Γερμανία: Ασφάλιση υγείας – Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους το 2021

Στο τέλος του 2020, άλλαξαν πολλά για τους ασφαλισμένους υγείας. Οι εισφορές αυξάνονται, είναι πιο εύκολο να αλλάξετε τα ταμεία ασφάλισης υγείας, οι θεραπείες γίνονται πιο φιλικές προς τον ασθενή. Επίσης ο άσκοπος υπέρηχος εμβρύων σε εγκύους απαγορεύεται.

Πολλά θα αλλάξουν για όσους έχουν ασφάλιση υγείας το 2021 στη Γερμανία. Για παράδειγμα, η ασφάλιση υγείας γίνεται πιο ακριβή για πολλούς. Τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών ασφαλιστών υγείας αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου οκτώ τοις εκατό, και ορισμένοι μεγάλοι ασφαλιστές υγείας αυξάνουν επίσης σημαντικά τα ποσοστά εισφοράς τους.

Σε αντίθεση με εκείνους με ιδιωτική ασφάλιση, ωστόσο, όσοι έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας μπορούν εύκολα να βρουν ένα νέο ταμείο. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλοι ή άρρωστοι είναι.

Από φέτος, όποιος αλλάζει δεν θα χρειάζεται πλέον να καταργήσει την εγγραφή από την παλιά εταιρεία ασφάλισης υγείας. Σύμφωνα με τη Sabine Wolter από το κέντρο καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγγραφείτε σε μια νέα εταιρεία ασφάλισης υγείας. Η οποία στη συνέχεια θα φροντίζει για όλες τις λεπτομέρειες για εσάς.

Η αλλαγή της ασφάλισης υγείας γίνεται ευκολότερη

Εάν το προηγούμενο ταμείο αυξήσει το ποσό, υπάρχει ειδικό δικαίωμα καταγγελίας. Αλλά από φέτος, οι ασφαλισμένοι δεν θα συνδέονται πλέον με τις ασφάλειες υγείας που διατηρούν το κόστος τους όπως πριν: Αντί για 18 μήνες, τα άτομα με νόμιμη ασφάλιση υγείας πρέπει να έχουν μόνο έναν ασφαλιστή υγείας για τουλάχιστον 12 μήνες για να μπορούν να αναζητήσουν νέο.

Με μια αλλαγή – ανάλογα με το εισόδημά σας – μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως σε ορισμένες περιπτώσεις. Επειδή το χάσμα μεταξύ των φθηνότερων και των πιο ακριβών παρόχων παραμένει σημαντικό.

Σκεφτείτε προσεκτικά πριν αλλάξετε την ασφάλιση υγείας

Ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά εάν θα εγκαταλείψετε το προηγούμενο ταμείο σας: Σύμφωνα με τη σύμβουλο καταναλωτών Sabine Wolter, μπορεί, για παράδειγμα, το προηγούμενο ταμείο να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες πρόληψης και να υποστηρίζει περισσότερο τις αθλητικές δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να έχει προγράμματα μπόνους, να χρηματοδοτεί ταξιδιωτικούς εμβολιασμούς ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Το ζήτημα αν υπάρχουν τοπικά υποκαταστήματα είναι επίσης συχνά σημαντικό. Εν ολίγοις: οι συνεισφορές δεν είναι το μόνο κριτήριο, σύμφωνα με την σύμβουλο καταναλωτών.

Η συνταγογράφηση γίνεται πιο φιλική προς τον ασθενή

Κάποια πράγματα γίνονται επίσης ευκολότερα για τους ασθενείς. Για παράδειγμα, η συνταγογράφηση θεραπειών, για παράδειγμα οι υπηρεσίες λογοθεραπευτών ή φυσιοθεραπευτών. Αυτή η ονομασία δεν θα αλλάξει, αλλά ο κανονισμός θα είναι πιο φιλικός προς τον ασθενή, λέει ο Elfriede Buker από τη Βαυαρική Ένωση Ιατρικών Ασφάλισης Υγείας.

Σύμφωνα με αυτό, οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να εξαργυρώσουν μια συνταγή για φυσιοθεραπεία εντός 14 ημερών. Αλλά εντός 28 ημερών. Ωστόσο, εάν η θεραπεία ξεκινήσει γρήγορα, ο γιατρός μπορεί να το σημειώσει στη συνταγή.

Μπορεί επίσης να καθορίσει μια συχνότητα θεραπείας, δηλαδή ότι η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα.

Οι “λευκές” συνταγές είναι επίσης δυνατές από τον Μάρτιο

Από τον Μάρτιο και μετά, οι γιατροί θα μπορούν επίσης να εκδίδουν τις λεγόμενες λευκές συνταγές. Σύμφωνα με τον Elfriede Buker από την Ένωση Νομικών Ιατρών Ασφάλισης Υγείας στη Βαυαρία, αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί σημειώνουν μόνο στη συνταγή ότι ένας ασθενής χρειάζεται φυσιοθεραπεία, για παράδειγμα. Το τι ακριβώς θα είναι, είτε η φυσιοθεραπεία είτε η χειροκίνητη θεραπεία, είναι κάτι που μπορεί να αποφασίσει ο φυσιοθεραπευτής .

Απαγορεύεται ο άσκοπος υπέρηχος εμβρύων

Μία υπηρεσία που – σύμφωνα με μια μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann το 2016 – απαγορεύεται, ωστόσο, στο 80% των εγκύων μητέρων η λεγόμενη “τηλεόραση εμβρύων” – δηλαδή, ηχογραφήσεις άσκοπων υπερήχων αγέννητων μωρών, οι οποίες συχνά παρέχουν ευκρινείς εικόνες. Ο λόγος: Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των ειδικών ότι τα υπερηχητικά κύματα θα μπορούσαν να βλάψουν το αγέννητο παιδί.

Η απαγόρευση αυτή βάσει ενός νέου διατάγματος για την προστασία από την ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με μέτρα μείωσης του κόστους,. Αυτό τονίζει η Sabine Wolter από το κέντρο καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ωστόσο, οι εξετάσεις υπερήχων μπορεί να συνεχιστούν εάν υφίστανται ιατρικοί λόγοι – για παράδειγμα εάν υπάρχει υποψία δυσπλασίας στο έμβρυο

Σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο για τις αλλαγές στην ασφάλιση υγείας της Γερμανίας; Για περισσότερα σχετικά άρθρα πατήστε ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

Μείνε συντονισμένος στο GRland για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: