαλική βλάβη (εγκεφαλοπάθειες) με νευρολογικές και ψυχιατρικές ανωμαλίες όπως οφθαλμαπάτες
  • Φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (εγκεφαλομυελίτιδα)
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Συνοπτικά, αυτό δείχνει μειωμένη ανοσοαπόκριση στο νευρικό σύστημα λόγω του SARS-CoV-2“, εξηγεί ο PD Dr. Gerd Meyer zu Hörste, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ιατρός στην Κλινική Νευρολογίας στο Münster: “Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα νευρολογικά συμπτώματα και οι δευτερογενείς ασθένειες δεν είναι επομένως ξεκάθαρα παρενέργειες μιας σοβαρής πνευμονικής νόσου Covid-19, αλλά ανεξάρτητες“.

Το δύσκολο με τη νόσο Covid είναι ακριβώς ότι όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να αναπτύξουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, όπως εγκεφαλικό. Χωρίς να είναι δυνατή η πρόβλεψη μέχρι τώρα”, προσθέτει ο καθηγητής Dr. Peter Berlit, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Νευρολογίας (DGN).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική μελέτη παρέχει μια εξήγηση για το γιατί μπορεί να εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα.

Με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων της μελέτης, μια καλύτερη πρόγνωση της πορείας της νόσου θα μπορούσε να είναι δυνατή στο μέλλον. “Μπορεί τότε να είναι δυνατό να προβλεφθεί εάν το άτομο που επηρεάζεται θα αναπτύξει νευρολογικά συμπτώματα“, δήλωσε ο καθηγητής Wiendl.  Διευθυντής της Κλινικής Νευρολογίας Münster.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.